De tre skolejentene (15, 15 og 16) rømte hjemmefra tirsdag. Britisk politi frykter de er på vei til Syria

- Vi er ekstremt bekymret.

ETTERLYST: 15 år gamle Shamima Begum, 16 år gamle Kadiza Sultana og en tredje 15 år gammel jente tok fly fra Gatwick til Istanbul tirsdag. Foto: Britisk politi
ETTERLYST: 15 år gamle Shamima Begum, 16 år gamle Kadiza Sultana og en tredje 15 år gammel jente tok fly fra Gatwick til Istanbul tirsdag. Foto: Britisk politi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Britisk antiterrorpoliti har etterlyst tre britiske tenåringsjenter, som de frykter har dratt til Syria.

15 år gamle Shamima Begum, 16 år gamle Kadiza Sultana og en tredje 15 år gammel jente som ikke navngis går på samme skole øst i London, men dukket ikke opp på skolen tirsdag denne uka.

Tidlig samme dag hadde de alle dratt hjemmefra før kl. 8. De hadde det politiet kaller en legitim unnskyldning for å dra ut. Det foreldrene deres ikke visste, var at jentene dro til flyplassen Gatwick og tok fly videre til Istanbul derfra.

- Vi er ekstremt bekymret for sikkerheten til disse unge jentene, og ber alle som har informasjon om å kontakte oss. Vi håper å kunne få dem trygt hjem, sier Richard Walton, leder av antiterrorenheten i London-politiet.

Håper å stoppe dem i Tyrkia Jentene er etterlyst i britiske og tyrkiske medier. Britisk politi håper de klarer å finne de tre jentene mens de fortsatt er i Tyrkia.

- Vi håper de kan se at vi er bekymret for dem, og at de drar hjem til familiene som er bekymret for dem.

Alle de tre jentene er født og oppvokst i London. Politiet er bekymret over at unge jenter tilsynelatende prøver å komme seg til Syria.

- Vi er bekymret over at jenter og unge kvinner forsøker å komme seg til områder i Syria som er kontrollert av IS. Det er et ekstremt farlig sted. Det er ikke uvanlig at jenter og kvinner blir holdt fanget der, og de får gjerne ikke muligheten til å dra tilbake.

Norske kvinner hos IS Av de rundt 150 norske Syria-krigerne er minst seks av dem kvinner som har sluttet seg til terrorgruppa Den islamske stat (IS).

PST frykter at en 19 år gammel kvinne fra Oslo planlegger et selvmordsangrep. Tre av kvinnens beste venner er nå hos IS i Syria. En av dem er gift med den norske IS-lederen Bastian Vasquez.

Tidligere denne uka beskrev en IS-kriger overfor Dagbladet hva kvinner kan vente seg hvis de slutter seg til terrorgruppa:

1. Være i et rom i flere måneder uten kontakt med verden utenfor. 
2. Å ikke kunne se sola. 
3. Å være borte fra ektemannen i månedsvis uten å vite om han vil komme tilbake.
4. At ektemannen blir skadet eller drept. 
5. Å være alene i lange perioder uten å kunne kontakte venner eller familie. 
6. Å mangle mat, vann og elektrisitet. 
7. Dårlig tilgang på legehjelp. 
8. Å alltid være redd for at huset ditt bli angrepet. 
9. Muligheten for at hun aldri får returnere til det livet hun hadde før jihad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer