De tapte timene

Det tok minst 17 timer fra Anna (26) ringte til politiet fra bagasjerommet før ekssamboeren ble pågrepet i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 26 timer etter at hun desperat ba om hjelp fra bagasjerommet ble Anna Medvedeva (26) funnet drept i et skjul ved Grønkjær skisenter 15. oktober 2012.

Da hadde hun i over fire måneder gjentatte ganger bedt om å få hjelp til å beskytte seg mot sin voldelige ekssamboer Mikael Svantesson.

Etter over 20 artikler kan nå Dagbladet rekonstruere de siste timene i Annas liv, og hvordan politiet ikke lyktes å pågripe ekssamboeren før etter 17 timer.

Les alle artiklene om Anna-saken her!

Hadde loggen likevel Politiet har tidligere sagt til Dagbladet at er for tidkrevende å sette sammen en logg som viser hva politiet gjorde etter at Anna ringte til politiet fra bagasjerommet, og til ekssamboeren ble pågrepet i Sverige. Men sist uke sa politiet at de likevel hadde en slik logg, og på lørdag publiserte Dagbladet en sladdet versjon.

- Godt politiarbeid

- Det er lett å se at ting kunne vært gjort annerledes i lys av det vi i ettertid vet om hva som foregikk, sier politimester ved Telemark politidistrikt, Rita Kilvær, til Dagbladet. Hun viser til at bilen til Svantesson ble etterlyst internt i politiet på et langt tidligere tidspunkt.

- Etter min oppfatning ble det gjort mye godt politiarbeid, sier Kilvær.

Da ekssamboeren med kniv i hånden krevde at Anna skulle kle av seg ved innsjø i Telemark var han redd for at politiet hadde hørt på Anna, og gitt henne en voldsalarm. Men ekssamboeren fant ikke noen voldsalarm.

Minutter senere ringte hun fra ekssamboeren bagasjerom. Hun ringer to ganger, 09:55 og 09:58.

- Samtalen brutt «Vanskelig å oppfatte innholdet, men det er klart at vedkommende trenger hjelp. Samtalen brutt», skriver politiet i loggen. Nærmeste politipatrulje var 50 minutter unna. Allerede etter åtte minutter visste politiet at mannen som hadde kidnappet Anna og hennes ett år gamle sønn, var ekssamboeren som Anna hadde anmeldt for drapstrusler. To minutter senere snakket politiet med et vitne som fortalte at han hadde hørt et skrik, og at han så en barnevogn som lå igjen på stedet.

Da politiet kom fram til stedet hvor ekssamboeren hadde kidnappet Anna snakket de med et vitne som fortalte at han hadde sett en dame «som hamret med begge hendene på ruten», mens hun lå bak i bagasjerommet på stasjonsvognen.

Slåss for livet Samtidig slåss Anna for sitt liv. Ekssamboeren hadde hørt at Anna ringte fra bagasjerommet. Svantesson stoppet for å ta fra henne mobiltelefonen. Han kjørte deretter gjennom Bø mot Notodden over Resjemheia. Ved et skisenter ved Grønkjær stoppet han. Da forsøkte Anna på nytt å flykte. Hun kastet varm te mot ekssamboeren. Da slo han henne gjentatte ganger mot noe hardt i bilen. Han tok kvelertak, og holdt et håndkle dynket med rødsprit mot munnen hennes. Deretter slo han henne med en full spritflaske, slik at den knuste.

STOR LETEAKSJON: Det tok mer enn et døgn etter at Anna Medvedeva ringte til nødsentralen før politiet fant henne. Foto: Peder Gjersøe/NTB Scanpix
STOR LETEAKSJON: Det tok mer enn et døgn etter at Anna Medvedeva ringte til nødsentralen før politiet fant henne. Foto: Peder Gjersøe/NTB Scanpix Vis mer

Deretter bar han henne inn i et skur. Mens Svantesson mishandlet Anna i skjulet, satt den elleve måneder gamle sønnen deres fastspent i bilen. 11:30 døde Anna.

Tok lang tid Først en halv time senere, 12:00, ba politiet om helikopterbistand fra Oslo politidistrikt. Politiet hadde ikke ressurser til å sperre veiene. Først to og en halv time etter Annas desperate telefon, sendte politiet ut nasjonal alarm. Ikke før tre og en halv time senere telefon ble det besluttet å sette stab, og først 15:36 møttes staben. Utrykningsenheten ble ikke forhåndsvarslet før 14:40.
Kripos ble først varslet fem og en halv time etter Annas telefon.

Først da ble det besluttet å varsle grensestasjonene i Sverige og Danmark. Bilen til Svantesson ble først etterlyst seks timer etter Annas telefon.  Riksalarmen ble først sendt ut åtte timer etter at Anna hadde ringt. Først 02:28 anmodet Kripos om telefonsporing av Svantessons mobiltelefon i Sverige.
 
«3:10 natt til 15. oktober meldte svensk politiet at tiltalte var pågrepet i den aktuelle stasjonsvognen på en parkeringsplass i Langhult ved Växsjø i Småland. Også sønnen var i bilen», skrev Aust Telemark Tingrett senere.

BA OM HJELP: Dagbladet har den siste måneden skrevet om Anna Medvedeva, som var livredd sin ekssamboer, Mikael Svantesson, og som flere ganger ba om hjelp fra politiet og krisesenteret, men som ble drept av ekssamboeren 14. oktober 2012. Foto: PRIVAT
BA OM HJELP: Dagbladet har den siste måneden skrevet om Anna Medvedeva, som var livredd sin ekssamboer, Mikael Svantesson, og som flere ganger ba om hjelp fra politiet og krisesenteret, men som ble drept av ekssamboeren 14. oktober 2012. Foto: PRIVAT Vis mer
HER BLE ANNA DREPT: I dette skjulet ved Grønskjær skisenter i Telemark ble den 26 år gamle russiske kvinnen funnet drept. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
HER BLE ANNA DREPT: I dette skjulet ved Grønskjær skisenter i Telemark ble den 26 år gamle russiske kvinnen funnet drept. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer