Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full strid om nye scooter-regler

- De taler med to tunger

Venstre ber Ap snu og stemme nei til nye regler som vil gjøre det lettere å kjøre snøscooter til hytta. Men samme forslag er allerede sendt på høring av regjeringen.

NYE REGLER: Ap, Sp og Fremskrittspartiet sikrer flertall for et forslag som innebærer at 2,5 kilometers grensa strykes for scooterkjørere som reiser til og fra egen hytte. Venstres Ola Elvestuen reagerer kraftig, men hans egen regjering sendte i forrige ut på høring en forskrift om nøyaktig det samme. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NYE REGLER: Ap, Sp og Fremskrittspartiet sikrer flertall for et forslag som innebærer at 2,5 kilometers grensa strykes for scooterkjørere som reiser til og fra egen hytte. Venstres Ola Elvestuen reagerer kraftig, men hans egen regjering sendte i forrige ut på høring en forskrift om nøyaktig det samme. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Scooter-alliansen Ap, Sp og Frp vil ha fullt frislipp. Om dette forslaget går gjennom blir det mer motorstøy i naturen, sier Venstres Ola Elvestuen til Dagbladet før tirsdagens stortingsmøte.

KLIMASTREIK: Ola Elvestuen er tidligere klima- og miljøminister. Her møter han skolestreikende barn foran Stortinget. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet Vis mer

Forslaget han sikter til, er fremmet av Senterpartiet og tar til orde for å skrote dagens avstandskrav. Det innebærer man kun kan kjøre scooter til egen hytte dersom den ligger mer enn 2,5 kilometer fra brøytet bilvei.

En rekke kommuner har ønsket at dette kravet skulle fjernes, noe Frp og Ap altså sikrer flertall for.

Ber Ap snu

- Det er synd, men ikke overraskende at Ap nok en gang legger seg etter Senterpartiet i et natur-spørsmål, sier Elvestuen.

- De foreslo å oppheve forbudet om blyhagl under jakt, og det er kun Sp og Ap som stemte imot å verne myr mot nydyrking. Jeg blir ikke lenger overrasket når Arbeiderpartiet stemmer mot naturen og sitt eget stortingsprogram, men denne gangen bør de snu, sier Elvestuen.

Men det Elvestuen kaller «scooteralliansen» er ikke alene om å foreslå at avstandskravet fjernes. Det samme tok nemlig det Venstre-styrte Klima- og miljødepartementet til orde for i forrige uke.

Da sendte nemlig Elvestuens gamle departement ut på høring et forslag om å endre forskriften for scooterkjøring til egen hytte. Endringen innebære nettopp at avstandskravet skrotes.

- To tunger

SVs Lars Haltbrekken er i likhet med Elvestuen oppgitt over Ap, Sp og Frp. Men han er minst like oppgitt over Venstre.

- Venstre taler med to tunger. Samtidig med at tidligere klima- og miljøminister Ola Elvestuen med rette kritiserer Ap, Sp og Frp for å tillate mer snøskuterkjøring, foreslår dagens klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn akkurat det samme, nemlig å åpne opp for langt mer bruk av snøscooter i naturen, sier han.

- Nå skal alle som ikke har hytte ved brøyta i vei i prinsippet ha mulighet til å bruke snøscooter, uansett hvor kort vei det er til hytta. Det er dyrelivet og friluftslivet som sitter igjen som taperne i denne saken, fortsetter SV-representanten.

Håper forslag skrinlegges

Forslaget fra regjeringen åpner at kjøretillatelsen kun skal gis på bestemte kartfestede traseer og med klare begrensninger for antallet turer i året, men Elvestuen mener dette ikke er nok. Han håper forslaget blir lagt i skuffen.

- Høringen gir alle som mener at vi må ta bedre vare på naturen en mulighet til å si tydelig ifra om at dette er en endring som de ikke ønsker. Regelverket slik det er i dag, fungerer godt. Det er ingen grunn til å legge til rette for mer støy i norsk natur, sier han.

Venstre-nestlederen sier forslaget ikke ville ha blitt fremmet uten det avklarte flertallet som alliansen Ap, Sp og Frp utgjør.

Høyre jubler

Regjeringspartiene snakker ikke med én stemme i denne saken, for i Høyre møtes de nye scooterreglene med glede.

- Høyre har jobbet lenge for økt lokalt selvstyre for bruk av snøskuter til hytta. For Høyre i Finnmark er dette en viktig sak, og for mange er det en gledens dag, sier stortingsrepresentant Anne Karin Olli til Sør-Varanger Avis.

Der kommunene har bedt om økt selvstyre, har paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv gått hardt ut mot planene om å lempe på reglene for scooterkjøring.

Organisasjonen har ifølge Dagsavisen sett på hvor mange hytter som ligger mindre enn 2,5 kilometer fra brøytet vei, med utgangspunkt i hyttekommunen Trysil. Der gjelder dette 1.500 hytter, ifølge generalsekretær Lasse Heimdal.

- Sps forslag vil derfor potensielt kunne medføre en betraktelig økning av snøscooterbruken, både når det gjelder lovlig og ulovlig kjøring, sier Heimdal.

Avviser

Senterpartiets Sandra Borch avviser kritikken og sier «folk må få lov til å kjøre snøscooter til hytta si». Hun viser til at avstanden måles i luftlinje og at det i realiteten er mye lenger til hyttene når man tar med i beregningen hvor kupert norsk natur stort sett er.

NYE REGLER: Senterpartiet, her ved Sandra Borch og Irene Nordahl, får flertall for forslaget om å myke opp reglene for scooterkjøring til hytta. Foto: Heiko Junge /NTB Scanpix.
NYE REGLER: Senterpartiet, her ved Sandra Borch og Irene Nordahl, får flertall for forslaget om å myke opp reglene for scooterkjøring til hytta. Foto: Heiko Junge /NTB Scanpix. Vis mer

- Hyttestrukturen i Norge er preget av særdeles spredt fritidsbebyggelse over veldig store geografiske områder og i til dels krevende fjellområder. Dette gjør det utfordrende å få til gode løsninger for leiekjøring. Bygging av permanent tilkomst via vei medfører store naturinngrep, framholdt Borch i et avisinnlegg tidligere i år.

- Bryter programmet

Venstres Ola Elvestuen mener Arbeiderpartiet bryter eget partiprogram ved å stemme for Sps forslag. Han viser til formuleringene om at løyper «fortrinnsvis skal legges i nærheten av eksisterende veinett» og at «kommunene må legge til rette for bruk av snøskuter gjennom egne oppmerkede løyper».

Arbeiderpartiets Åsmund Aukrust slår tilbake mot Elvestuen og sier det dreier seg om en «liten endring» i regelverket.

- Dette er bare en liten forskriftsendring som sikrer at kommunene i større grad får bestemme reglene for scooterkjøring selv. De kan fortsatt velge å ha strenge regler lokalt, sier Aukrust.

Han mener kommunene selv er i stand til å forvalte regelverket for scooterkjøring i utmark, uten dette avstandskravet som er sentralt bestemt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!