HYLER: Munch-sirkuset i Oslo får fyldig dekning i amerikansk storavis. 
Foto / montasje: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HYLER: Munch-sirkuset i Oslo får fyldig dekning i amerikansk storavis. Foto / montasje: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- De svømmer i olje og hyler etter Munch

The Wall Street Journal om Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Munch-sirkuset i Oslo får stadig nye lesere, og denne uka kunne den velrenommerte og innflytelsesrike amerikanske finansavisa The Wall Street Journal bringe en fyldig artikkel om saken.

Avisa, som har et opplag på to millioner og en internettutgave med nær en million betalende abonnenter, har gått grundig til verks i den illustrerte artikkelen og snakket med Munch-museets direktør Stein Olav Henrichsen og Munch-arvingen Elisabeth Munch-Ellingsen.

Fremskrittspartiets gruppeleder i Oslo, Carl I. Hagen, og Venstres kulturbyråd Hallstein Bjercke er også sitert.

Svømmer i olje Avisa åpner med å skrive at til tross for at Norge er et av de rikeste landene i verden og svømmer i oljepenger, har tilhengere av kunstneren god grunn til å sukke over striden som raser om Munch-museet.

Journalisten Saleha Mohsin skriver at den 50 år gamle bygningen på Tøyen som huser tusenvis av Munchs arbeider, er ganske forfallen og ser mer ut som et kommunalt etterkrigsbygg enn et kunstgalleri.

- Folk forventer mer av museer, sier Henrichsen. Han drømmer om et sted for Munch som ligner Van Gogh-museet i Amsterdam, inkludert et bibliotek, forskningsavdeling og en digital katalog.

Fattige Tøyen Avisa har fått med seg at bystyret må utsette behandlingen av saken til etter 12. desember og bemerker at mens byens politikere prøver å bli enige, tilbringer Henrichsen dagene med å holde ved like det uanselige Munch-museet på Tøyen. Bydelen omtales for øvrig som «en av de få virkelig fattige delene av Norges hovedstad».

Mot slutten av saken trekkes det fram at det ikke er pengene det står på i Oslo. I fjor brukte byen 300 millioner dollar på ski-VM, heter det.

Kulturbyråd Hallstein Bjercke får det siste ordet. Han siteres med at de som er imot Lambda i Bjørvika og vil at museet fortsatt skal ligge på Tøyen, bare prøver «å bruke Munch-museet til å oppgradere et fattig nabolag».