De sykes pris

Det skal koste mer å ha syke ansatte. Hvem tar regningen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAGEN DERPÅ angret Bjarne Håkon Hanssen slett ingenting. LO-leder Gerd-Liv Vallas raseri over regjeringens endring av sykelønnsordningen, prellet av på ham. LO kan ikke instruere Ap, sa Hanssen.Den setningen er det sikkert mange i og utenfor regjeringen som har ventet på. Men hvis Hanssen og regjeringen endelig skal markere sin selvstendighet i forhold til LO, var det feil sak og feil måte å gjøre det på. Valla har nemlig rett. Regjeringen har begått løftebrudd, avtalebrudd og utfordrer den nordiske modellen, som Jens Stoltenberg ellers aldri kan få skamrost nok. Den hvor staten og partene i arbeidslivet går inn i en hellig allianse og opp i en større enhet.

SOM POLITISK akrobatikk, var Hanssens flikk flakk et fryktinngytende syn. Det var formelig så man hørte trommevirvlene i det han tok sats og opphevet den politiske tyngdeloven, som tilsier at en rødgrønn regjering skal falle ned på arbeidstakernes og LOs side. I det minste på sin egen regjeringsplattform. Men Hanssen lettet og forsvant ut i det store ukjente, hvor ingen forsker eller arbeidsstatistikker kunne følge ham. Soria Moria ble en prikk i det fjerne.Det er den type halsbrekkende øvelser, stikk i strid med konvensjonell visdom, som av og til lykkes og dermed endrer politikkens kurs. Andre ganger skaffer den bare 2,5 milliarder hardt trengte budsjettkroner til en veistump.

SYKEFRAVÆRET ØKER igjen, særlig det langsiktige. Trepartsavtalen om et inkluderende arbeidsliv er en fiasko, hevder Hanssen et par måneder etter han utvidet og forlenget avtalen. Det er som å oppgi målet om full barnehagedekning, fordi makspris fører til større etterspørsel. Det var naivt å tro at sykefraværet skulle kraftig ned samtidig som flere utstøtte skulle inn i arbeidslivet.Men noe må gjøres; det er alle enige om. Når arbeidsgiverne ikke lar seg friste av gulroten, skal de få smake pisken. Ved å la arbeidsgiverne ta en større del av regningen for sykefraværet, vil de bli tvunget til å skape et friskere arbeidsmiljø og voila! sykefraværet vil gå ned.Det er i hvert fall Hanssens offisielle teori, men hvis han virkelig tror at det økte sykefraværet alene skyldes en brutalisering av arbeidslivet, kan han begynne med å myke opp sine egne arbeidsplasser. Det er i det offentlige sykefraværet øker mest, ikke minst i omsorgsyrker, og det er kommunene som må ta ekstraregningen på en milliard kroner.Men det tror nok ikke Hanssen. Arbeidsforskere er enige om at det økende sykefraværet blant annet skyldes høykonjunktur, sjenerøse leger, og, ja, at IA-avtalen faktisk virker, slik en fersk rapport fra Statens arbeidsmiljøinstitutt viser.

SÅ LENGE det er lite arbeidsgiverne kan gjøre for å senke sykefraværet så det virkelig monner, vil den nye ordningen være en oppfordring til ikke å ansette folk som kan koste dem dyrt, og å få ut folk som gjør det. Ordningen har riktignok en paragraf som skjermer blant andre gravide og kronisk syke, men inngangsbilletten til arbeidslivet blir enda dyrere for mennesker som anses å være i risikosonen.Det gjelder ikke minst dem Bjarne Håkon Hanssen skal ha opp om morgenen. Det forutsetter at det er arbeidsgivere der ute som er villige til å gi dem en sjanse. Ved å undergrave IA-avtalen, gjør Hanssen det vanskeligere for seg å nå et annet like viktig mål; å få flere over fra trygd til arbeid.

DETTE ER EN glimrende anledning for opposisjonen til «å finne sitater fra Hanssen og andre», sa Hanssen avvæpnende da han avslørte endringen. Både han og statsministeren møter seg selv i svingdøra. Stoltenberg I vurderte karensdager, men kom på bedre tanker etter sterke reaksjoner fra LO. I valgkampen i fjor var sykelønnsordningen plutselig et av de rødgrønnes viktigste kort mot de borgerlige og brutalisering av arbeidslivet. Sykelønna var fredet, lovet de.Ett år seinere kaster de rødgrønne kortet og bryter samtidig en sentral arbeidslivsavtale på en måte som kunne ertet på seg en stein. Langt verre, de ertet på seg Valla. Hanssen risikerer selv å få føle hvor brutalt det kan være i arbeidslivet.