Psoriasis:

- De trodde jeg var smittsom

Folk som viker unna, stygge blikk og ekle kommentarer: Psoriasispasienter har større risiko for angst og depresjon, og for mange blir livskvaliteten betraktelig redusert. Det vil disse jentene gjøre noe med.

FLAMMERYGG: Noen ganger klør og brenner det til huden flasser. Andre ganger kjenner man det knapt. Foto: (Tøri Gjendal)/Sarah Brennsæter.
FLAMMERYGG: Noen ganger klør og brenner det til huden flasser. Andre ganger kjenner man det knapt. Foto: (Tøri Gjendal)/Sarah Brennsæter. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidlig 2000-tallet: Elisabeth Bakken sitter i klasserommet. Huden under klærne klør og brenner. Det føles ikke som kroppen passer til den trange huden.

En medelev skyter en skarp kommentar fra hofta. Den skjærer som en kniv gjennom lufta:

- Ikke snø på pulten min!

Elisabeth vil synke i jorda. Hun skammer seg over den tørre huden som tidvis flasser.

Det er ikke første gang hun opplever hets grunnet sin sykdom.

Hun fikk diagnosen psoriasis som toåring. Det startet som et sår på den ene øreflippen, som siden har blitt til flekker som brer seg utover kroppen.

- Som ung slet jeg med de stygge kommentarene. Sykdommen tok stor plass i livet mitt. Det var tøft, men jeg kom meg gjennom, sier nå 29 år gamle Elisabeth til Dagbladet.

Hun blir stille et lite sekund.

- Elever ville ikke sitte ved siden av meg. De trodde jeg var smittsom.

Lager kunst av psoriasis

I skjørt, hæler og besløyfet silkebluse står Elisabeth og skinner som en stjerne på en kunstutstilling i hjertet av Oslo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer