De tiltalte:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PER KRISTIAN ORDERUD:

Odelsgutten til Orderud gård, Per Kristian Orderud (47), er sønn av drapsofrene Kristian Magnus og Marie Orderud, og broren til Anne Orderud Paust. Han er gift med Veronica Orderud. Per Orderud utdannet seg opprinnelig til jurist, men avla senere landbrukseksamen.

Per Kristian Orderud betegnes som en traust, rolig og hjemmekjær person. Han jobbet på Orderud gård etter endt landbruksutdannelse, og odelsgutten regnet med å overta gården. Per Kristian Orderud møtte sin framtidige kone Veronica da hun som veterinærstudent kom til Orderud gård som praktikant, og de giftet seg sommeren 1994, under ett år etter at de møttes første gang. Siden den gang har de tilbrakt så mye tid sammen at enkelte har beskrevet dem som «helt avhengige av hverandre».

Politiet har hele tida ment at Per Kristian og Veronica Orderud er hovedpersonene i saken. Etterforskerne har fra dag én jobbet ut fra teorien om at ekteparet har et økonomisk motiv. Påtalemyndigheten mener at den årelange striden mellom far og sønn over Orderud gård, samt Per Kristian Orderuds økonomiske situasjon, er hovedmotivet for trippeldrapet på Sørumsand.

Det dreier seg om millioner av kroner for odelsgutten på Orderud gård. Dersom Per Kristian Orderud aldri blir dømt for drapene på sine foreldre og sin søster, vil han arve vel åtte millioner kroner. Blir han dømt, mister han alt.

Per Kristian Orderud forsvares av Cato Schiøtz og medforsvarer Jarl Borgvin Dørre. Per Orderud nekter straffskyld.

VERONICA ORDERUD:

Veronica Orderud (29) er gift med Per Kristian Orderud, og er svigerinne og svigerdatter til de drepte. Hun har studert til veterinær, og det var gjennom dette virket hun møtte sin ektemann, da hun kom til Orderud gård som praktikant. Paret giftet seg I 1994, mindre enn ett år etter at de møttes.

Til tross for at Veronica Orderud er 18 år yngre enn sin mann Per Orderud, blir hun beskrevet som den dominerende i forholdet. Da hun kom til gården, var striden mellom Per og faren allerede i gang. Etter bryllupet ble det flere åpne konfrontasjoner mellom far og sønn, og tvisten endte i retten. Striden førte til at Veronica fikk et meget anstrengt forhold til sine svigerforeldre som bodde i kårboligen like ved.

Veronica har også et anstrengt forhold til enkelte i sin egen familie, ikke minst til halvsøsteren, medtiltalte Kristin Kirkemo Haukeland.

Som barn blir Veronica beskrevet som rolig, skoleflink og ambisiøs. Hun hadde fire år på Veterinærhøyskolen bak seg da hun ble arrestert.

Veronica Orderud forsvares av Frode Sulland og medforsvarer Heidi Ysen. Veronica Orderud nekter straffskyld.

KRISTIN KIRKEMO HAUKELAND:

Kristin Kirkemo Haukeland (28) er halvsøsteren til Veronica.

Kristin Kirkemo Haukeland begynte i høst på grunnkurs i mekanikk ved Oslo teknisk-maritime skole på Etterstad. Tidligere har hun studert tegning, form og farge, hun har forsøkt seg i frisørfaget, og hun har jobbet som resepsjonist og bud. Men da 27-åringen ble satt i sammenheng med trippeldrapet, var det hennes fortid som svært lettkledd modell som ble viet størst oppmerksomhet.

Som barn skal Kristin Kirkemo Haukeland ha vært ei skikkelig «guttejente», opptatt av hundedressur og fotball. Hundeinteressen har hun beholdt også i voksen alder, og ved siden av hundene er sopplukking favoritthobby.

Kirkemo Haukeland var 22 år gammel da hun ble mor. Samboerskapet med barnefaren tok slutt i 1995. Våren 1997 flyttet hun inn til tiltalte Lars Grønnerød. Den siste tida før pågripelsen bodde Kristin delvis i en hangar på Fornebu, delvis hjemme hos moren på Ekeberg og delvis hos venner og bekjente.

Fra slutten av tenåra skal Kristin Kirkemo Haukeland i ulike perioder ha hatt problemer med narkotika. Men etter at hun slapp ut fra av varetekt i november i fjor, skal hun ha holdt seg unna stoff.

Forholdet mellom de to tiltalte halvsøstrene Kristin og Veronica er iskaldt. Gjennom sine forklaringer har Kristin trukket ekteparet Orderud dypt inn i drapssaken. Veronica har på sin side uttrykt at hun ikke ser bort fra at søsteren kan ha noe med drapet å gjøre. Begge søstrene har i avhør gitt svært negative karakteristikker av hverandre.

Kristin Kirkemo Haukeland forsvares av Tor Kjærvik og medforsvarer Jonny Veum. Kristin Kirkemo Haukeland nekter straffskyld.

LARS GRØNNERØD:

Lars Grønnerød (43) er ekskjæresten til medtiltalte Kristin Kirkemo Haukeland. Han er tiltalt for overlagt drap, og i tillegg er han og Kristin Kirkemo Haukeland også tiltalt for det såkalte dynamittattentatet mot Anne Orderud Paust sommeren 1998. Grønnerød er politiets kanskje viktigste vitne i saken mot ekteparet Orderud. Han var den som først kom med opplysningene som førte til arrestasjonene av ekteparet. Lars Grønnerød har i avhør sagt at det er Per og Veronica Orderud som står bak drapene.

Politiet mener det var Grønnerød som skaffet til veie drapsvåpnene. Høsten 1998 skal Veronica og Per Kristian Orderud ifølge tiltalebeslutningen ha henvendt seg til Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød, med forespørsel om de kunne skaffe skytevåpen. Per Kristian Orderud skal deretter ha gitt Lars Grønnerød penger til våpenanskaffelsen.

Den tidligere domfelte oslomannen kommer opprinnelig fra en velsituert familie på Snarøya i Bærum. Av barndomsvennene blir Lars Grønnerød beskrevet som beskjeden og litt naiv. Men etter at han fylte 30 år, mistet han kontakten med mange tidligere venner. Han ble en del av et narkotikamiljø i Oslo, og havnet på kant med loven.

Grønnerød har hele tida hevdet at han ikke har noe med drapene å gjøre. Men han må uansett belage seg på et nytt opphold bak murene. I august i fjor ble han dømt til et års fengsel for en rekke ulike kriminelle forhold. Han er også tidligere dømt for heleri. Senest 15. mars i år ble han etter en biljakt i Oslo sentrum arrestert og siktet for besittelse av narkotika.

Lars Grønnerød forsvares av Steinar Wiik Sørvik og medforsvarer Morten Kjensli. Grønnerød nekter straffskyld.