- De truet med pistoler og spurte etter meg

Kona skulle kidnappes fordi hun giftet seg med nordmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jon-Arild Sesseng jobbet i fjor for Flyktningehjelpen med å bygge barneskoler i den tidligere Sovjetrepublikken Georgia.

Der møtte ingeniøren fra Stjørdal i Trøndelag i fjor sin store kjærlighet Maka Alsandia.

De giftet seg sammen med venner og familie i Trøndelag den 3. januar i år.

Pistoler og trusler

5. januar reiste nygifte Maka til Norges konsulat i Baku i Aserbajdsjan, for å søke om nytt visum til Norge. Turen gikk videre til Georgia, der hun fremdeles venter i spenning på svar.

For to uker siden måtte Maka dra i sin onkels begravelse, i den lille byen Gali, vest i en urolig del av Georgia.

Kvelden etter begravelsen samlet familien seg i onkelens hus. På morgenkvisten dagen etter forlot hun huset og satt kursen mot foreldrenes hjemsted i byen Zugdidi.

Samme kveld banket fire maskerte fremmede menn på døra.

GIFT I STJØRDAL: 3. januar giftet Maka Alsandia og Jon-Arild Sesseng seg, sammen med venner og familie i Norge. Nå har Maka blitt utsatt for et kidnappingsforsøk i hjemlandet Georgia. Foto: Privat
GIFT I STJØRDAL: 3. januar giftet Maka Alsandia og Jon-Arild Sesseng seg, sammen med venner og familie i Norge. Nå har Maka blitt utsatt for et kidnappingsforsøk i hjemlandet Georgia. Foto: Privat Vis mer

- De truet familien min med pistoler og spurte etter meg, sier Maka Alsandia til Dagbladet.no på en skurrete telefonlinje fra Georgia.

Truet fetteren

Maka var bare timer fra å oppleve marerittet mange i regionen frykter: Å bli kidnappet av banditter for å slippes mot løsepenger. Hjemme i Norge sitter ektemannen Jon-Arild, fremdeles med klump i halsen.

- Det verste er at politiet vet hvem flere av mennene er, men vegrer seg for å gripe inn. Politiet der borte er ikke som i Norge, sier Jon-Arild Sesseng.

Da familien forklarte at Maka var reist truet kidnapperne med å ta fetteren på 16 år, som lå og sov, til fange. Moren hans forklarte at de aldri ville være i stand til å betale de mange tusen kronene kidnapperne forlangte.

- Hun klarte etter hvert å overtale dem til å la fetteren min være, forteller Maka.

10 000 dollar

Ryktet om at Maka hadde giftet seg med en nordmann hadde spredd seg raskt i byen. Deres georgiske venner og familie forteller at kidnappere i landsdelen forlanger 10 000 dollar, nær 70 000 kroner, for å frigi ofre. For en som er gift med noen fra utlandet kan prisen bli enda høyere.

- De spurte hvor min kone var, og det var tydelig at de var ute etter henne. Da hun ikke lenger befant seg i Gali, ranet de huset til hennes avdøde onkel, sier Sesseng.

Huset ble ramponert og robbet for verdier. Han og kona er overbevist om at kidnappingsforsøket hadde sammenheng med at de bare uker før erklærte at de ville vie livene sine til hverandre.

Utenriksdepartementet advarer

- De visste at vi hadde giftet oss. Man blir jo litt engstelig av sånt, sier Sesseng.

Hun hadde ikke blitt advart om kidnappingen, og det var bare tilfeldigheter som gjorde at hun på morgenkvisten reiste hjem til foreldrene i byen Zugdidi. Gali ligger i regionen Abkhazia, som forsøker å løsrive seg fra Georgia. Flere av de tidligere Sovjetrepublikkene har regioner med stor fattigdom og lovløse tilstander.

Avdelingsdirektør i Utenriksdepartementet Anita Nergård er ikke overrasket over hendelesen.

- Vi har tidligere fått rapporter om kidnappinger i denne regionen. Vi fraråder ikke folk fra å reise til utbryterregioner i Georgia, men de må ta forholdsregler når de er der, sier Nergård.

Utdannelse

Mens Maka nå venter i sikkerhet hjemme hos sine foreldre på svar om visumsøknaden, legger hun planer for framtida i Norge. Det første hun skal gjøre er å gå på norskkurs.

- Og så skal jeg fullføre min bachelor i juss og bygge videre med en mastergrad. Det gleder jeg meg til, forteller hun.

Se etter reiseråd i utlandet på UDs landsider.

LYKKELIG BEGYNNELSE: Maka gleder seg til å komme tilbake til Norge og sin ektemann Jon-Arild. Planen er å fullføre juss-utdannelsen.