- De trenger faren sin

Norske myndigheter vil kaste ut Samuel, og la barna hans vokse opp uten far, fordi de ikke tror på dokumenter fra Nigeria.

PAPPAGUTTER: - De er veldig knyttet til faren sin. De er gutter, ser opp til ham, leker, spiller fotball. De trenger faren sin, sier Susanne om sine to sønner.
PAPPAGUTTER: - De er veldig knyttet til faren sin. De er gutter, ser opp til ham, leker, spiller fotball. De trenger faren sin, sier Susanne om sine to sønner.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke bare urettferdig, det er umenneskelig, sier Susanne Kaya Gustavsen til Dagbladet.

Hun er samboer med nigerianske Samuel Emeka Obi. Sammen har de to små gutter (6 og 1 år). Guttene risikerer å miste all kontakt med sin far. Utlendingsnemda (UNE) vil sende ham ut av landet. Årsak: De stoler ikke på at fødselsattesten og passet hans er reelt, da dokumenter fra Nigeria har for lav troverdighet for dem.

- Vi har vært ærlige hele veien. Vi har holdt på i seks og et halvt år og vært ærlige fra dag én. Hva mer kan Norge, UDI eller UNE kreve? Vi kan ikke endre hvordan systemene er i Nigeria, sier Susanne.

Feil dato Samuel forteller at han mistet ID-papirer sine da huset han bodde i brant i 2001.

- Da jeg fikk nytt pass i 2002, så skrev de inn feil fødselsdato. Jeg visste at datoen var feil da jeg dro, men jeg måtte dra, det var for farlig å bli i Nigeria, sier Samuel til Dagbladet.

Samuel sier han dro fra Nigeria fordi området han bodde i var plaget med stadig voldelige konflikter og sammenstøt.

I passet hans fra 2002 var det oppgitt at han var født 28.03.1972. Riktig fødselsår skal være 1978. Da han fikk nytt pass i 2007, ble dette rettet. Før han fikk det nye passet fra ambassaden i Stockholm, hadde han fått bekreftelse fra nigerianske myndigheter om at det var gjort en feil fra deres side da det første passet ble utstedet. I tillegg fikk han en fødselsattest fra sykehuset Samuel var født på i Nigeria.

Men det holder ikke for UNE. Dokumenter fra nigerianske myndigheter har for lav troverdighet.

Fanget Parets advokat, Arne Seland, mener samboerparet og barna er fanget i en situasjon de ikke har noen skyld i selv.

- Han er ingen kriminell. Det er usikkerhet knyttet til identiteten hans, men det er vanlig i Nigeria. Det kan være vanskelig å bevise sin identitet når en kommer fra Nigeria. Etter at Samuel kom til landet har han forsøkt å gjøre alt etter boka, sier Seland til Dagbladet.

Samuel har midlertidig arbeidstillatelse og jobber som maskinfører.

- Jeg kan skjønne at myndighetene må være forsiktige og sjekke grundig før de gir noen oppholdstillatelse. Men det er ingen grunn til at han skulle lyve og si han var seks år eldre enn han var. Vi har fått tak i alt som det går an å få tak. Vi kan ikke skaffe dokumenter som ikke finnes, sier Susanne.

UNE konkluderer også at det ikke foreligger «sterke menneskelige hensyn eller en særlig tilknytning til riket». Selv om han har samboer, er forlovet og har to små barn sammen med Susanne, mener de at hans opphold i Norge ikke kan «tillegges særlig vekt», fordi oppholdet har vært basert på midlertidighet på grunn av saksbehandlingen i utlendingsforvaltningen.

Reagerer Samboerparet, som er forlovet og planlegger å gifte seg, reagerer på UNEs vurdering.

- Jeg kan ikke skjønne at det ikke er sterke nok menneskelige hensyn. Vi har vært samboer gjennom åtte år. Vi har to små barn. Samuel er velintegrert i det norske samfunnet.

Advokaten reagerer også:

KRITISK: Advokat Arne Seland mener UNE må ta hensyn til familiens barn. 
Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
KRITISK: Advokat Arne Seland mener UNE må ta hensyn til familiens barn. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

- Barn gis rettigheter i festtaler, men i det virkelige liv viser det seg dessverre ofte å være annerledes, sier Seland.

UNE mener avgjørelsen ikke er i strid med FNs barnekonvensjon eller EMK.

Susanne er bekymret for guttene sine hvis faren blir sendt ut av landet.

- De er veldig knyttet til faren sin. De er gutter, ser opp til ham, leker, spiller fotball. De trenger faren sin, sier hun.

Samuel sier det slik:

- Jeg har selv vokst opp uten mor og far og vet hvor vanskelig det er.

- Tar hensyn til barn UNE sier de alltid vurderer menneskelige hensyn.  

- Vi vurderer om det foreligger sterke menneskelige hensyn i alle saker vi har til behandling. I vurderingen skal alltid hensynet til barnets beste være et grunnleggende hensyn, men dette må veies mot hensynet blant annet til innvandringskontroll, sier seksjonssjef Kathrine Kjemphol Nygård.
 
- Det er nødvendig for norske myndigheter å kjenne identiteten til de som får oppholdstillatelse her. I dette tilfellet har vedkommende selv skapt uklarhet ved å oppgi ulike identiteter.
 
- Når man har oppgitt flere identiteter, kan ikke mer enn en av dem være riktig, så da sier det seg selv at man ved minst en anledning må ha sagt ting som ikke stemmer. Notoriteten til nigerianske dokumenter er så dårlig at det i slike tilfeller ikke er mulig å dokumentere en av identitetene.

- Hvilke muligheter har en nigeriansk borger til å rette opp en slik feil og dokumentere det overfor dere?

- I denne saken er det ikke bare levert inn dokumenter med ulikt innhold, men også gitt uriktige opplysninger om identitet i forbindelse med søknadene om oppholdstillatelse. Slik dokumentsituasjonen er i Nigeria i dag, er det svært vanskelig å rette opp slike feil.

FORLOVET: Samuel Emeka Obi og Susanne Kaya Gustavsen har vært samboere i åtte år og planlegger å gifte seg. Foto: Privat
FORLOVET: Samuel Emeka Obi og Susanne Kaya Gustavsen har vært samboere i åtte år og planlegger å gifte seg. Foto: Privat Vis mer