De tusen ønskers natt

HARESTUA/OSLO (Dagbladet): I går kveld var det perfekte tidspunkt for å ønske seg noe under stjernehimmelen. En meteorskur skulle lyse opp den mørke vinterhimmelen med sjelden intensitet. De varslede meteorittene trakk hundrevis av mennesker til Tryvann i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ØNSKET SEG NOE: Nyforelskete Hege Johannessen og Jan Karlsen ønsket seg noe sammen under stjernehimmelen ved Tryvann i går.


STJERNENATT: Ved Harestua var det stjerneklart og iskaldt. Lene Ruud, Erik Slettengen, Kjell Gundersen og Liv Marit Amundsen ventet på at stjerneskuddene skulle lyse opp himmelen.

Kanskje speidet de etter stjerneskudd som kunne oppfylle ønskene deres? Meteorittskuren ses nemlig på jorda som stjerneskudd, og er du heldig og ser ett av disse stjerneskuddene, gjør du lurt i å ønske deg noe kjapt. Mytene sier nemlig at et ønske under stjerneskuddet vil bli oppfylt.
I går kveld var det mange som ventet på den helt spesielle meteorittstrømmen. Stjerneskuddene som skulle krydre himmelen, hadde en større intensitet enn på 33 år. Hendelsen trakk folk ut i kulda.
Trafikken til Tryvannstårnet var i går kveld nesten like stor som på en god gammeldags skisøndag i Holmenkollen. Hundreveis speidet etter meteorittene, og enkelte hadde utstyrt seg med sovepose.
De fleste søkte etter hvert tilflukt i en varm bil. Først etter klokka 23, var det håp om «stjerner i sikte».
- Vi kom hit for å kline i bilen, men det er for mange mennesker her. Vi har ønsket oss noe, men hvis vi forteller det, går det ikke i oppfyllelse, sier Hege Johannessen og Jan Karlsen ved Tryvann.

Astronomi-frikene Kai Gaarder og Lars Trygve Heen trengte ikke å ønske seg noe annet enn klar himmel i går. Meteoritt-natta har nemlig lenge vært deres store mål og drøm. Da Dagbladet møtte dem ved nitida ved Solobservatoriet på Harestua, var de forberedt på en lang natt ute i skauen i ti minusgrader. Med solseng mot øst, liggeunderlag, soveposer, mange lag ullklær og lommene fulle av rosiner, så de fram til sin livs største natt.
- Dette har jeg venta på siden jeg begynte å interessere meg for astronomi i 1984. Det er første gang jeg får oppleve meteorittene så intenst. Vi vil ikke gå glipp av et minutt, sier Gaarder som er leder av meteorgruppen i Norsk Astronomisk Selskap.
Han skulle ta bilde av meteorittene, og lese inn på tape fakta om meteorittene.
- Jeg blir her hele natta, helt til det ikke er mer å se, sier han.


STJERNENATT: Ved Harestua var det stjerneklart og iskaldt. Lene Ruud, Erik Slettengen, Kjell Gundersen og Liv Marit Amundsen ventet på at stjerneskuddene skulle lyse opp himmelen.