USKADD:
Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi fotografert på Kypros før ombordstigning på et av skipene som natt til mandag ble bordet av den israelske marinen. Det var lenge usikkert hvordan det hadde gått med dem etter at israelske styrker i går bordet skipet de var på der minst 19 personer ble drept. Nå bekrefter UD at de er uskadd.
Foto: Freegaza / Scanpix
USKADD: Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi fotografert på Kypros før ombordstigning på et av skipene som natt til mandag ble bordet av den israelske marinen. Det var lenge usikkert hvordan det hadde gått med dem etter at israelske styrker i går bordet skipet de var på der minst 19 personer ble drept. Nå bekrefter UD at de er uskadd. Foto: Freegaza / ScanpixVis mer

De tre nordmennene er uskadd

Sitter fengslet sør i Israel. Var om bord dødsskipet til Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): De tre nordmennene som var om bord da hjelpekonvoien til Gaza ble bordet av israelske styrker, er uskadd, bekrefter Utenriksdepartementet (UD) overfor NRK.

- Vi fikk beskjeden i dag tidlig rundt klokka 06.00. Vår første prioritet har vært å kontakte nordmennenes familie, sier kommunikasjonssjef Bjørn S. Jahnsen i UD til Dagbladet.

Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi var alle om bord på det tyrkiske skipet Mavi Marmara da israelske soldater bordet skipet. Under aksjonen ble minst 19 aktivister drept. På grunn av militærsensur i Israel var det lenge usikkert hvordan det hadde gått med nordmennene.

Nordmennene sitter nå fengslet i byen Beersheba sør i Israel.

- Uvisshet - UD ringte meg klokka 06.02 med beskjed om at Randi og de to andre norske er uskadd, sier Erling Segelstad til Dagbladet.

Han er leder av Fellesorganisasjonen (FO) i Hedmark og er som arbeidsgiver for Randi Kjøs også mediekontakt for hennes pårørende.

- Endelig kan vi og de pårørende fri oss fra bekymring. Den uvisshet israelske myndigheter har satt de pårørende i, ved å hindre all tilgang til informasjon, har vært helt tungt. Det sier seg selv, sier Segelstad.

UD har ikke vært i direkte kontakt med nordmennene.

- Denne tida i uvisshet har gitt mange refleksjoner om hva slags politisk system det er som styrer Israel. Ikke bare gjennomførte de et blodig angrep på nødhjelp til befolkningen i Gaza, men ved å stanse all tilgang til internett og kommunikasjon i området har israelerne iscenesatt en ensidig mediedekning på sine egne vilkår. Politisk og menneskelig er israelsernes handlinger helt forferdelige, sier Segelstad.

Den norske pressekontakten for nødhjelpskonvoien fikk også gladbeskjeden i dag tidlig.

- Det viktigste nå er at de er i live og i god behold, sier pressekontakt Georg Morlan til Dagbladet.

Ambassaden på vei UD er sikre på at nordmennene er uskadd i og med at de er sendt i fengsel og ikke til sykehus. Jahnsen forteller at representanter fra den norske ambassaden i Tel Aviv er på vei til nordmennene i morgentimene for å se hva slags bistand de har behov for.

- Det er en kjøretur på et par timer. Nordmennene må trolig gjennom såkalte deportasjonsavhør, noe som kan ta et par dager, opplyser UD.

DB.no kommer med mer.