De tapte, men sa at de vant

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først erklærte Angela Merkel seg selv som vinner av det tyske valget. Så sa motstanderen, Gerhard Schröder, at han ville fortsette som kansler. Det vi så, rett etter at valglokalene stengte i går, var en overivrig Merkel som mente seg klar til å bli Tysklands første kvinnelige kansler. Og vi så en statsminister som klamret seg til makten.

 Egentlig hadde begge tapt. Merkels kristeligdemokratiske parti kan bli det største partiet i den nye nasjonalforsamlingen. Men hun fikk ikke flertall for den koalisjonen hun ønsket seg. Det fikk heller ikke Gerhard Schröder. Resultatet er en kaotisk politisk situasjon. Nå må det hestehandles om et flertall i nasjonalforsamlingen. Den maktkampen vil vise hva politikerne tar mest hensyn til, sine egne posisjoner eller Tysklands, og befolkningens, problemer.

 Det eneste alle partier var enige om i valgkampen, var at Tyskland må omstilles og reformeres. Og at de politiske tiltakene må settes i gang raskt. Valget ga et svært dårlig utgangspunkt for dette arbeidet. Det eneste partiet som med rette kan peke på seg selv som en valgets vinner, er fridemokratene, FDP. Men det fikk bare 10 prosent av stemmene.

 Verken Merkel eller Schröder ønsker å samarbeide i en regjering, i en storkoalisjon mellom kristeligdemokratene og sosialdemokratene. Først og fremst fordi det vil kreve kompromisser som ingen av dem er særlig innstil på å inngå. I tillegg er de to, på det personlige planet, neppe i stand til å gjennomføre et slikt samarbeid.

 Derfor vil søkelyset og de politiske frieriene nå bli rettet mot fridemokratene. FDP gjorde et overraskende godt valg, og det kan sikre Schröder nye år som kansler. Men da må han få til et helt nytt samarbeid i tysk politikk, mellom SPD, De grønne og FDP. Det kan hende at fridemokratene, som har styrt sammen med SPD tidligere, velger å sitte i regjering framfor å være i opposisjon.

 Tyskland har nær fem millioner arbeidsløse. 40 prosent av dem har vært uten arbeid over et år. Valget, om det fører til et tvunget ekteskap mellom de to største partiene, eller et uprøvd samarbeid mellom tre andre, vil trolig gjøre deres hverdag enda vanskeligere.