De tause vitnene

TUZLA (Dagbladet): Her ligger bevisene som kan være med på å felle Slobodan Milosevic og hans medsammensvorne. 4420 likposer er stablet fra gulv til tak ved et rettsmedisinsk institutt i Tuzla i Bosnia. Alle var menn fra Srebrenica som ble massakrert i 1995.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kesetovic Rifat (39) må ha den verste jobben i Europa, han er den eneste rettsmedisineren ved Podrine Identification Project. I mange år framover skal han identifisere flere tusen menn av sitt eget folk.

Det er umulig å beskrive lukt og synsinntrykkene som er blitt hverdagen til Rifat og hans assistenter. Likene har ligget i massegraver eller på bakken siden 1995, og de biologiske prosessene foregår fortsatt i kroppene. De døde ligger i plastsekker i et lager som holder seks plussgrader. Det lukter død på plassen utenfor og i alle bygningene.

Ingen vet hvor mange

Rettsmedisineren vet ikke hvor mange individer som ligger på kjølelageret. Da massegravene ble åpnet, forsøkte feltarbeiderne å legge en kropp i hver sekk, men ofte var likene så ødelagte at det ikke var mulig å si hvilke deler som hørte sammen. Rifats assistenter har merket sekker som de vet inneholder restene av inntil ti personer.

Vi møter 39-åringen på hans kontor. Han har tatt seg en pause, før han går tilbake for å sikre beinvev fra de døde. En liten prøve er nok til å sikre DNA, som i neste runde kan identifisere vedkommende. Rifat blir litt brydd når vi spør hvordan det er mulig å holde ut i denne jobben.

- Jeg er utdannet rettsmedisiner og gjør bare jobben min. Alle spør meg om det samme. Jeg sender dette spørsmålet i retur: Hvordan var de i stand til å gjøre det?

- Det ligger små gutter på lageret der ute. Og svært gamle menn. Men jeg vet at det ikke fins svar. Min jobb er å gi litt tilbake til alle enkene og de mange barna som ikke vet hva som skjedde med ektemannen eller faren deres. De trenger ei grav de kan besøke, og de trenger vissheten om at «det er her han ligger». Vi kan gi dem en slags fred.

Kesetovic Rifat tror de vil greie å gi sikker identifikasjon til mange av mennene som nå ligger i plastsekker på kjølelageret. Beinvev som hentes fra de døde skal analyseres i det som er historiens største DNA-undersøkelse. Det tas nå blodprøver av alle barna fra Srebrenica-området. Så langt er det tatt 11000 prøver. Profilene blir deretter analysert mot vevsprøvene fra de døde. Tre moderne DNA-laboratorier etableres for å analysere og sammenholde DNA fra bein og blod.

For å vise oss hvordan de arbeider, tar rettsmedisineren oss med til bygningen som inneholder kjølerom og benker, der de setter sammen skjelett og tar ut prøver.

Rifat trekker en hvit plastsekk ut fra hyllene og tømmer innholdet i ei nettingramme. Vi ser organisk materiale som ennå ikke har gått i oppløsning og deler av et skjelett. En assistent kledd i heldekkende drakt bruker trykkspyler for å fjerne sand og gruspartikler. Vi ser at hodeskallen mangler, men når skjelettet ligger alene igjen på nettingramma oppdager vi noe metall. Det er ei deformert geværkule. De ansatte ved instituttet er alltid tilfreds når de ser at de finner lårbeinet. Erfaringene har vist at det er best bevart DNA-materiale i lårbeinet og de andre lange beina på skjelettet.

Kesetovic Rifat sier at han vil være fornøyd hvis de greier å identifisere halvparten av de vel 4000 kroppene. I noen tilfeller er det mulig å identifisere de døde ut fra klokker og smykker som ligger i likposen, eller klærne.

Sikrer ikke bevis

- Vi har hatt flere tilfeller der kvinner har gjenkjent lapper de sydde på klærne til mannen sin eller sønnen sin.

Identifiseringsarbeidet vil pågå i mange år. De ansatte ved Podrine Identification Project regner med at de vil få inn flere døde etter hvert som det oppdages nye massegraver.

Fortsatt ligger minst 4500 menn i massegraver som ikke er åpnet eller som ikke er funnet.

De ansatte ved senteret i Tuzla foretar seg ingen ting når de finner prosjektiler eller oppdager andre tegn på krigsforbrytelser mot de sivile. Etterforskere fra Haag har allerede vært på kjølelageret og sikret seg de bevisene de trenger for å underbygge eventuelle tiltaler om krigsforbrytelser og folkemord.

DØDENS ROM: 4420 døde er stablet fra gulv til tak. Arbeidet med å identifisere ofrene fra Srebrenica vil ta mange år.
DNA-PRØVER: DNA-materialet er best bevart å lårbeinet og de andre lange beina på skjelettet. Her ha patologen tatt en vevsprøve.