Sandnes og Forsand fikk uventet svar

De to nabokommunene vil slå seg sammen - får uventet nei

I Rogaland overprøver Fylkesmannen den lokale folkeviljen i spørsmålet om kommunesammenslåing, men ikke helt som ventet. 

KRITISK: Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) er kritisk til avgjørelsen fra fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KRITISK: Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) er kritisk til avgjørelsen fra fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De to Rogalands-kommunene Sandnes og Forsand ønsker å slå seg sammen.

Det er bare ett problem: Fylkesmannen i Rogaland, Magnhild Meltveit Kleppa, sier nei.

Det snur hele prosessen på hodet.

Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) er oppgitt over beslutningen fra den tidligere Sp-kjempen.

SANDNES: Bildet viser havna i Sandnes.
SANDNES: Bildet viser havna i Sandnes. Vis mer

- Jeg vil være veldig forundret hvis det ikke er sånn at Sanner nå gir klar beskjed om at det ikke fungerer på denne måten. Hvis ikke er hele prosessen ødelagt, sier Wirak til Dagbladet.

Det vil kommunalminister Jan Tore Sanner imidlertid ikke gjøre.

Faktisk vil ikke Høyre-statsråden si noe konkret om saken.

- Det er ikke naturlig at jeg nå kommenterer enkeltforslag. Det er alt for tidlig å svare på om de konkrete forslagene som ligger her blir en del av regjeringens forslag til kommunestruktur som legges fram for Stortinget neste vår, skriver han i en epost til Dagbladet.

Paradoksalt

Wirak synes det er paradoksalt at de to kommunene ikke får godkjenning fra Fylkesmannen når de ønsker å slå seg sammen.

- Det alvorlige er at dette setter hele kommunestrukturdebatten sjakkmatt. Det blir en parodi etterhvert hvis kommuner som ønsker å slå seg sammen ikke skal få lov fordi det sitter noen fylkesmenn og driver med synsing, sier Wirak.

Fra å være gifteklare, endres forholdet mellom de to kommunene nå til «komplisert», for å bruke Facebook-terminologien.

Fylkesmannens vedtak gjør at alt arbeid med den planlagte sammenslåingen av kommunene legges på is fram til våren 2017, da Stortinget skal vedta det nye kommunekartet.

Begrunnelsen for Kleppas nei, er ifølge NRK blant annet at regionale hensyn for området tilsier at Forsand heller bør slå seg sammen med nabokommunen Strand.

TURISTMAGNET: Preikestolen ligger i Forsand kommune, som nå kan bli slått sammen med Sandnes.  Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
TURISTMAGNET: Preikestolen ligger i Forsand kommune, som nå kan bli slått sammen med Sandnes.  Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer

- Prosessen settes altså på vent fram til Stortinget har bestemt noe. Hvis de da går imot folkeviljen for kommuner som vil slå seg sammen, er parodien fullkommen, sier Wirak.

Motsatt

Kleppa er en av de første fylkesmennene som har levert sin faglige tilrådning til kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Tilfellet med Sandnes og Forsand er så langt unikt, og stikk motsatt av det mange kanskje ventet.

Selv om Kleppa sier nei til giftemål mellom Sandnes og Forsand, mener hun det bør gjennomføres en rekke sammenslåinger i Rogaland.

To av hennes anbefalinger går mot kommunenes vilje. Hun mener nemlig også at Sokndal og Eigersund bør slå seg sammen, til tross for at førstnevnte har ønsket å stå alene.

Fylkesmennenes råd til departementet er ingen fasit, siden Stortinget har vedtatt at kommunesammenslåingene som hovedregel skal skje frivillig.

Kan bli viktig

Likevel kan de bli viktige for prosessen videre hvis reformen fortsetter etter valget neste år, eller hvis stortingsflertallet mot all formodning skulle ombestemme seg i spørsmålet om tvang.

Rogaland er ikke det eneste eksempelet på at fylkesmenn anbefaler sammenslåinger kommunene eller folket ikke har sagt ja til.

I Troms vil fylkesmann Bård M. Pedersen at de fire kommunene på Senja skal bli til en stor, selv om både Torsken og Berg kommune har ønsket å stå alene.

Han foreslår også at Harstad, Ibestad og Skånland slår seg sammen fra 1.januar 2020, at Karlsøy går sammen med Tromsø, og at Kvænangen, Alta og Loppa blir til en, skriver NTB.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus vil på sin side kutte antallet kommuner i sitt område fra 23 til ni.

Nytt stor-Oslo

Å innlemme Nittedal og Nesodden i hovedstaden er del av anbefalingen.

I tillegg foreslår fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland å danne to storkommuner på Øvre og Nedre Romerike - på tvers av folkemeningen.

I tillegg vil Fylkesmannen at Aurskog-Høland slås sammen med Rømskog i Østfold og at Nes og Eidsvoll fortsetter som egne kommuner, skriver nyhetsbyrået.

Fylkesmann Helen Bjørnøy i Buskerud vil slå Svelvik, Øvre Eiker, Nedre Eiker og Lier sammen med Drammen i en ny storkommune, selv om tre av kommunene har sagt nei til sammenslåing.

Hun mener også at Ringerike, Hole og Jevnaker bør gå sammen, selv om bare Ringerike har gått inn for sammenslåing, ifølge NTB.

1.oktober skal alle fylkesmennene ha levert sin anbefaling til kommunalminister Jan Tore Sanner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer