De ti beste havnene

Kongelig Norsk Båtforbund har, på oppdrag fra Dagbladet, gjennomført en uoffisiell kåring av de ti fineste gjestehavnene i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange nordmenn tilbringer ferien om bord i båten. Når været er så ruskete som det har vært den siste tida, er det deilig å kunne gå inn til en god gjestehavn. Men kvaliteten på gjestehavnene varierer. Dagbladet har gitt Kongelig Norsk Båtforbund i oppgave å gjøre en uoffisiell kåring av de ti fineste gjestehavnene i landet.

19 000 båtfolk er organisert i forbundet.

Terningkast

Båtforbundets generalsekretær, Jan H. Syvertsen, har sammen med Torleif Jørgensen, tidligere generalsekretær og nå aktivt medlem i Nord-Norge, gitt terningkast til ti havner langs kysten. Dette er ifølge Syvertsen og Jørgensen de beste gjestehavnene. Gunnar Steen Iversen, forfatter av boka «Ferie & fritidshavner», har også bidratt i kåringen.

FAKTA

Kåringen av gjeste-havnene har foregått etter sju kriterier:
Servicefasiliteter
Aktivitets-/kulturtilbud og opplevelsesmuligheter
Tilgang til forretninger
vinmonopol og apotek
Pris
Tilgjengelighet og kapasitet
Omgivelser og renhold
Bademuligheter

Syvertsen understreker at kåringen har vært vanskelig:

Ulike meninger

- Det finnes like mange meninger om gjestehavner som det finnes båtfolk. En slik kåring vil alltid bli subjektiv. Men det finnes noen havner som jeg mener utpeker seg, sier den erfarne båtmannen.

- Det aller viktigste når man kommer inn til en havn, er at man føler seg velkommen. Der synes jeg det er stor forskjell på havnene. Hva som er en bra havn, avhenger dessuten av dagsformen og været. Noen ganger vil man helst ha fred og ro, andre ganger vil man treffe andre folk, sier Syvertsen, som mener nordmenn har mye å lære av svenskene når det gjelder havner.

For å finne en gjestehavn som har alt, må du til Tanum Strand ved Grebbestad i Sverige, mener Syvertsen.

- Dette er en havn som har det hele. Gode aktivitetstilbud for både voksne og barn, spennende butikker og bra spisesteder. Sist, men ikke minst: Du føler deg hjertelig velkommen. Norske gjestehavner har mye å lære av svenskene. En klar sekser, sier Jan H. Syvertsen.

<img align='right' hspace='4' src='http://gfx.dagbladet.no/vignetter/tern5.gif' WIDTH=45 HEIGHT=48> HORTEN Havneverten står på for å få folk til å trives. Det er lett å få hjelp hvis du har problemer med båten, også i helgene. Marinemuseet og Fotomuseet gir et godt kulturelt tilbud. Gode fasiliteter. Med 80 plasser er det som regel plass til alle. <br>Anmeldt av Jan H. Syvertsen.
<img align='right' hspace='4' src='http://gfx.dagbladet.no/vignetter/tern4.gif' WIDTH=45 HEIGHT=48> HARDBAKKE Hardbakke i Solund kommune ligger idyllisk til mellom fjellene. Kommunen har gjort mye for at båtfolket skal trives. Det er god tilgang til servicefasiliteter og fine badestrender i Hardbakke.<br>Anmeldt av Gunnar Steen Iversen.
TØNSBERG En hyggelig gjestehavn med alle fasiliteter. Ligger sentralt, men er likevel så stille og rolig at den passer godt for familier. <img align='right' hspace='4' src='http://gfx.dagbladet.no/vignetter/tern5.gif' WIDTH=45 HEIGHT=48>Mange tilbud for en hyggelig kveld ute. Svært skittent vann trekker ned.<br>Anmeldt av Jan H. Syvertsen.
<img align='right' hspace='4' src='http://gfx.dagbladet.no/vignetter/tern5.gif' WIDTH=45 HEIGHT=48> RISØR Risør har et yrende liv inne i byen, samtidig som det er flotte bademuligheter rett utenfor. Muligheter for dusj og klesvask på havna. Problemet for mange som kommer til Risør, er å finne ut hva som er gjesteplasser og hva som er reserverte plasser.<br>Anmeldt av Jan H. Syvertsen.
<img align='right' hspace='4' src='http://gfx.dagbladet.no/vignetter/tern5.gif' WIDTH=45 HEIGHT=48> FARSUND Det er gratis å ligge ved gjestehavne i Farsund. Likevel får du ferske rundstykker og avis til frokosten, som gjør at du føler deg velkommen. De fleste som går inn til Gåsholmen i Farsund, legger til ved bryggepromenaden. <br>Anmeldt av Jan H. Syvertsen.
<img align='right' hspace='4' src='http://gfx.dagbladet.no/vignetter/tern5.gif' WIDTH=45 HEIGHT=48> HUSNES Gjestehavna drives av Husnes Båtlag. Her er det mye å rope hurra for. Brygga er hele 140 meter lang, og kan derfor ta imot alle som ønsker plass. Ved havna er det anlagt fotball-, tennis- og sandvolleyballbaner. I tillegg har båtlaget 14 sykler til gratis utlån. Gode servicefasiliteter. <br>Anmeldt av Gunnar Steen Iversen.
<img align='right' hspace='4' src='http://gfx.dagbladet.no/vignetter/tern5.gif' WIDTH=45 HEIGHT=48> BODØ Kjent for å være den beste i Nord-Norge. Gjestehavna ligger sentralt, men skjermet til. God tilgang til servicefasiliteter og forretninger. En egen havnevertinne tar seg av gjestene og stopper innom med ferske rundstykker. Hun stiller til og med med bil hvis det skulle være nødvendig. <br>Anmeldt av Torleif Jørgensen.
<img align='right' hspace='4' src='http://gfx.dagbladet.no/vignetter/tern4.gif' WIDTH=45 HEIGHT=48> TVEDESTRAND Tvedestrand satser på det kulturelle for å tiltrekke seg båtturistene. Byen er full av antikvariater og morsomme butikker. Tvedestrand har et godt servicetilbud og lett tilgang til forretninger. Ulempen med havna i Tvedestrand er at innseilingen tar litt tid. <br>Anmeldt av Jan H. Syvertsen.
<img align='right' hspace='4' src='http://gfx.dagbladet.no/vignetter/tern4.gif' WIDTH=45 HEIGHT=48> MANDAL Nye flytebrygger i år, som ligger sentralt til og hvor båtturister har tilgang til alle fasiliteter. Badestranda frister mange. Byen tilbyr det meste. Litt dårlig informasjon når man legger til. <br>Anmeldt av Jan H. Syvertsen.
<img align='right' hspace='4' src='http://gfx.dagbladet.no/vignetter/tern4.gif' WIDTH=45 HEIGHT=48> HARSTAD Gode servicefasiliteter og mange opplevelsesmuligheter. Unik natur rundt havna. Minuset er at gjestehavna ligger utsatt til i forhold til passasjerferjene. Dessuten er kapasiteten liten med bare 15-20 plasser. <br>Anmeldt av Torleif Jørgensen.
KOS I TØNSBERG: Erik Berentzen koser seg på båten i gjestehavna i Tønsberg. Hunden Zara er på sin første ferietur.