– De tramper på Norge

Ap-topp refser asylsøkere som vil presse seg til opphold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det sier Ap’s innvandringspolitiske talsmann Arild Stokkan-Grande til Dagbladet. Han fastholder kraftsalven mot afghanske asylsøkerne som forsøker å tvinge seg til opphold i Norge. Og han tar et kraftig oppgjør med «asylsnillismen» på venstresida.

Blir gissel

Ap’s fremste innvandrings- og flyktningpolitiker på Stortinget frykter at overgang til kristendommen kan bli et ess i ermet for asylsøkere som har fått endelig avslag på sine asylsøknader, og ber Kirken og de kristne menighetene besinne seg.

– Når alle andre muligheter er prøvd, slenger man ut det siste kortet: Man konverterer, sier Stokkan-Grande til Dagbladet.

– Da blir norske myndigheter satt i en gisselsituasjon. For Norge skal beskytte mot religiøs forfølgelse, så dersom muslimer risikerer forfølgelse ved å gå over til kristendommen, har ikke norske myndigheter noe valg, sier han.

- Jeg skal ikke spekulere i hva årsaken til konverteringen er. Men hvis ryktet går at dersom du kommer til Norge, er det bare å konvertere for å få asyl, da er det alvorlig. Derfor ber jeg Kirken ta en debatt internt. Kirken må ikke bli en ny skranke i asyl- og flyktningpolitikken, sier han.

– Lar kirken seg bruke av asylsøkerne?

– Det vet jeg ikke, men jeg ser at asylsøkerne har en lang rekke gode hjelpere. Nå blir det gode det bestes fiende, og det er uheldig på flere måter: Asylsøkerne kan få falske forhåpninger om å få bli, lang ventetid her gjør reintegreringen i hjemlandet vanskeligere, og rykter om konvertering kan skape farlige situasjoner for personer som ikke har konvertert, sier Stokkan-Grande.

<B>ANGRER IKKE:</B> Ap-representant Arild Stokkan-Grande beklager ikke sin krasse uttalelse om afghanske asylsøkere. Her hilser han på Neroollah Baai som snart risikerer å bli kastet ut av landet. Foto: TRULS BREKKE
ANGRER IKKE: Ap-representant Arild Stokkan-Grande beklager ikke sin krasse uttalelse om afghanske asylsøkere. Her hilser han på Neroollah Baai som snart risikerer å bli kastet ut av landet. Foto: TRULS BREKKE Vis mer

I går fikk han refs av statsminister Jens Stoltenberg.

Stokkan-Grande sa i forrige uke at når afghanerne hadde klart å gå fra Trøndelag til Oslo, kunne de fortsette helt til Afghanistan. Uttalelsen har skapt sterke reaksjoner, ikke minst i egne rekker, og Stoltenberg sa i går uttalelsen ikke var klok.

Trynefaktor avgjør

Stokkan-Grande tar refsen til etterretning, men ser ingen grunn til å beklage sitt ordvalg.

– Det var en spissformulering, og må tas som det. Men den var gjennomtenkt. Jeg ønsket å få fram at folk som nekter å forholde seg til norsk lov, men som setter seg opp mot lovlig fattede vedtak, bryter norsk lov og forgriper seg mot vårt system. Dette har sosialdemokrater alltid slått ned på, sier han, og spør:

– Skal jeg be om unnskyldning for at jeg reagerer på at noen tramper på norsk lov?

– Vi ønsker jo at mennesker som er i fare, gis beskyttelse. Men dette systemet blir nå satt under press. Når Ap går sterkt ut nå, er det ikke for å ta velgere fra Frp, men fordi vi er redde for det som kan bli en tendens: At asylsøkere som har fått avslag, får med seg media og gode hjelpere og presser seg til å få bli. Da er det de kreftene som vil stramme inn, som vinner fram, sier Stokkan-Grande.

- Ap må være konsekvente, rettferdige og ikke basere seg på trynefaktor, som Frp og venstresida gjør. Frp sier at alle skal ut, uansett, mens venstresida erkjenner at de ikke har krav på opphold, men synes likevel synd på dem, og synes ikke det er noe trivelig å sende dem ut.

– Med venstresida mener du også regjeringspartneren?

– Jeg vil ikke kommentere SVs rolle, men bare si at vi må være konsekvente. De som har behov for beskyttelse, skal få det. De som ikke har krav på det, skal ikke få det.

Hva mener du?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer