- FØLGER MED: Ukrainske Marta Melnykevych (28) bor, studerer og jobber i Norge. Hun er svært bekymret for situasjonen i hjemlandet, og følger nøye med på nyhetene.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
- FØLGER MED: Ukrainske Marta Melnykevych (28) bor, studerer og jobber i Norge. Hun er svært bekymret for situasjonen i hjemlandet, og følger nøye med på nyhetene. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

- De tror at folk fra EU kommer og tar jobbene deres

Konflikten i Øst-Ukraina skyldes i stor grad propaganda fra russisk TV, mener Marta Melnykevych (28).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er stresset og lei meg over situasjonen hjemme, og følger med på nyhetene hele tida. Det går ut over konsentrasjonen og studiene, sier Marta Malnykevych (28) i Den Ukrainske Forening i Norge.

Marta har bodd fem år i Norge, og holder på med en masteroppgave om internasjonale relasjoner ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås. Som andre ukrainere er hun sterkt preget av konflikten øst i landet.

- Det må snart være slutt. Vi må finne en løsning, sier 28-åringen fra Sambir nær storbyen Lviv i Vest-Ukraina.

- Ingen vil ha krig. Folk vil bare ha trygghet og stabilitet.

- Kunstig konflikt En betydelig del av befolkningen i overveiende russiskspråklige Øst-Ukraina ønsker forening med Russland. Det er blitt tydelig de siste dagene, da offentlige bygninger i en rekke østukrainske byer er tatt over av prorussiske demonstranter og paramilitære styrker, som nyter stor støtte i befolkningen. Det ukrainske forsvaret har for en stor del mislyktes med å ta tilbake kontrollen.

Marta mener konflikten med de prorussiske kreftene er kunstig skapt.

- Det har aldri vært noen problemer mellom russere og ukrainere. Mange er i familie med hverandre, og jobber på den ene eller andre sida av grensa. Det gjelder også det militære. Derfor er en stor blodig konflikt utenkelig, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Selv har jeg mange russiske venner, og vi har aldri hatt problemer med hverandre.

- Løgn Marta tror også at mange russiskspråklige i øst er blitt indoktrinert av propaganda fra Russland, slik at de frykter det nye vestvendte regimet i Kiev.

- Mange i Øst-Ukraina leser ikke aviser, og er for ukritiske til antivestlige russiske TV-kanaler. De får inntrykk av at folk fra EU kommer og tar jobbene deres dersom regjeringen fortsetter å nærme seg Vesten. De burde sjekke flere kilder - informasjon og opplysning er nøkkelen til en løsning på konflikten.

Mange ukrainere frykter det skal gå med Øst-Ukraina som på Krim-halvøya, som i mars ble annektert av det mektige nabolandet.

- Man kan ikke bare gå inn og ta et område fra et annet land i 2014. Det blir som om naboen din åpner døra og sier «nå skal jeg bo her», sier Marta.

MISLYKTES: Ukrainske styrker - satt inn for å ta tilbake kontrollen over offentlige bygninger i den østlige byen Kramatorsk - prøver å forhandle med prorussiske demonstranter. Soldatene måtte til slutt trekke seg tilbake med uforrettet sak. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB Scanpix
MISLYKTES: Ukrainske styrker - satt inn for å ta tilbake kontrollen over offentlige bygninger i den østlige byen Kramatorsk - prøver å forhandle med prorussiske demonstranter. Soldatene måtte til slutt trekke seg tilbake med uforrettet sak. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

28-åringen er ikke i tvil om at Russland ønsker å annektere Øst-Ukraina også.

- Men det er bygd på en stor løgn, om at russiskspråklige blir undertrykt og flykter til Russland. Jeg håper Vesten og resten av det internasjonale samfunnet klarer å forhindre det, gjennom sanksjoner. Jeg tror ikke verdenssamfunnet vil tillate at det går så langt.

- Russland trenger allierte - Hva handler denne konflikten egentlig om?

- At Russland er redde for å miste grepet om Ukraina. Viktor Janukovitsj (presidenten som ble avsatt i februar) var en nær alliert av Vladimir Putin, og ringte ham alltid for å spørre om råd. Nå, med den nye regjeringen, må Russland handle for å beholde Ukraina som bufferstat mot Vesten, sier Marta.

Nå setter 28-åringen sin lit til at det ukrainske valget i mai går som planlagt.

- Å få en demokratisk valgt regjering på plass vil gi det ukrainske regimet legitimitet, og verden vil vite hvilket styre ukrainerne selv vil ha, i stedet for usikkerheten rundt den midlertidige regjeringen, sier hun.

I morgen møtes Ukraina og Russland, samt USA og EU, til samtaler i Genève. Mange setter sin lit til at møtet kan bidra til å løse den fastlåste konflikten - selv om Russland i helga truet med ikke å dukke opp, på grunn av Ukrainas mobilisering av militære styrker for å slå ned opprøret i øst.

FOR UKRAINSK ENHET: Demonstranter iført de ukrainske nasjonalfargene demonstrerer for ukrainsk enhet i den østlige byen Luhansk. Foto: Sjamil Zhumatov / Reuters / NTB Scanpix
FOR UKRAINSK ENHET: Demonstranter iført de ukrainske nasjonalfargene demonstrerer for ukrainsk enhet i den østlige byen Luhansk. Foto: Sjamil Zhumatov / Reuters / NTB Scanpix Vis mer