SKYLDIG: 41 år gamle Niels Högel sier seg skyldig i drapet på 100 pasienter. Her ankommer han retten i Oldenburg. Foto: Julian Stratenschulte/Pool via REUTERS
SKYLDIG: 41 år gamle Niels Högel sier seg skyldig i drapet på 100 pasienter. Her ankommer han retten i Oldenburg. Foto: Julian Stratenschulte/Pool via REUTERSVis mer

De trodde det hvilte en forbannelse over ham. Pasientene fortsatte å dø

Da dommeren spurte 41-åringen om han var skyldig i drapet på 100 pasienter, svarte han ja.

Det er nå 13 år siden den tyske sykepleieren Niels Högel for første gang havnet i politiets søkelys, men lite visste de da om at det skulle kulminere i den største massedrapssaken i tysk historie siden andre verdenskrig.

Högel, som nå har blitt 41 år gammel, har allerede tilbragt nærmere ti år bak murene for to pasientdrap, men er i dag tilbake på tiltalebenken der han må svare for 100 drap. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

Han står tiltalt for å med viten og vilje ha gitt pasienter en overdose hjertemedisin for å kunne vise fram ferdighetene sine ved å gjenopplive dem. Men i svært mange av tilfellene endte det fatalt.

Da dommeren i dag spurte om han var skyldig, svarte 41-åringen ifølge NTB ja.

Avslørt etter mange år

Högel arbeidet ved sykehuset i den tyske byen Oldenburg og en klinikk i byen Delmenhorst i perioden 1999 til 2005.

Spesielt på sykehuset i Oldenburg, beit det øvrige personalet seg merke i at det ofte var flere krisesituasjoner da Högel var på vakt.

De fattet ikke umiddelbar mistanke om at det direkte var hans skyld, men han fikk et rykte på seg for at det hvilte en slags forbannelse over ham.

Først i 2005 - etter at han ble anbefalt å si opp i Oldenburg og flyttet til Delmenhorst - ble han avslørt av en kollega.

Dødelige doser

I 2014 ble det tatt ut drapstiltale mot Högel, som under rettssaken innrømmet å ha gitt dødelige doser med hjertemedisin til rundt 90 svake og eldre pasienter i årene 2003 til 2005.

Dette gjorde han på en slik måte at han kunne vise fram ferdighetene sine ved å gjenopplive dem.

Rundt 30 av pasientene døde, men retten fant ikke at det forelå nok beviser til å kunne dømme ham for mer enn to av dødsfallene.

I 2015 ble han dømt til livsvarig fengsel. Etterforskningen har siden fortsatt, og 130 graver er åpnet. I fjor konkluderte politiet med at Högel trolig hadde tatt livet av minst 33 pasienter, men nå oppjusteres antallet ytterligere.

- Vi er uten ord

Oldenburgs politisjef Johann Kühme oppjusterte i fjor sommer tallet til 84 drap, og understreket at de grufulle tallene knapt var til å tro.

- 84 drap, vi er uten ord. Og som om dette ikke var nok, så må vi innse at det virkelige omfanget er mange ganger større, sa Kühme.

Ifølge politiet kan mannen ha drept dobbelt så mange, men mange av ofrenes levninger er kremert, og de kan derfor ikke graves opp og testes for å fastslå dødsårsak.

Politiet er dypt kritisk til ledelsen ved de to sykehusene der Högel jobbet, og mener at de burde ha fattet mistanke og stanset ham langt tidligere.

- Dersom de som hadde ansvaret den gang, særlig ved sykehuset i Oldenburg, men også ved Delmenhorst-sykehuset, ikke hadde nølt med å kontakte myndighetene, for eksempel politiet, kunne han ha blitt stanset tidligere.