FIKK IKK GÅ UT: «Christine» forteller at hun ikke fikk gå ut for å treffe venner, og at vertsfamilien tok passet hennes. Hun bodde hos en familie langt utenfor Oslo, og det tok lang tid før hun fikk hjelp til å komme seg vekk fra familien. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FIKK IKK GÅ UT: «Christine» forteller at hun ikke fikk gå ut for å treffe venner, og at vertsfamilien tok passet hennes. Hun bodde hos en familie langt utenfor Oslo, og det tok lang tid før hun fikk hjelp til å komme seg vekk fra familien. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- De tok passet mitt og nektet meg å gå ut

Au pairen «Christine» fikk et tøft møte med Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg måtte jobbe fra sju om morgenen til ti eller elleve på kvelden hver eneste dag. Jeg fikk ikke fridagen jeg skulle ha, og jeg måtte rett og slett jobbe altfor mye.

Slik beskriver filippinske «Christine» sitt første halvår i Norge. I kveldens Brennpunkt, «Herskap og tenarar», på NRK er hun en av flere jenter forteller hun om sine erfaringer som au pair i Norge.

Felles for jentene er at de alle har blitt tvunget til å jobbe for mye. Noen av dem har opplevd å bli seksuelt misbrukt av faren i huset.

Hver dag måtte «Christine» vaske huset og passe på babyen i familien. Hun ble også satt til å gjøre oppgaver som det ikke stod noe om i kontrakten, som å vaske bilen.

- De nektet meg å gå ut, og ble sure da jeg fortalte at jeg hadde fått meg en venninne, sier «Christine» til Dagbladet.

Tok passet Vertsfamilien til «Christine» bodde på landet, omtrent to timer utenfor Oslo, og det var vanskelig for henne å komme i kontakt med andre i samme alder.

Allerede da hun kom til landet tok familien hun skulle bo hos passet hennes, og da hun til slutt fortalte at hun ville slutte, nektet de å gi det tilbake.

- Da jeg sa at jeg hadde sendt mail til UDI og spurt hvilke rettigheter jeg hadde ble de rasende. De sa jeg måtte dra hjem til Filippinene. Jeg ble veldig redd, forteller hun.

- Det var ikke kulturutveksling. Det var ikke noe som jeg hadde sett for meg.

«Anna» fra Filipinene har hatt mye av de samme erfaringene som venninna «Christine». Hun forteller til Dagbladet at hun syntes det var vanskelig å sette grenser når vertsfamilien ba henne gjøre ting hun egentlig visste at ikke stod i kontrakten. Ved et tilfelle reiste foreldrene en uke til USA, mens hun ble igjen i Norge med to av de tre barna.

- Selvfølgelig ble barna syke den uka. Jeg jobbet fra tidlig om morgenen til sent på kvelden. I tillegg måtte jeg dele rom med tre barn, så jeg ble ofte vekket på natta, forteller hun.

Kraftig økning Det har vært kraftig en økning i antall au pairer i landet siden 2000. Tall fra UDI viser at det de siste årene har vært omtrent 3000 au pairer med opphold i landet til enhver tid.

Nesten 90 prosent av au pairene har siden 2008 kommet fra Filippinene, og mange av dem har utdanning som hjelpepleiere eller sykepleiere fra hjemlandet. Det er imidlertid svært vanskelig å få utdanningen godkjent her i Norge.

En rapport utført av JURK (Juridisk hjelp for kvinner) i 2012 viser at mange au pairer utsettes for tvangsarbeid. Grunnprinsippene i au pair-ordningen gjør kvinnene som kommer til landet spesielt sårbare for tvangsarbeid og andre former for menneskehandel, slår rapporten fast.

Rapporten peker også på at det mangler et tilsynssystem for hushjelper og barnepassere i private hjem, som har dårligere vern enn andre arbeidstakere på en rekke områder.

- Disse tingene er fortsatt tabu, men vi vet at det skjer. Mange av jentene er isolerte og sårbare, sier Lene Løvdal, rettighets- og prosjektansvarlig i JURK.

Løvdal forteller at de i JURK har hjulpet over 100 au pairer som har jobbet for mye og blitt satt til oppgaver som ikke står i kontrakten.

ALENE MED BARNA: Au pairen «Anna» måtte være alene med barna i en hel uke da foreldrene i vertsfamilien dro til USA. Foto: Tuva Bønke Grønning
ALENE MED BARNA: Au pairen «Anna» måtte være alene med barna i en hel uke da foreldrene i vertsfamilien dro til USA. Foto: Tuva Bønke Grønning Vis mer