Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De to spanske elevene jukset på eksamen. Nå risikerer de ett år i fengsel

Strenge straffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kalenderen viser foreløpig bare februar, og de verste eksamensnervene har neppe slått inn hos de aller fleste av landets mange elever og studenter.

Likevel er det alltids de som allerede nå ser at en fem timer lang eksaminering uten hjelpemidler kan bli i overkant. Kanskje har enkelte allerede begynt å utvikle en kreativ plan for hvordan man skal klare å ro i land en karakter de kan vedkjenne seg i etterkant.

Det samme gjaldt denne duoen fra Spania, men her gikk ikke ting helt som planlagt.

Eksamensjuks Nøkkelen for enhver form for juks er ganske enkelt å ikke bli tatt. Allerede her gikk det galt for de to unge mennene fra Almeria i Spania. Men de hadde neppe sett for seg at følgene skulle bli så alvorlige.

Europa Press skrev fredag hvordan de to nå risikerer 12 måneder bak lås og slå.

En av de to utga seg ganske enkelt for å være den andre med hans ID-kort, og aktoratet mener dette er det samme som å forfalske offisielle dokumenter.

De vil be om en straff på ett år i fengsel og en bot på seks euro hver dag. Det tilsvarer en sum på litt i overkant av 22 000 norske kroner.

- Ikke skadet noen Det er kanskje de som vil synes at straffen er noe i overkant. Det mener i alle fall en av guttenes advokater.

José Carlos Segura beskriver straffen som «barbarisk», og argumenterer med at en eksamen ikke bør blir sett på som et offisielt dokument.

- De har ikke skadet noen, og selv om oppførselen deres bør føre til en form for respons, er det ikke nok til å sende dem i fengsel. At denne saken skal for retten vil allerede si at den er helt ut av proporsjoner, og jeg mener en bot eller form for akademisk straff må holde lenge, sier han, og legger til.

- En slik straff truer dem med frihetsberøvelse, og vil gi dem et kriminelt rulleblad.

India Likevel, den relativt «uskyldige» juksinga til de to unge spanjolene er bagateller sett i forhold til scenene som utspilte seg i India i fjor vår.

Bilder og videoklipp viser foreldre og venner som klatrer på veggen i ren «Spider Man»-stil på skolen i Bihar-området der elever fra 10. klasse hadde en prøve.

Juksing er spesielt utbredt i de avsidesliggende strøkene i India. Det er hard kamp om jobbene og dermed øker også presset for å få gode karakterer.

Regionens utdanningsminister uttalte den gang at juksing er et stor problem det er vanskelig å komme til livs.

-  Det er mange som klager over problemet med juksing. Men hvordan skal myndighetene stoppe dette når familier og slektninger ikke vil samarbeide? sa PK Shahi til NDTV.

Juksing har ført til at store deler av klasser og deres foreldre er blitt utvist og bannlyst fra enkelte skoler.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media