Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De tvang oss inn i en politibil og begynte å slå oss

Kvinnelige aktivister sier de ble dumpet i ørkenen etter gårsdagens massearrestasjon i Kairo.

DEMONSTRASJONER: Kvinnelige aktivister sier de ble tvunget inn i en politibil og dumpet i ørkenen etter gårsdagens demonstrasjoner i Kairo. Bildet viser politiet bruke vannkanoner mot demonstrantene. Foto: Mohammed Asad / AP / NTB Scanpix
DEMONSTRASJONER: Kvinnelige aktivister sier de ble tvunget inn i en politibil og dumpet i ørkenen etter gårsdagens demonstrasjoner i Kairo. Bildet viser politiet bruke vannkanoner mot demonstrantene. Foto: Mohammed Asad / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO (Dagbladet): I går brøt det igjen ut demonstrasjoner i Egypts hovedstad Kairo. Et titalls demonstranter ble arrestert etter å ha protestert mot en ny lov som skal tillate at sivile kan stilles for militær domstol.

Ifølge prominente aktivister ble flere kvinnelige demonstranter deretter kidnappet og dumpet på en ørkenvei ti kilometer sør for Kairo. Dette skal ha kommet som et resultat av at de nektet å bli løslatt før også de mannlige demonstrantene ble sluppet fri, skriver Mada Masr.

- De tvang oss inn i en politibil og begynte å slå oss. De kjørte oss forskjellige steder før de forlot oss i ørkenen, der vi ble hentet, sier aktivisten Mona Saif, ifølge Egypt Daily News.

- Gjemte telefon Ifølge demonstrantene hadde de greid å skjule en telefon i bilen, noe som gjorde at de fikk varslet familiene om hvor de kunne plukkes opp.

Den prominente aktivisten Salma Said skrev i går kveld på Twitter at hun var blant kvinnene som ble dumpet i ørkenen og at de var ok.

Menneskeaktivisten Rasha Abdulla var med på å hente demonstrantene.

- Politiet dumpet jentene i ørkenen. Vi dro for å finne dem. Alle sammen ble lokalisert og hentet, skriver hun på Twitter.

- Ble trakassert Abdulla forteller at alle har det bra, men at kvinnene var blitt slått og trakassert mens de var i varetekt.

Det bekrefter Nazly Hussein, som deltar aktivt i No To Military Trials For Civilians-kampanjen, overfor Time.

- De la hendene rundt halsen min og begynte å kvele meg. De dro i sjalet mitt til jeg nesten falt, før de startet å trekke i klærne mine og trakassere meg.

Ifølge studenten Tawfik, som selv har deltatt på flere demonstrasjoner, er det ikke uvanlig at politiet svarer med vold.

- De setter inn store styrker for å takle demonstrantene. Det finnes utallige historier om politivold, det er slik de svarer på protestene, forteller han til Dagbladet.

Benekter dårlig behandling Innenriksministeriet benekter å ha kidnappet demonstrantene. Ifølge talsmann Hany Abdel Latif ble 24 menn og 16 kvinner arrestert under demonstrasjonen.

- Kvinnene ble løslatt fra fengselet på ordre fra innenriksminister Mohamed Ibrahim, sier han, ifølge Egypt Daily News.

Ministeriet rettferdiggjør arrestasjonene med at forsamlingen brøt en ny lov, som ikke tillater folkemengder på mer enn ti personer å samles uten å ha søkt tillatelse på forhånd.

URO: Mange egyptere protesterte i går mot en ny lov som tillater at sivilie kan stilles for den militære domstoler. De reagerer også på den nye loven som ikke tillater at folkemengder på mer enn ti personer samles uten å ha søkt tillatelse tre dager i forveien. Foto: Mohamed Abelwahab / AFP / NTB Scanpix
URO: Mange egyptere protesterte i går mot en ny lov som tillater at sivilie kan stilles for den militære domstoler. De reagerer også på den nye loven som ikke tillater at folkemengder på mer enn ti personer samles uten å ha søkt tillatelse tre dager i forveien. Foto: Mohamed Abelwahab / AFP / NTB Scanpix Vis mer

På forsiden av dagens utgave av den statlige avisa Al-Ahram står det skrevet med store, røde bokstaver at innenriksministeriet besto den første testen av den nye protestloven.

Fengelsstraff vekker harme I dag ble det også klart at 21 kvinner, som i slutten av oktober ble arrestert i Alexandria etter å ha demonstert til støtte for den avsatte presidenten Mohamed Mursi, har fått strenge fengselsstraffer. Kvinnene tilhører 7 a.m.-gruppen, en ungdomsbevegelse som protesterer mot militærkuppet.

Daily News Egypt skriver at 14 av dem dømt til 11 år og to måneders fengsel, mens sju mindreårige jenter er dømt til opphold på en ungdomsanstalt fram til de fyller 18.

Ifølge myndighetene skal kvinnene, de fleste av dem mellom 15 og 21 år, være tilknyttet Det muslimske brorskapet. Egyptiske menneskerettighetsorganisasjoner har fordømt arrestasjonene.

Kvinnene er dømt for å ha utøvet vold og å ha ødelagt offentlig eiendom.

I sosiale medier vekker dommen sterke reaksjoner og det spres bilder av kvinnene stående i et bur iført hvite drakter og hijaber.

Slår hardt ned på Brorskapet Den strenge dommen føyer seg inn i en lang rekke angrep på personer med antatt tilknytning til Det muslimske brorskapet i Egypt.

Det har vært urolig i landet siden Hosni Mubarak mistet det mangeårige grepet om Egypt under 25.-januarrevolusjonen for snart tre år siden. I juni 2011 ble Mohamed Morsi innsatt som president, men ett år seinere ble han avsatt av militæret og satt i husarrest.

Siden har det pågått en kamp mellom Det muslimske brorskapet og andre som ønsker Mursi gjeninsatt på den ene siden og militæret og deres støttespillere på den andre.

- BESTO TESTEN: På forsiden av onsdagens utgave av den statlige avisa Al-Ahram sto det skrevet med røde bokstaver at innenriksministeriet besto den første testen av den nye protestloven. Foto: Lise Grønskar
- BESTO TESTEN: På forsiden av onsdagens utgave av den statlige avisa Al-Ahram sto det skrevet med røde bokstaver at innenriksministeriet besto den første testen av den nye protestloven. Foto: Lise Grønskar Vis mer