-  De svikta oss totalt

Norge forskjellsbehandler barn med ADHD, avdekker en ny Sintef-rapport. Grete Høie holdt på å gi opp å få hjelp til sønnen Kent (13).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thomas Ergo

KLEPP (Dagbladet): Kent kunne våkne nattetid og rasere barnerommet - eller stikke ut for å leke. Han ødela vegger, slo hull i døra eller tusjet ned veggene. Grete Høie mente sønnen hadde ADHD, men ble ikke trodd.

-  Når jeg ikke fikk sove, begynte jeg å rive tapeten av veggene og sånn. Jeg vet ikke hvorfor jeg gjorde det. Men jeg var veldig urolig. Klarte heller ikke å følge med på skolen og sånn. Fikk kjeft av læreren fordi jeg snakket i timen, forteller Kent.

Han er én av flere tusen norske barn som har diagnosen ADHD, og som ikke er blitt tatt på alvor.

Hvor du bor avgjør

En ny landsdekkende Sintef-undersøkelse avdekker forskjellsbehandling av barn med ADHD. I helseregion Vest er barne- og ungdomspsykiatrien markant dårligere rustet enn i Nord. Langt færre barn i Nord-Trøndelag får diagnosen ADHD enn i Aust-Agder. Hvor i landet du bor, kan altså avgjøre hvorvidt du får hjelp.

-  Dette handler i stor grad om at enkelte fylker mangler leger. For leger flest er det dessverre ikke så attraktivt å jobbe innen barne- og ungdomspsykiatrien, sier seniorforsker Helle Wessel Andersson i Sintef. Hun etterlyser nasjonale retningslinjer som sikrer et rettferdig og likeverdig tilbud.

Kunne gitt opp

Verken fastlegen, barnehagepersonellet, psykologen eller logopeden trodde på Kents mor. Til slutt tok Grete Høie direkte kontakt med Kents fødselslege, og det ble fart i sakene.

-  Helsevesenet svikta oss totalt. Hadde jeg ikke vært utdannet innen helsevesenet selv, så hadde jeg gitt opp, sier Høie, som er legesekretær og hjelpepleier.

Sju år gammel fikk Kent diagnosen, ble medisinert, og har nå et nytt og bedre liv. Den rolige gutten liker seg på skolen, og på fotballtreninga med gutter 12-laget til Voll.

-  Vi taper og vi vinner, sier Kent.

-  Som Viking?

-  Nei, vi er litt bedre enn det, svarer den unge Bryne-patrioten.

Moren har ett råd til foreldre i samme situasjon:

-  Vi foreldre er ekspertene. Enkelt og greit. Du må ikke gi deg. Det handler om framtida til ungene dine.

ROLIG NÅ: Tida da hele kroppen klødde og det var umulig å konsentrere seg, er over for Kent (13), som har ADHD. Her med moren Grete Høie og søstera Tonje.