De to avgjørende timene: Kunne vannbombe brannen med 300 000 liter

To timer ble svært avgjørende i brannslokkingen som reddet Sokndal.

EVAKUERTE: Rolf Gabrielsen, Solveig Bu og Jens Bu måtte evakuere fra hjemmene sine i går kveld. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

SOKNDAL (Dagbladet): To timer på morgenen i dag ble svært viktig i det som kan ha vært redningen for deler av bebyggelsen i Hauge i Dalane i Sokndal kommune helt sør i Rogaland.

Det var tidlig i går ettermiddag de første meldingene om brannen kom. I løpet av ettermiddagen og kvelden hadde den spredd seg massivt. Da brannvesenet fikk flydd over området i dag, kunne de konstatere at over 7000 mål er svidd av i terrenget.

Samtidig er det store arealer i brannområdet hvor det ikke har brent, og brannvesenet frykter at vinden som er meldt kan gi en peisblåsereffekt på gløden som fortsatt ulmer i terrenget.

SISTE NYTT: Skogbrannen i Sokndal herjer fortsatt onsdag morgen. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

To avgjørende timer

Da Dagbladet møtte politi, brannvesen og kommunal ledelse i Sokna like før klokka 08.00 i dag tidlig var utsiktene dystre. De fryktet for videre spredning av brannen og konstaterte at de ennå ikke hadde kontroll på flammene.

Ett minutt over åtte begynte de første regnskurene å komme. Den omkring halvannen times lange regnskuren hjalp godt på brannen.

Men enda viktigere ble de seks skogbrannhelikoptrene som var blitt rekvirert til den lille kommunen, på tross av pågående storbrann i Lyngdal en time unna.

2600 liter i minuttet

I går var det tre helikoptre i tjeneste over Sokndal, men disse kan ikke brukes til slokking i nattemørket. Derfor var de seks helikoptrene i full sving fra 8-tida i dag, og rotorduringen over dalen var konstant.

EFFEKTIVE: Helikopterne som har bidratt til slukkingen av brannen i Sokndal beskrives som svært effektive. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
EFFEKTIVE: Helikopterne som har bidratt til slukkingen av brannen i Sokndal beskrives som svært effektive. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Helikoptrene har ei rundetid på tre minutter, og hvert helikopter tar 1300 liter per kurv. Da kan du jo selv regne på det, sier brannsjef Nils-Erik Haagenrud til Dagbladet.

Akkurat det regnestykket viser at de seks helikoptrene kan frakte 2600 liter vann i minuttet, og dermed 156 000 liter i timen. Helikoptrene holdt på i omkring to timer i full beredskap, noe som tilsvarer 312 000 liter vann.

- De har flydd en stund, og det er mange tusen liter de har sluppet på. Det hjelper veldig, og det er en stor fordel med helikoptre. Mange snakker om disse store flyene. De har en god effekt i enkelte områder, men mange steder i Norge er det veldig mye vann. Flyene må ha mye vann for å gå ned, mens det trenger ikke helikoptrene. Effekten er bra, sier Haagenrud.

Kan gå ned i svømmebasseng

Brannsjefen sier at vannet er henta fra alle mulige tjern i nærområdet. Å hente vann for helikoptrene er såpass enkel at de bare flyr lavt nok ned mot vann og fyller opp kurven som henger fra maskinen.

- De kan egentlig gå ned i svømmebassenget til folk å hente vann, forteller han om prosessen.

Vis mer

Samtidig har brannvesenet stor beredskap og vakthold i områdene rundt der det har brent.

- Det kommer til å blusse opp hele tida, som er vanlig, og nå bruker vi ett og ett helikopter til å droppe på de punktene, sier brannsjefen.

- Vi er litt mer beroliget nå enn vi var i går. Vi har jobbet intenst med å få på plass en organisering, og det ser ut som det har holdt. Også har værgudene vært litt med oss og gitt oss litt nedbør, sier Haagenrud.

Frykter vinden

Innsatsleder Torgeir Paulsen sier det er ventet at vinden vil øke og at evakueringen av 148 husstander opprettholdes inntil videre.

- Det vi er rimelig trygge på, er at ikke flere vil bli evakuert sånn som status er nå, sier Paulsen.

- Det vi er veldig redde for, er vinden. Sola tørker opp vegetasjonen igjen, og litt vind, så er det akkurat som å ha en peisblåser. Da er det i gang igjen. Men vi kommer fortsatt til å ha høy fokus på brannen. Det står fortsatt fem helikopter i beredskap. Det er veldig utilgjengelig terreng, sier Haagenrud.

Paulsen sier at politiet vil ta en ny vurdering angående evakuering av beboerne klokka 12.00 i dag.

- Bruk huet

Innsatslederen sier de ennå ikke vet hvor eller hvordan brannen startet.

- Det må selvsagt etterforskes, men hvis noen har noe informasjon om hvordan brannen kan ha startet, er vi interessert i det, sier Paulsen.

Politiet har fått informasjon om at det kan ha vært en gammel bråtebrann som har blusset opp med vinden.

SE TV: Brannvesenet om siste nytt. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Vi har nå ikke nok informasjon til at det kan bekreftes, sier Paulsen.

Haagenrud oppfordrer fortsatt folk til å være forsiktig og at det er stor skogbrannfare flere steder. På spørsmål om man bør ha strengere regler for bråtebrann, svarer han:

- Det handler om å bruke huet. Det er bra for naturen og vegetasjonen å brenne gammel lyng. Det kan begrense framtidige branner, men må være kontrollert.