- De taper troverdighet når det gjelder likestilling

Unio-leder Anders Folkestad kritiserer NHO-leder Kristin Skogen Lund og Spekter-leder Anne-Kari Bratten.

TIL ANGREP: Unio-leder Anders Folkestad mener Kristin Skogen Lund og Anne-Kari Bratten, direktører i henholdsvis Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og Spekter. Foto: Silje Eide
TIL ANGREP: Unio-leder Anders Folkestad mener Kristin Skogen Lund og Anne-Kari Bratten, direktører i henholdsvis Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og Spekter. Foto: Silje EideVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Unio-leder Anders Folkestad klinker til mot NHO-direktør Kristin Skogen Lund og Spekter-direktør Anne-Kari Bratten.

I går gikk NHO-toppen ut mot et forslag fra regjeringen, som vil at foreldrepermisjon fritt kan overføres mellom mor og far. Det vil ifølge NHO i praksis bety at fedrekvoten avvikles.

Til Dagbladet sier Skogen Lund i dag:

- Det vil gå mer utover arbeidende kvinner generelt. Og likestillingen vil lide.

Bratten følger opp:

- For hver uke som går uten at mødre kommer tilbake i jobb, jo mindre sannsynlig er det at hun kommer tilbake i full stilling. Vi trenger flere heltidsarbeidende kvinner, vi trenger denne arbeidskraften, sier hun.

- Arbeidsgiverne opererer med janusansikt i likestillingsspørsmålet, tordner Folkestad.

- De svikter kvinnene totalt - Jeg ser det som en alvorlig tid, en skjebnetime, for likestillingen i arbeidslivet akkurat nå, sier Folkestad - og peker på to Frp-statsråder:

- Likestillingsminister Solveig Horne går til frontalangrep på likestillingen i arbeidslivet, og får god drahjelp av arbeidsminister Robert Eriksson, sier Unio-lederen, og viser til foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven som vil gi mer midlertidighet, lengre arbeidstid, og - etter Folkestads syn - mer makt til arbeidsgiverne.

- NHO og Spekter tar et riktig standpunkt når de er mot fjerning av fedrekvoten, men her viser de også sitt janusansikt. Samtidig som de argumenterer for likestilling i spørsmålet om pappapermisjon, og de er blant de ivrigste i heiagjengen til arbeidsministeren når han vil endre arbeidsmiljøloven. Da svikter de kvinnene totalt, mener Folkestad.

- Svekker sin troverdighet Unio-lederen peker på at kvinner i større grad enn menn er midlertidig ansatt, og at midlertidige ansettelser er mest utbredt i kommunal og statlig virksomhet - og høyest innen undervisning og helse og sosialtjenester. De foreslåtte endringene vil forsterke dette, mener Folkestad.

- FOLKESTAD BOMMER: - Jeg er glad for at Folkestad er enig med oss i at dagens foreldrepermisjon fungerer godt, men han bommer på ballen når han mener at en modernisering av arbeidsmiljøloven er dårlig for likestillingen, sier NHO-topp Kristin Skogen Lund. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- FOLKESTAD BOMMER: - Jeg er glad for at Folkestad er enig med oss i at dagens foreldrepermisjon fungerer godt, men han bommer på ballen når han mener at en modernisering av arbeidsmiljøloven er dårlig for likestillingen, sier NHO-topp Kristin Skogen Lund. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Kvinner har i dag en lavere tilknytning enn menn til arbeidslivet, og endringene i arbeidsmiljøloven vil forsterke det. Og arbeidsgiverne heier. Det blir mer tvangstiltak overfor kvinnene i ei tid der en heller burde gjøre arbeidslivet mer attraktivt for kvinnene. Forslagene til endringer i arbeidstidsbestemmelsene, med lengre vakter og mer overtid, vil bidra til å sementere den kjønnstradisjonelle arbeidsdelingen i familiene, ikke til økt likestilling.

Folkestad er opptatt av å rose både Skogen Lund og Bratten for å være varme forsvarere av fedrekvoten.

Likevel:

- Når de er for endringene i arbeidsmiljøloven, så underminerer de sitt eget likestillingsengasjement når det gjelder pappapermen. De taper litt av troverdigheten som likestillingsforkjempere.

I dag møter arbeidsgiver- og arbeidstakersida i regjeringens arbeids- og pensjonspolitisk råd. Der er det overordnede temaet likestilling - og Folkestad kommer til å benytte muligheten til å argumentere mot endringsforslagene i arbeidsmiljøloven.

Torsdag går høringsfristen ut for ett av Erikssons mer kontroversielle forslag - åpning for mer midlertidighet - og i høst kommer Frp-statsråden med en stortingsmelding for regjeringens arbeidslivspolitikk.