KRYSTALLER: Når atomer samler seg i gjentagende mønstre dannes det krystaller, på samme måte som snøkrystaller eller diamanter.  Foto RASMUSSEN/ESPEN Dagbladet
KRYSTALLER: Når atomer samler seg i gjentagende mønstre dannes det krystaller, på samme måte som snøkrystaller eller diamanter.  Foto RASMUSSEN/ESPEN DagbladetVis mer

Tidskrystaller:

De tror de kan ha løst en av menneskehetens største gåter. Men norsk professor avviser det blankt

En ny tilstand i såkalte tidskrystaller skulle være en evighetsmaskin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er etablert fysisk teori at ingen maskin kan gå i evig tid uten tilførsel av energi. Men nå hevder to miljøer i USA at de er i nærheten. Krystaller er atomer som danner gjentagende mønstre, litt som vi ser i et snøfnugg. De to miljøene hevder de nå har klart å gjøre det umulige ved å danne såkalte tidskrystaller, der det gjentagende mønsteret er i tiden og ikke bare i rommet.

Den norske fysikk-professoren Jon Magne Leinaas, ved Universitetet i Oslo, forklarer fenomenet tidskrystaller slik:

- Når atomene går ned i den laveste energi-tilstanden så danner de en krystall. Det er en fast struktur, og de har forskjellige symmetrier. Men hvis vi tenker oss at vi fjerner all energi, og så danner de ikke bare en periodisk struktur i rommet, men også langs tidsaksen.

Atomene endrer seg, for så å gå tilbake til sin opprinnelige form, igjen og igjen.

Stor oppmerksomhet

Det blir som en pendel som svinger. Den er også periodisk - den gjentar seg igjen og igjen. Men på samme måte som pendelen ikke vil svinge evig, så vil heller ikke disse tidskrystallene gjenta seg til evig tid, mener den norske professoren.

PROFESSOR: Jon Magne Leinaas ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO
PROFESSOR: Jon Magne Leinaas ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO Vis mer

Dermed tilbakeviser han mye av grunnlaget for at de to amerikanske studiene har fått så stor internasjonal oppmerksomhet.

Fenomenet har blitt diskutert i vitenskaplige tidsskrifter over hele verden etter at en forskergruppe fra Maryland og en annen fra Harvard publiserte to artikler om tidskrystaller som blir beskrevet som et nytt materie.

Ytre påvirkning

Tidskrystallene er et lukket system der energi hverken blir tilført eller slipper ut. Det kan minne litt om såkalte superledere, der strøm i teorien kan sirkulere uten motstand.

- Dersom det var slik at atomene oppførte seg gjentakende selv om all energi var fjernet, så ville det vært noe nytt. Men de har her sett på en tilstand som ikke er grunntilstanden. All energi er ikke fjernet, sier Leinaas.

Han viser til at resultatene ble skapt i et magnetfelt. Krystallene var under pulserende påvirking da de oppførte seg på denne måten. Det er som om noe fortsatt dytter litt på atomene og da er det ikke så rart at de fortsetter å bevege seg, mener professoren.

- Da er det ikke naturlig å kalle dette en evighetsmaskin, sier Leinaas.

Kvante-datamaskiner

Derimot mener han det er noe annet interessant ved forskningen på tidskrystaller. Det handler om at atomene blir påvirket av impulser, men bare annen hver gang. Forskerne beskriver dette som om du klemmer på en svamp, og bare annen hver gang går svampen tilbake til sin opprinnelige form.

Ifølge The Independent tenker forskerne seg at de oppdagede tidskrystallene kan bli brukt til å muliggjøre såkalte kvante-datamaskiner. Dette er datamaskiner som er mange millioner ganger raskere en datamaskinene vi kjenner i dag. Tidskrystallene kan bidra til å sikre lagringskapasiteten i disse enormt kraftige datamaskinene.