Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De to britene var en del av jihadistenes «The Beatles»: - Halshoggingene var tabber

De er anklaget for å ha gjennomført henrettelser, tortur og korsfestelser. Men de mener det var en tabbe å drepe utenlandske journalister og nødhjelpsarbeidere.

«THE BEATLES»: De to jihadistene Alexanda Kotey (t.v.) og El Shafee Elsheikh anklages for å ha vært med på de gruoppvekkende henrettelsene som gikk verden rundt fra 2014. Nå skal de to stilles for retten, men foreløpig er det uvisst når og hvor rettssaken finner sted. Foto: AP Photo / Hussein Malla / NTB scanpix
«THE BEATLES»: De to jihadistene Alexanda Kotey (t.v.) og El Shafee Elsheikh anklages for å ha vært med på de gruoppvekkende henrettelsene som gikk verden rundt fra 2014. Nå skal de to stilles for retten, men foreløpig er det uvisst når og hvor rettssaken finner sted. Foto: AP Photo / Hussein Malla / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg så ingen fordeler (med å drepe dem). Det var noe som var beklagelig, sier Alexanda Kotey til nyhetsbyrået AP.

Kotey snakker om halshoggingene og drapene av flere nødhjelpsarbeidere og journalister i Syria. Han var, sammen med El Shafee Elsheikh, Mohammed Emwazi og Aine Lesley Davis, en del av det britiske medier har omtalt som jihadistenes «The Beatles».

Henrettelser og korsfestelser

De ble omtalt som «The Beatles» på grunn av sin britiske aksent, og ble nærmest terrororganisasjonen IS' ansikt utad. I gruoppvekkende videoer IS ønsket å spre til verden, tok de livet av sine fanger på brutalt vis.

Men nå er alle de fire jihadistene innhentet av sine fiender. Mohammed Emwazi, bedre kjent som «Jihad John», ble drept i november 2015.

Aine Lesley Davis ble i 2017 dømt til sju og et halvt års fengsel i Tyrkia. Han ble dømt for å ha vært medlem av en terrororganisasjon og tyrkiske myndigheter mente også at Davis planla et terrorangrep i Tyrkia.

Når det gjelder Kotey og Elsheikh ble de tatt til fange i Syria i januar i år.

De to mennene står på det amerikanske utenriksdepartementets terrorliste. Om Elsheikh står det at han «bygget seg opp et rykte for vanntortur, liksom-henrettelser og korsfestinger, mens han jobbet i et IS-fengsel».

Kotey på sin side var fengselsvakt ved et IS-fengsel og var «sannsynligvis involvert i gruppas henrettelser og eksepsjonelt grusomme torturmetoder», ifølge utenriksdepartementet.

Han skal også ha vært ansvarlig for å ha rekruttert andre briter til IS.

- Halshogginger var tabber

De to venter nå på å bli ført for retten, og ga nylig sitt første intervju til nyhetsbyrået AP. I intervjuet, gjennomført i et kurdisk sikkerhetssenter i Kobani i Syria, nekter de to å svare på hvorvidt de var medlemmer av det som ble omtalt som «The Beatles».

De mistenkes altså for å ha vært med på de grusomme videoen som gikk verden rundt fra 2014. Den første rystende videoen var halshoggingen av den amerikanske journalisten James Foley. Siden fulgte en rekke andre videoer, alle med noenlunde samme innhold.

Kotey og Elsheikh sier at halshoggingene var tabber, men at de ble gjort av taktiske grunner.

Ifølge Kotey var ikke alle IS' medlemmer like komfortable med drapene på journalistene og nødhjelpsarbeiderne «fordi de trolig var mer verdt som politiske fanger».

Elsheikh sier drapene var en «tabbe», men at de var hevn for drap på sivile av den USA-ledede koalisjonen som kjempet mot IS. Elsheikh sier at IS ikke burde ha truet med å drepe fangene, fordi de da ble tvunget til å gjøre det «for å ikke miste kredibiliteten».

Der to jihadistene gir ikke uttrykk for noen anger over å ha vært medlem av terrorgrupperingen, selv om de hevder at de ikke kan stille seg bak alle gruppens handlinger.

Kotey mener at selvmordsbombing ikke er tillatt i islam, mens Elsheikh omtaler drapet på en jordansk pilot som «fryktelig».

Han sikter da til drapet på den jordanske piloten Moaz al-Kassasbeh (26). Han ble brent levende, innelåst i et bur i januar 2015. Også denne henrettelsen ble filmet, og publisert på Internett av IS.

Har mistet statsborgerskapet

Men selv om de på noen områder tar avstand fra IS' brutalitet, avviser de at IS var ekstremt brutale.

- Jeg er ikke her for å rettferdiggjøre eller avvise alle handlingene til IS, sier Elsheikh, og argumenterer med at statsborgere i et land ikke kan holdes ansvarlig for statens forbrytelser.

Kotey og Elsheikh har blitt fratatt sitt britiske statsborgerskap på grunn av sin IS-tilknytning, og det store spørsmålet er hvor de to skal sendes nå.

USA har oppfordret hjemlandene til jihadister i Syria og Irak om å stille sine egne statsborgere for retten, men Storbritannia vil ikke slippe dem inn i landet igjen.

Og i Syria er kurderne oppgitt over at de ofte må ta seg av arven etter IS, noe som inkluderer fulle fengsler og fremmedkrigere som ikke får komme tilbake til sitt hjemland.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 27.02.2015 IDENTIFISERT: Mannen som opptrer som bøddel i drapsvideoene til Den islamske staten (IS), tidligere kjent som Jihadi John, ble torsdag identifisert som London-mannen Mohammed Emwazi. Video: NTB Scanpix Vis mer

Uansett hvor de til slutt ender opp, forventer de ikke å få en rettferdig rettssak. De hevder at påstandene om dem er skapt av mediene og utenlandsk etterretning.

- Sånn at verden kan si at dette er en dårlig fyr og drepe den dårlige fyren. Det blir ingen rettferdig rettssak, når jeg er «the Beatle» i media, sier Elsheikh.

Mor til offer: - Fortjener ikke dødsstraff

Mora til James Foley, som ble halshogget i 2014 etter å ha sittet i fangenskap i mer enn 600 døgn, håper verdenssamfunnet og de amerikanske myndighetene tør å avholde en åpen rettssak «der de kan høre all smerten og lidelsen de har påført verden».

- Og sånn at resten av verden kan forstå hvor grusomme deres forbrytelser er, sier Diane Foley.

Hun sier at hun er mot dødsstraff, fordi det oppfyller jihadistenes «ønske om martyrdom og et heroisk etterliv».

- Disse mennene fortjener ikke det. De fortjener å bli holdt i isolat resten av sine liv, sier Foley.

Som med det er enig med en av de få personene som har vært holdt fanget av «The Beatles» og sluppet fri igjen: Den franske journalisten Nicolas Henin.

- Dødsstraff vil bare gi dem det de hevder de ønsket da de dro til Syria - martyrdom. Du gir ikke din fiende den tilfredsstillelsen, sa Henin tidligere i år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!