De to kulturer

Naturviterne påviser alvorlige klimautfordringer, mens det politiske systemet er innrettet mot å løse andre problemer, skriver Gudleiv Forr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg føler alvor når klima- og polarforskeren Olav Orheim forteller meg at store planer for datainnsamling fra isen i Nordishavet i sommer måtte skrinlegges fordi det simpelthen ikke var is der lenger. Is som kunne legge på seg over flere år, er blitt sjeldnere vare i Arktis. Det er etter hvert snart bare is en kort periode om vinteren i store deler av havbassenget rundt Nordpolen. At dette er tegn på at det skjer avgjørende ting med klimaet, er innlysende.

Det fins mange andre tegn også. En del av verdens isbreer minker i rekordfart, på Grønland er det snart like varmt som det var i vikingtida da de norrøne bosetterne ga øya navn og kunne drive jordbruk der som i Norge, og rundt Middelhavet brer ørkenen seg. I det hele tatt: Kurvene som FNs klimapanel sendte ut med sin siste rapport peker så utvetydig i samme retning, at det er vanskelig å overbevise skeptikere som meg om at vi ikke står i en dramatisk utvikling som kan få avgjørende betydning for tilværelsen på kloden.

I Australia har farmerne også skjønt tegninga: I helga kastet de statsminister John Howard som ikke har akseptert at når åkrene deres svis av år etter år, henger det sammen med klimaendringer. Særlig vanskelig har det vært å erkjenne at en vesentlig del av endringene skyldes menneskeskapte forhold, særlig knyttet til den vedvarende økonomiske vekst og de tilhørende utslipp av klimagasser som CO2.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer