De syriske flyktningene hadde gått i samme klær i tre måneder. Ricardo åpnet butikken etter stengetid

- Bestefar flyktet jo derfra for over 100 år siden.

ÅPNET BUTIKKEN KLOKKA 21 LILLE JULAFTEN:  Munter stemning i Bodø etter at butikkeier Ricardo Clarke (i midten) åpnet butikken og fant nye klær til syriske flyktninger. Foto: Ida Alvsen, Avisa Nordland.
ÅPNET BUTIKKEN KLOKKA 21 LILLE JULAFTEN: Munter stemning i Bodø etter at butikkeier Ricardo Clarke (i midten) åpnet butikken og fant nye klær til syriske flyktninger. Foto: Ida Alvsen, Avisa Nordland. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ricardo Clarke (60) driver klesbutikk og er på hils med «halve» Bodø.

Gjennom Kirkens Bymisjon og andre har han og butikken strukket ut en hjelpende hånd i det stille. Slik kom det til at butikkeieren fikk en telefon på kvelden lille julaften fra diakonen i domkirken - etter stengetid og mens han var på førjulsselskap hos svigermor.

- Ni asylsøkere kom hit til byen i kveld i de klærne se står og går etter tre måneders reise.  Kan du hjelpe ?

Og butikkeieren dro inn igjen til butikken ved 21-tiden, og tok med de ni unge mennene til varelageret hundre meter unna.

Det var Avisa Nordland som først omtalte den spesielle julehandelen.

Skjønt handel - alle ni fikk nytt jule- og vinterantrekk i gave fra Clarkes Klær: genser, skjorte, bukse og jakke.

- Det er en glede å hjelpe andre. Det var ikke så vanskelig å finne størrelser som passet. Alle var slanke menn opp til 30-40 års alderen. Og alle ble veldig glade, sier Ricardo Clarke til Dagbladet på julaftens ettermiddag, mens han venter på at eldste datter kommer hjem fra Oslo og hele familien skal samles hjemme hos svoger.

Det har «ordnet seg» for Ricardo, som selv kom til Norge som innvandrer for 25 år siden.

Fra Syria - som bestefaren
Og møtet med de ni flyktningene gjorde spesielt inntrykk.

- Diakonen sa ikke hvor de kom fra. Så var alle ni fra Syria. Og da fikk jeg en påminnelse om mine røtter fra samme land, sier Ricardo Clarke.

Hans morfar var født i Syrias hovedstad Damaskus. Som ung, arbeidssøkende mann dro han til Libanon og Beirut. Det var mulighetenes by den gangen.

- Men så ble det borgerkrig, og bestefar og mange andre flyktet med båt fra Middelhavet, da som nå, og videre til Sør-Amerika. Etter to måneder kom flyktningbåten til Argentina, for 117 år siden. Der traff han min mormor. Min mor lever fortsatt, bor i Patagonia og blir 90 år gammel. Resten har vært en lykkelig historie for meg, og parallellene til møtet med de ni syriske flyktningene er virkelig en tankevekker, sier han til Dagbladet.

- Solidariske nordmenn
Han vet ikke hvordan det er å komme til Norge uten at noen står klare og tar i mot.  Men han har tenkt mye på de enorme forskjellene i de små marginene mellom flkas og uflaks.

- Jeg var på ferie i Spania for 25 år siden og traff verdens flotteste menneske, min kone Merete Nilskog Clarke. Sånn kom jeg til Bodø og Norge. Og jeg har lært meg i disse årene at nordmenn er veldig solidariske og tar vare på folk som trenger det.

- Så jeg håper at veldig mange får det like fint som meg i jula, sier den blide kjøpmannen fra Midtøsten og Sør-Amerika.

Som i likhet med nordlendinger flest hadde ønsket seg hvit jul istedenfor åtte plussgrader.

Men det er en mikroskopisk bagatell.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer