ALVORLIG: USAs president, Barack Obama, talte i dag om den tunge økonomiske situasjonen landet og verden befinner seg i. Foto:  TOPSHOTS / AFP PHOTO / Saul LOEB
ALVORLIG: USAs president, Barack Obama, talte i dag om den tunge økonomiske situasjonen landet og verden befinner seg i. Foto: TOPSHOTS / AFP PHOTO / Saul LOEBVis mer

- De tviler på vårt politiske system

Obama om nedjusteringen av USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Dette er første gangen Obama uttaler seg etter at USAs kredittverdighet ble nedgradert av byrået Standard & Poor's fra AAA til AA+ fredag. Nedjusteringen betyr at byrået ikke lenger ser på USA som en fullstendig risikofri låntaker.

- Vi ble ikke nedgradert fordi det er tvil om at vi kan betale gjelda vår, men fordi det er tvil om vårt politiske systems evne til å handle. Jeg håper fredagens nyheter vil gi oss en fornyet følelse av at det haster å gjøre noe for å få fikset statsbudsjett, sier Obama.

Enig med Buffett Obama og Det hvite hus har reagert sterkt på nedjusteringen. I dag stupte børser over hele verden ytterligere etter store fall også i forrige uke. 

-  Uansett hva et eller annet byrå sier, vil vi alltid være et AAA-land, sier Obama.

Han siterte også den styrtrike amerikanske investoren, Warren Buffet.

- Warren Buffett, som vet en ting eller to om gode investeringer, sier at dersom det fantes dersom det fantes en AAAA-gradering, ville han gitt den til USA. Jeg er enig, sier Obama.

Ikke konstruktiv krangel Han innrømmet imidlertid at de siste månedens krangel med republikanerne om en heving av det selvpålagte gjeldstaket ikke hadde vært konstruktiv.

- Det er ikke mangel på planer eller politikk som er problemet. Det er det at noen insisterer på å tegne streker i sanden, sier Obama.

Presidenten mener at den mest umiddelbare bekymringen for amerikanere nå, er høy arbeidsledighet og den sakte bedringen av økonomien etter finanskrisa, som var den verste nedgangstida siden 1930-tallet.

- Våre problemer er løsbare, og vi vet hva vi må gjøre. Vi trenger reformer av trygdeordninger og vi trenger en skattereform, sier Obama.