TERRORMÅL: Den israelske ambassaden i Oslo, beliggende i Parkveien rett bak Slottet. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX
TERRORMÅL: Den israelske ambassaden i Oslo, beliggende i Parkveien rett bak Slottet. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIXVis mer

De to postansatte skrevet ut

Ingen bakterier funnet i ambassadebrevet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 (Dagbladet.no): De to postansatte som i går ble sendt i isolat på grunn av allergiske symptomer etter å ha behandlet et brev stilet til den israelske ambassaden i Oslo, er nå ute av sykehuset. Det er så langt ikke funnet bakterier i brevet, som undersøkes på Folkehelseinstituttet (FHI).

- De to ble skrevet ut fra Ullevål universitetssykehus i 17-tida, og er friske. De skal avhøres i kveld, sier Lennart Kyrdalen, sentralvaktleder ved Oslo politidistrikt, til Dagbladet.no.

Kløe og utslett
Alarmen gikk i 16.30-tida i går, da de to mennene på henholdsvis 28 og 48 år fikk utslett på hendene samt kløe i huden og øynene etter å ha håndtert brevet ved postkontoret på Skøyen vest i Oslo. Politiet betegnet tidligere i dag symptomene som en «etsende reaksjon».

Brevet ble hentet av politi med spesialutstyr, og ligger nå til undersøkelse hos FHI.

- En ferdig rapport fra FHI foreligger trolig ikke før om én eller to dager - men så langt er det ikke funnet spor av bakterier i brevet, sier Kyrdalen.

De første mistankene var konsentrert rundt at man her sto overfor et angrep med miltbrannbakterier, men sannsynligheten for dette dempes av at de postansatte viste symptomene relativt raskt; vanligvis vil tegn på miltbrann vise seg først etter noen dager.

Det norske politiet har siden 11. september-angrepene i 2001 vært på vakt mot pulver i brevpost - men dette skal være første gang noen har havnet på sykehus i Norge på grunn av slike mistanker.

Til Kripos
I tillegg til å lete etter bakterier undersøker FHI også om brevet kan være tilsatt andre smittestoffer eller kjemikalier av noe slag. Kripos vil ta hånd om brevet når FHI er ferdig med det, for kriminaltekniske undersøkelser.

- De vil blant annet lete etter biologiske spor, sier sentralvaktlederen, som legger til at det foreløpig ikke er andre vitner i politiets søkelys ut over de to postansatte, og at det for tida ikke søkes ytterligere opplysninger fra publikum.

Foreløpig vil ikke Kyrdalen spesifisere hvor brevet er poststemplet, ut over at det etter alt å dømme ble sendt fra et sted i Norge. Politimannen vil heller ikke utdype hva korrespondansen med israelerne har gått ut på, men opplyser at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) holdes oppdatert om sakens utvikling.

Fra israelsk hold er det ikke kommet noen offentlig reaksjon på episoden, ut over at ambassaderåd Aviad Ivri uttrykker medfølselse for de to postansatte.

- Det var trist å høre at folk er blitt syke som følge av brevet; jeg håper de blir friske igjen. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken ytterligere før FHI og politiet er ferdige med sine undersøkelser, sier Ivri til Aftenposten.no.

Israel utenriksstasjoner er blitt mer utsatt for terrorangrep de siste månedene. Hovedgrunnen til dette er offensiven på Gazastripen rundt nyttår, som avstedkom massive reaksjoner også i Norge; i tillegg ga valget tidligere i uka en parlamentssammensetning som er mer høyrevendt enn i forrige periode.

FORVERRET STEMNING: Israels framferd på Gazastripen rundt nyttår avstedkom store demonstrasjoner, blant annet i Oslo. Her fra demonstrasjonen 4. januar. Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX
FORVERRET STEMNING: Israels framferd på Gazastripen rundt nyttår avstedkom store demonstrasjoner, blant annet i Oslo. Her fra demonstrasjonen 4. januar. Foto: LISE ÅSERUD/SCANPIX Vis mer