- De tøffeste vi har møtt

NEW YORK (Dagbladet): De er kledd i filler, men er trolig de tøffeste soldatene USA har møtt. Oppsiktsvekkende funn gjort av journalister i avisa New York Times dokumenterer at de afghanske al-Qaida-soldatene er skolert i geriljakrig gjennom en årrekke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De visste hva de gjorde, sier spesialtrente Wayne Stanton om al-Qaida-soldatene han har slåss mot i Afghanistan. New York Times har siden i høst samlet notater fra jihadskolene i Afghanistan, som viser at 20000 ekstremister har fått systematisk opplæring.

I går meldte Pentagon at operasjon Anaconda var avsluttet, men at gjennomsøking av huler og angrep på lommer av al-Qaida-soldater fortsetter. Operasjonen Enduring Freedom, som var navnet på krigen mot Afghanistans talibanledere og al-Qaida-soldater, fortsetter.

Anaconda-soldatene

Det er særlig Anaconda-soldatene som kjempet i fjellområdet i Sha-i-Kot som melder om proffe muslimske krigere. Motstanden nær Gardez viste også at de fillete krigerne ikke bare var fanatikere.

Amerikanske militære innrømmer at det er noen av de mest profesjonelle geriljasoldater de har møtt.

Samlet notatbøker

Journalister fra New York Times har samlet hundrevis av notatbøker og dokumenter som de har funnet på forlatte herberger og skoler i Afghanistan. Man har funnet ut at jihadskolene varte fra noen uker til flere måneder, og hver gruppe fokuserte på helt spesielle ferdigheter. En tidligere ansatt i det amerikanske utenriksdepartementet som arbeidet med kontraterror, Kamal Beyoghlow, har sett dokumentene og sier opplæringen er ekstremt godt organisert og meget metodisk.

MØTT DE TØFFESTE: Disse amerikanske soldatene har kriget mot al-Qaida-soldater, som de selv mener er noen av de mest profesjonelle i hele verden.