Ny undersøkelse: Araber-barometeret

De tror mindre på gud, er imot homofili og ønsker seg bort fra hjemlandene sine

Den arabiske verden er blitt mindre religiøs de siste fem åra, viser en stor undersøkelse gjort i Midtøsten og Nord-Afrika.

STADIG FÆRRE RELIGIØSE: Ifølge det nye araber-barometeret, er stadig færre av innbyggerne i Midtøsten og Nord-Afrika religiøse. De har også mindre tillit til religiøse ledere. Færrest ser på seg sjøl som religiøse i Tunisia, hvor disse kvinnene er ute i gatene og demonstrerer for at kvinner og menn skal arve likt. Foto: Zoubeir Souissi / Reuters / Scanpix
STADIG FÆRRE RELIGIØSE: Ifølge det nye araber-barometeret, er stadig færre av innbyggerne i Midtøsten og Nord-Afrika religiøse. De har også mindre tillit til religiøse ledere. Færrest ser på seg sjøl som religiøse i Tunisia, hvor disse kvinnene er ute i gatene og demonstrerer for at kvinner og menn skal arve likt. Foto: Zoubeir Souissi / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hva mener egentlig over 300 millioner arabiske borgere? En ny og omfattende undersøkelse i Midtøsten og Nord-Afrika har sett på akkurat det. Her kommer det fram at religon og religiøsitet blir mindre viktig for stadig flere av regionens innbyggere.

Landene i Nord-Afrika stikker seg ut: I Tunisia, Marokko, Libya og Algerie sier en økning av innbyggerne, spesielt de under 30 år, at de er ikke-religiøse, melder BBC og The Middle East Eye.

Mindre tillit

Nedgangen i religiøsitet er kombinert med en sterk nedgang i tillit til religiøse ledere. I Irak hadde 42 prosent tillit til sine religiøse ledere i 2012-13. Denne har nå stupt til 12 prosent, ifølge The Middle East Eye.

Også i Sudan, der de nylig kvittet seg med islamist-lederen Omar al-Bashir, stuper tilliten fra 49 prosent (2012-13) til 24 prosent. Også palestinerne har mistet tiltro til religiøse ledere: Fra 48 til 22 prosent.

Når det gjelder personlig, religiøs tro er det i Tunisia de største endringene finner sted. Så mange som 46 prosent av de unge mellom 18 og 29 år i Tunisia identifiserer seg som ikke-religiøse. 31 prosent av tunisiere flest definerer seg som ikke-religiøse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer