De tapte slag

Alle må tape på Soria Moria, hvis de skal lykkes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den første dagen på Soria Moria var hun kledd i knall rødt og boblet sånn over av latter at det ble påtalt av folkedomstolen. Det fikk være måte på eufori over å ha nådd toppen. Drøye to uker senere har Kristin Halvorsen skiftet til dempet brunt og et kroppsspråk som Lille My sekundet før hun tramper ut av rommet. Med armene over kors, smale øyne og sammenbitt munn, skulte hun bort på sine to partnere. Jens Stoltenberg så ut som blikket brant ham i nakken.Nei, det var slett ikke sikkert de kom til enighet, forsikret Halvorsen odiøst. Var det et spill for eget galleri? Et forsøk på å psyke ut motstanderen? Åslaug Haga har i så fall valgt motsatt strategi. Fremdeles med en trillende latter konstaterte hun fornøyd at Senterpartiet forsvarte sitt renomme som politikkens slueste hestehandler.Forskjellen på de to mindre partiene både i valgkampen og forhandlingene er påfallende. Og den kan virke paradoksal. For mens Senterpartiet kjørte sin egen kompromissløse valgkamp uten å ta synlig hensyn til sine fremtidige partnere, ble SV tvunget til å tone ned sine fanesaker. På Soria Moria er situasjonen omvendt. Senterpartiet har kommet til seters uten hellige kuer, mens SV har ridd opp på sine kjepphester.

Dyremetaforene sitter løst når forhandlingene skal beskrives. De tilslører at det ikke er tenkte kameler Kristin Halvorsen må svelge. Det er standpunkt SV har kjempet for i tiår, og som er selve grunnlaget for partiets eksistens. Spør SV-ere hvorfor de gikk inn i politikken, og de vil vise til helt konkrete saker innen miljøvern, internasjonal politikk og fattigdomsbekjempelse. Spør en Ap\'er, og du vil få rundere svar om å påvirke samfunnsutviklingen.På lengre sikt vil regjeringsdeltakelse gi SV uvurderlig makt, men akkurat nå føles det som partiet selger sjela si for noen taburetter. Og for hva? Ikke får de stanset oljeutbygging i nord, ikke blir det full barnehagedekning, ikke trekkes norske soldater ut av Afghanistan, ikke blir det en kraftig økning i sosialsatsene.Alt det visste Kristin Halvorsen. Hun har allerede telt de tapte slag og brukte hele landsmøtet i vår på å forberede partifellene på å gjøre det samme. Hvis SV kommer i regjering, vil den ikke føre SV-politikk. Men en ting er å tenke det og ville det, noe helt annet å gjøre det. Sannhetens øyeblikk på Soria Moria er hard å takle. Kristin Halvorsen ser ut som hun ville foretrukket en hel karavane med kameler.

Alle må komme ut som vinnere for at vi skal lykkes, sier Jens Stoltenberg. Det høres fint og riktig ut. Men i virkeligheten må alle komme ut som tapere. Det ville vært atskillig lettere for SV å bære nederlagene, hvis smerteskrikene ljomet fra Ap også. Hvis Åslaug Haga hadde vært litt mindre tilfreds, kunne Kristin Halvorsen funnet felles trøst.Men enn så lenge har Ap virket såre fornøyd. Mangelen på innspill og utspill fra den kanten, kan tyde på at Ap aldri fryktet store politiske tap der oppe i Holmenkollåsen. De er mer opptatt av at folk i nabolaget må holdes utenfor regjeringen. Som alltid i Ap er det en plass rundt bordet det slåss om. Der politikken utformes. En ting er noen formuleringer i regjeringserklæringen, de vil som regel være åpen for tolkning. Det er i de neste fire årene de små og store slag skal stå.Derfor vil kampen om taburettene bli like viktig for det endelige resultatet. Hvert parti sikler på departementer, hvor de kan profilere sin politikk. Det skal ikke være et hvilket som helst departement heller. Etter at Kristin Halvorsen var først ute med å ønske seg et nytt superdepartement for oppvekst, ville ikke Åslaug Haga være noe dårligere. Hun vil ha et nytt superdepartement for distriktene. Det er uvisst om statsministerens kontor også blir supert, men når du er regjeringssjef trenger du kanskje ikke ytterligere bevis på at du er super.

Noe må SV få for at Kristin Halvorsen skal smile igjen. Det holder ikke med myke pakker med innhold partiet kan vokse i. Det må være harde pakker hun stolt kan vise frem til partifellene på dagen. Det gjør heller ikke noe om Åslaug Haga blir litt misunnelig. Hvis bare Jens Stoltenberg også kan se litt skuffet ut nå, vil taperne fra Soria Moria være klar for å lykkes i regjering.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer