Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny undersøkelse: Araber-barometeret

De tror mindre på gud, er imot homofili og ønsker seg bort fra hjemlandene sine

Den arabiske verden er blitt mindre religiøs de siste fem åra, viser en stor undersøkelse gjort i Midtøsten og Nord-Afrika.

STADIG FÆRRE RELIGIØSE: Ifølge det nye araber-barometeret, er stadig færre av innbyggerne i Midtøsten og Nord-Afrika religiøse. De har også mindre tillit til religiøse ledere. Færrest ser på seg sjøl som religiøse i Tunisia, hvor disse kvinnene er ute i gatene og demonstrerer for at kvinner og menn skal arve likt. Foto: Zoubeir Souissi / Reuters / Scanpix
STADIG FÆRRE RELIGIØSE: Ifølge det nye araber-barometeret, er stadig færre av innbyggerne i Midtøsten og Nord-Afrika religiøse. De har også mindre tillit til religiøse ledere. Færrest ser på seg sjøl som religiøse i Tunisia, hvor disse kvinnene er ute i gatene og demonstrerer for at kvinner og menn skal arve likt. Foto: Zoubeir Souissi / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva mener egentlig over 300 millioner arabiske borgere? En ny og omfattende undersøkelse i Midtøsten og Nord-Afrika har sett på akkurat det. Her kommer det fram at religon og religiøsitet blir mindre viktig for stadig flere av regionens innbyggere.

Landene i Nord-Afrika stikker seg ut: I Tunisia, Marokko, Libya og Algerie sier en økning av innbyggerne, spesielt de under 30 år, at de er ikke-religiøse, melder BBC og The Middle East Eye.

Mindre tillit

MINDRE TILLIT: Irakeres tillit til religiøse ledere har stupt de seinere åra. Denne gutten har fått utdelt vann og kjeks av en hjelpeorganisasjon i forbindelse med eid-feiringen. Foto: Reuters / Scanpix
MINDRE TILLIT: Irakeres tillit til religiøse ledere har stupt de seinere åra. Denne gutten har fått utdelt vann og kjeks av en hjelpeorganisasjon i forbindelse med eid-feiringen. Foto: Reuters / Scanpix Vis mer

Nedgangen i religiøsitet er kombinert med en sterk nedgang i tillit til religiøse ledere. I Irak hadde 42 prosent tillit til sine religiøse ledere i 2012-13. Denne har nå stupt til 12 prosent, ifølge The Middle East Eye.

Også i Sudan, der de nylig kvittet seg med islamist-lederen Omar al-Bashir, stuper tilliten fra 49 prosent (2012-13) til 24 prosent. Også palestinerne har mistet tiltro til religiøse ledere: Fra 48 til 22 prosent.

Når det gjelder personlig, religiøs tro er det i Tunisia de største endringene finner sted. Så mange som 46 prosent av de unge mellom 18 og 29 år i Tunisia identifiserer seg som ikke-religiøse. 31 prosent av tunisiere flest definerer seg som ikke-religiøse.

Også innbyggerne i det borgerkrigsherjede Libya er blitt mindre religiøse. Antallet som ser på seg sjøl som ikke-religiøse er i dag 25 prosent, som er mer enn en fordobling siden 2014 (11 prosent). Blant landets unge sier 36 prosent at de er ikke-troende, skriver The Middle East Eye.

Også i Libanon, Egyt, Sudan, Jordan, Irak og blant palestinere på Vestbredden og i Gaza skal tallet troende gå nedover. Kun i Jemen opplever man en økning i religiøs tro siden 2013.

Æresdrap bedre enn homofili

Ifølge BBC, mener flere innbyggere i Midtøsten og Nord-Afrika at æresdrap er mer akseptabelt enn homofili. Et æresdrap er når en slektning dreper et familiemedlem (som oftest en kvinne), fordi hun har vanæret familien.

MER TOLERANTE: Steph (nr 2 f.h) jobber for Arab Foundation for Freedoms and Equality, og er ute og tar en drink med søstera Christel (midtten) og andre venner i en bar i Beirut, Libanon. De forteller at å være åpen homofil i Midtøsten kan skape store problemer over hele Midtøsten. - Men Libanon starter å være litt mer liberal, mener vennegjengen. Men Arab Barometer viser at bare seks prosent av innbyggerne i Libanon synes homofili er greit. Foto: The New York Times / Scanpix
MER TOLERANTE: Steph (nr 2 f.h) jobber for Arab Foundation for Freedoms and Equality, og er ute og tar en drink med søstera Christel (midtten) og andre venner i en bar i Beirut, Libanon. De forteller at å være åpen homofil i Midtøsten kan skape store problemer over hele Midtøsten. - Men Libanon starter å være litt mer liberal, mener vennegjengen. Men Arab Barometer viser at bare seks prosent av innbyggerne i Libanon synes homofili er greit. Foto: The New York Times / Scanpix Vis mer

Homoseksualitet er tydelig fremdeles et stort tabu i regionen, viser undersøkelsen. Bare i Algerie synes en fjerdedel (26 prosent) av landets innbyggere at å elske en av samme kjønn var akseptabelt. I Tunisia synes bare sju prosent at homofili er greit, 17 prosent av sudanerne og 21 prosent av marokkanerne.

Selv om Libanon ofte blir sett på som et mer liberalt land enn sine naboer, synes bare seks prosent at homofili er greit.

Over halvparten vil bort

Midtøsten og Nord-Afrika opplever stadig krig, konflikt, tørke, arbeidsledighet, korrupsjon og fattigdom. Dette går spesielt ut over regionens yngre mennesker, som opplever høy arbeidsledighet, som kanskje er grunnen til at stadig flere ønsker å migrere til andre land.

Ifølge undersøkelsen har antallet som ønsker å forlate landene sine for en bedre framtid et annet sted økt fra 25 prosent til 33 prosent. Blant regionens 18-29-åringer, sier over halvparten (52 prosent) at de ønsker å forlate hjemlandene sine.

Så mange som én av tre personer i regionen sier at de føler seg deprimerte, i tillegg til at én av tre sier at de opplever stress.

Som om ikke det er nok: Seksuell og psykisk trakassering er også utbredt. Hele 42 prosent av Egypts kvinner sier de har opplevd seksuell trakassering.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!