Thea (26) døde av livmorhalskreft

De to første celleprøvene til Thea Steen ble feiltolket. Legene kunne påvist kreften 1,5 år tidligere

- Hun lurte på hvordan det kunne ha gått så fort, sier Theas mamma.

26. APRIL 2016: Thea Steen ble intervjuet i forbindelse med at hun fikk Kreftforeningens hederspris. Mamma Tove er med Thea i døtrenes leilighet i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
26. APRIL 2016: Thea Steen ble intervjuet i forbindelse med at hun fikk Kreftforeningens hederspris. Mamma Tove er med Thea i døtrenes leilighet i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Åtte måneder etter at journalist Thea Steen (26) døde av livmorhalskreft, kommer det nå fram at 26-åringens to første celleprøver ble feiltolket:

Både i 2013 og 2014 testet Thea seg, uten at det ble påvist kreftceller. Det ble oppdaget 1,5 år for seint - først da Thea på testet seg en tredje gang og fikk påvist kreft med spredning.

Det er TV2 som melder om historien Thea aldri fortalte, selv om hun visste det selv.

Thea Steen døde natt til 17. juli i fjor. Hun fikk kreftdiagnosen våren 2015, kort tid etter at hun hadde flyttet til New York for å frilanse som journalist. Høsten 2014 sluttet hun som journalist i Dagbladet, etter tre år i kultur- og kjendisredaksjonen.

Thea ba selv om at prøvene fra 2013 og 2014 ble tolket på nytt, da hun fikk kreftdiagnosen i 2015. Det var da legene oppdaget at det var kreftceller i de første prøvene.

- Kreften hadde da allerede spredt seg, sier Tove Steen, Theas mamma, til Dagbladet.

- IKKE BITTER: Mamma Tove sammen med Thea, tre måneder før datteren døde. - Vi tenker ikke «hva hvis», sier moren i dag. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
- IKKE BITTER: Mamma Tove sammen med Thea, tre måneder før datteren døde. - Vi tenker ikke «hva hvis», sier moren i dag. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

- Hun lurte på hvordan det kunne ha gått så fort. Det viste seg at det var ting som var oversett eller ikke fulgt slik som det burde, sier Tove Steen, Theas mamma, til Dagbladet.

- 1 av 10 000 tilfeller

TV2 skriver at rundt 70 kvinner, en fjerdedel av de som får livmorhalskreft, hvert år opplever det samme: De tar celleprøve og får til svar at alt er normalt, før de får kreftdiagnosen.

- Det ble en tilsynssak ut av det. En måned før Thea døde, fikk hun et brev av Fylkesmannen der det ble bekreftet at prøvene var feiltolket. Vi hadde visst det en stund, men Thea syntes det var godt å få det bekreftet, sier Tove Steen.

Kommunikasjonsrådgiver Elisabeth Jakobsen i Kreftregisteret sier til Dagbladet at Theas tilfelle er ytterst sjeldent.

- Det er få tilfeller som er som Theas. Vi snakker om ett av 10 000, sier hun og utdyper:

- Det skjer svært sjeldent at man får et prøvesvar om at alt er normalt, når det ikke er det. Det kan være at sykdommen ikke lå der på tidspunktet da prøven ble tatt, eller at det var for få celler å finne da man tok testen. Feilen kan også ligge i patologenes tolkning ved laboratoriet, sier hun.

Thea ble tildelt Kreftforeningens hederspris før hun døde. Hun blogget åpent om kreften, og fikk tusenvis av jenter til å ta celleprøve, gjennom kampanjen #Sjekkdeg, blant annet i sosiale medier.

Jakobsen i Kreftregisteret sier at kvinner som har tatt celleprøve og fått beskjed om at alt er bra, kan ta det med ro. Men:

- Stol på prøven

- Dersom du har symptomer og bekymrer deg selv etter å ha fått et svar om at det ikke ble funnet celleforandringer, så må du ta kontakt med legen din og be om å bli utredet. Da holder det ikke å bare si at man vil ha en celleprøve; da må man beskrive symptomene, forklarer Jakobsen.

BA OM NY TOLKNING: Da Thea fikk påvist kreft, ba hun om at de første celleprøvene skulle bli tolket på nytt.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BA OM NY TOLKNING: Da Thea fikk påvist kreft, ba hun om at de første celleprøvene skulle bli tolket på nytt.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Symptomer på livmorhalskreft kan blødninger etter samleie eller fysisk aktivitet, at utfloden forandrer seg, eller at man opplever uregelmessig menstruasjon eller smerter blant annet i korsryggen.

- Har man ikke symptomer og har fått beskjed om at prøven er normal, er det all grunn til å stole på det, sier Jakobsen.

Tove Steen sier til Dagbladet at familien ikke er bitre eller sinte over at de første prøvene ble feiltolket.

- Thea er død, det som har skjedd har skjedd. Vi velger å ikke tenke «hva hvis» eller «tenk om hun hadde fått vite det før». Det ble ikke slik. Vi må finne en mening, og i stedet for å være bitre eller sinte, så bidrar vi gjennom Minnefondet til Thea Steen, som går til blant annet forskning, sier moren.

Siste innlegget

22. mai postet Steen sitt siste innlegg på bloggen sin. Der fortalte hun om nok et tilbakefall og at hun da skulle i gang med sin tredje runde med cellegiftbehandling.

Da Dagbladet møtte henne 26. april i fjor, skulle Thea tildeles Kreftforeningens hederspris

- Jeg har fått til ting som er større enn meg selv. Det har kostet mange krefter som jeg ikke har. Men jeg får så mye tilbake at jeg går i pluss. I tillegg får jeg tankene bort fra sykdommen, sa Thea.

Livmorhalskreft:

*Blødning fra skjeden etter samleie eller fysisk aktivitet

*Blodig, illeluktende utflod

*Uregelmessig menstruasjon

*Blødning etter at du har passert overgangsalderen og menstruasjonen har stoppet

*Smerter, spesielt i korsryggen

Kilde: Kreftforeningen.

FIKK FLERE TIL Å SJEKKE SEG: Thea Steen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FIKK FLERE TIL Å SJEKKE SEG: Thea Steen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer