Du leser nå Dagbladet Pluss

De symboliserte alt fra styrke og mot til erotiske fantasier

Blekket på norske sjømenn har glidd ut i huden - i dag står minnene klarere enn tatoveringsstrekene.

FULLRIGGER: En fullrigger var i seilskutetiden et bevis på at man hadde seilt den farlige strekningen rundt Kapp Horn. Den var gjerne plassert på brystet, men her er den på ryggen. Foto: MAGIKON FORLAG / TOR OLA SVENNEVIG
FULLRIGGER: En fullrigger var i seilskutetiden et bevis på at man hadde seilt den farlige strekningen rundt Kapp Horn. Den var gjerne plassert på brystet, men her er den på ryggen. Foto: MAGIKON FORLAG / TOR OLA SVENNEVIGVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svalen viser at mer enn 5000 nautiske mil har blitt tilbakelagt med skip, og ankeret forteller at Atlanterhavet har blitt krysset.

Ser du en fullrigger - ofte på brystet - er det fordi en sjømann har seilt den farlige strekningen rundt Kapp Horn.

- Under seilskutetiden, på 1700- og 1800-tallet, var det et eget språk med tatoveringer. De sa noe om hvem du er og hva du har opplevd. Det var strenge regler for hva som skulle til før du kunne tatovere mange av motivene. Dette forandret seg på 1900-tallet - da kunne man tatovere en svale fordi man syntes den var fin, sier tatovør Tor Ola Svennevig.

Sammen med Marit Sunnanå Aalrust og Elin Hanson har han skrevet boken «Norske sjømannstatoveringer», en bok om etterkrigstidens sjømannsliv og norske sjømannstatoveringer før og nå.