Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KRIGEN MOT IS I IRAK:

- De tvang oss til å gro skjegg og pisket meg 25 ganger

Unggutter jubler etter at terrorgruppa IS nå har dratt fra byen deres.

FEIRER FRIHETEN: Disse unge guttene fra landsbyen al-Hud er veldig glade for at de nå er kvitt terrorgruppa IS. Video: Facebook/Rudaw English Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går startet det såkalte slaget om Mosul. Irakiske og kurdiske styrker, militært støttet av USA, prøver nå å ta tilbake Iraks nest største by fra IS. Det meldes om harde kamper - og at de kurdiske pashmerga-styrkene sakte, men sikkert nærmer seg Mosul.

Takker gud

Det kurdiske nyhetsbyrået Rudaw er med pashmerga-styrkene på veien. Der møter de en liten gjeng unggutter som kommer gående mot dem i ørkenlandskapet.

- Vi kommer fra al-Hud, og Daesh (arabiske ordet for terrorgruppa IS, journ.anm) dro fra oss i går, takk gud, sier en gutt som møter en journalist fra Rudaw.

En litt eldre gutt kommer til. Han smiler bredt.

- Daesh har ødelagt oss, og du vil ikke tro hvor forferdelig det var. Jeg måtte gro skjegg, men nå har jeg tatt det bort. Nå er vi heldigvis kvitt dem, sier han.

BARBERT SEG: - Jeg fikk 25 piskeslag av Daesh og måtte ha skjegg. Nå er jeg kvitt både skjegget og Daesh, smiler denne gutten fra al-Hud i Irak. Video: Facebook / Rudaw 
BARBERT SEG: - Jeg fikk 25 piskeslag av Daesh og måtte ha skjegg. Nå er jeg kvitt både skjegget og Daesh, smiler denne gutten fra al-Hud i Irak. Video: Facebook / Rudaw  Vis mer

Takker gud, også han.

Pisking og overvåking

Guttene synes veldig glade. Forteller at de endelig er frie, og at de takker styrkene som nå forsøker å befri millionbyen Mosul.

- De drepte oss og behandlet oss veldig dårlig. De overvåket oss 24 timer i døgnet og stilte spørsmål om alt mulig hele tida. Jeg fikk 25 piskeslag. De straffet meg, sier gutten, uten å komme med årsaken til hvorfor han ble slått.

Guttene forteller også om en episode der fire personer forsøkte å flykte fra Daesh.

- De kuttet hodene av dem foran oss. For å gjøre oss redde, sier guttene.

- Soldatene er stolte

Sveriges Radios Midtøsten-korrespondent, Johan Mathias Sommerström, er i den kurdiske byen Erbil, men drar stadig mot fronten, som enda er et godt stykke unna bygrensa til Mosul. Han forteller om kolonner med soldater og biler, som beveger seg i retning IS-land, Mosul.

- Her er både pashmerga-soldater, irakiske soldater og amerikanske soldater. De er stolte over at offensiven nå er i gang, sier han til Sveriges Radio.

Han forteller om tykk og mørk røyk som stiger opp fra de fem oljefeltene som terrorgruppa IS har tent på, for å gjøre det vanskeligere for fly og helikoptre å bombe dem.

Venter på krigen

- Den tykke røyken dekker solen sånn at det føles som sen kveld, sier Sommerström.

Han forteller at situasjonen for innbyggerne i Mosul nå er veldig vanskelig. Mer enn en million mennesker er i byen. De kan ikke gjøre annet enn å vente, da IS har lagt landminer rundt byen, for å forhindre folk i å flykte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!