De torturerte «Baby P» til døde

Mor Tracey Connelly (28), stefar Steven Barker (33) og hans bror Jason Owen (37) navngitt.

NAVNGITT I DAG Det bestialske drapet på Baby P sjokkerte England. I dag offentliggjorde britiske medier navnet på mora Tracey Connelly (28) og stefaren Sreven Barker (33) som er dømt for drapet, samt navnet på Barkers bror Jason Owen. Foto: AFP/Metropolitan Police
NAVNGITT I DAG Det bestialske drapet på Baby P sjokkerte England. I dag offentliggjorde britiske medier navnet på mora Tracey Connelly (28) og stefaren Sreven Barker (33) som er dømt for drapet, samt navnet på Barkers bror Jason Owen. Foto: AFP/Metropolitan PoliceVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I mai ble Tracey Connelly, Steven Barker og hans bror Jason Owen dømt for det bestialske drapet på «Baby P», et drap som sjokkerte England.

Overgrepene mot den vesle gutten pågikk i åtte måneder før det i august i fjor gikk så langt at barnet, som omtales som «Baby P» i rettspapirene, døde.

Den 17 måneder gamle gutten fikk blant annet ryggen brukket og fingernegler revet ut, i tillegg til at han ble bitt og slått.

Navn og bilde
I dag brakte den britiske rikskringkastingen BBC og flere aviser navn og bilder av mora og stefaren. Mediene navnga også Jason Owen, som skal være Steven Barkers bror, men som endret etternavn for å unngå at hans rolle i drapet på 17 måneder gamle Peter Connelly ble kjent, skriver NTB.

En 15 år gammel jente som ofte var tilstede i leiligheten var et av aktoratets viktigste vitner under rettssaken.
Hun skal blant annet ha vært tilstede da den lille gutten brakk ryggen og ble lam fra livet og ned.
- Han satt i sofaen og røykte hasj og lekte med «Baby P» som om han var en filledukke. Så hørte jeg et høyt knekk, som ga gjenlyd i hele huset. Det var ryggsøylen som knakk, har hun fortalt om stefaren til gutten.
- Han skrek og skrek. Jeg løp ut i hagen og holdt meg for ørene, fordi jeg ikke holdt ut å høre på, forklarte jenta. 

Saken sjokkerte britene, men en rettslig ordre forhindret inntil i dag at navnene på de dømte ble gjort offentlig kjent.

England i sjokk

Saken har også skapt bred debatt om svikt i de ansvarlige offentlige tjenestene. Leger, sosialarbeidere og politifolk oppdaget ikke at «Baby P» ble mishandlet, selv om de til sammen avla over 60 besøk i guttens hjem i løpet av en periode på åtte måneder.

Dette brakte England i opprør, og førte til at saken ble diskuteres helt opp på statsministernivå. I november i fjor kom det til høylytt diskusjon mellom opposisjonsleder David Cameron og statsminister Gordon Brown i parlamentet.
Cameron krevde en utvidet undersøkelse av hvor sviket hadde funnet sted og hvem som hadde ansvaret, mens statsministeren mente han brukte tragedien politisk.
Den britiske regjeringen lovet en gjennomgang av offentlige tiltak for beskyttelse av barn.
Fire separate undersøkelser ble satt i gang for å komme til bunns- og plassere ansvaret i tragedien, meldte The Guardian.

De dømte i saken skal også ha vært innblandet i en rekke andre grove voldsforbrytelser. Steven Barker og Jason Owen ble i 1995 siktet for overfall på sin 82 år gamle bestemor, og Barker er dømt for voldtekt av en to år gammel pike rett før drapet på «Baby P», skriver NTB.

MISHANDLET: 17 måneder gamle «Baby P» ble torturert til døde av sine nærmeste. Foto: AFP PHOTO/ITV NEWS
MISHANDLET: 17 måneder gamle «Baby P» ble torturert til døde av sine nærmeste. Foto: AFP PHOTO/ITV NEWS Vis mer