- De tar knekken på oss

Ola Kleiven (48) bor hjemme hos mamma og pappa. Nå fortviler hans 69 år gamle foreldre over at de mister avlastningen på dagtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKAUN: - Vi skjønner ikke hvordan dette skal gå. Fjerner de dagtilbudet, tar de knekken på oss. Vi er ikke ungdommer lenger, så vi greier rett og slett ikke mer, sier Olaf og Mary Kleiven.

Formannskapet i Skaun kommune går inn for å legge ned dagsenteret, hvor Ola og to andre multihandikappede personer har et godt og viktig tilbud. Slik håper de å spare 900.000 kroner. Forslaget kommer opp for kommunestyret 11. desember i år.

- Vi har lest om saken i lokalavisa, men ikke fått noen som helst informasjon fra kommunen. De må da forstå at vi blir engstelige for hva som skal skje med oss, sier Olaf Kleiven.

Mates med skje

Han sitter ved spisebordet og mater sønnen når Dagbladet kommer på besøk. Ola er psykisk utviklingshemmet og må ha hjelp til alt: spising, vasking, av- og påkledning - ja, han må til og med ha hjelp til å gå. Likevel har han bodd hjemme hos foreldrene i alle sine 48 år.

- Vi har ikke søkt om egen bolig, for «guten» har det så mye friere her hjemme hos oss. Men nå er det nesten så vi angrer. Hadde vi søkt om mer avlastning tidligere, så hadde vi kanskje hatt større mulighet i dag, sier Mary Kleiven.

De får avlastning ei helg og ei uke i måneden, men mener seg helt avhengige av tilbudet sønnen i dag får på dagsenteret. Ola er helt uten språk og en krevende person å ha omsorgen for.

- Setter han seg ned på bakken og nekter å gå inn, så har jeg problemer. Da han var liten, kunne jeg bare ta ham under armen, men nå er han stor og tung. Det er ikke noe handtak på «guten», smiler pappa Olaf.

Slår seg vrang

Sønnen har i alle år hatt sine raseriutbrudd. Det går ikke ut over andre mennesker, men han kan skade seg selv og alt inventar i nærheten.

- I slike situasjoner tar vi ham inn på et rom hvor det ikke er så mye han kan ødelegge, men han var enda mer voldsom på 70-tallet. Da var ei dør ingen hindring. Han sparket seg rett igjennom. Så det har vært noen tunge stunder og tøffe tak.

- Hvordan har dere greid det?

- Ja, det kan du spørre om. Det er jo vår egen unge. Vi er selvfølgelig glad i ham, sier Mary og Olaf Kleiven, som også har fire andre barn.

Får mindre fra staten

Rådmann Nils Kristian Moe bekrefter overfor Dagbladet at forslaget til kommunebudsjett innebærer en stenging av dagsenteret.

- Vi får mindre penger fra staten til å drive med, og da må vi prøve å spare på mer eller mindre heldige eller uheldige områder.

- Hva skjer med brukerne av dagsenteret?

- Jeg kan ikke gi noe godt svar på det, for jeg sitter faktisk i et møte om dette nå. Vi skal prøve å gjøre så godt vi kan, men vi har ikke noe alternativ per nå, sier rådmannen.

MÅ MATES: Psykisk utviklingshemmede Ola Kleiven (48) må mates med skje. Så snart han er hjemme fra dagsenteret, i 14- 15-tida, serverer mamma Mary (69) og pappa Olaf (69) middag.
KOSESTUND: 48 år gamle Ola Kleiven har i alle år bodd hjemme sammen med foreldrene Mary (69) og Olaf (69). Han har ikke noe språk, men det er lett å se at han trives i sofakroken sammen med mamma og pappa.