- De tvinges til å sperre folk inne på sykehjem

Frp-politiker refser regjeringa for at ingenting blir gjort med GPS-merking av eldre med demens.

- HAR IKKE GJORT NOE PÅ SYV ÅR: Frp-politiker i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget Kari Kjos (innfelt), er frustrert over at en lovendring for enklere å kunne GPS-merke personer med demens tar lang tid. Illustrasjonsfoto: Colourbox
- HAR IKKE GJORT NOE PÅ SYV ÅR: Frp-politiker i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget Kari Kjos (innfelt), er frustrert over at en lovendring for enklere å kunne GPS-merke personer med demens tar lang tid. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er bred enighet på Stortinget om at mulighetene for å GPS-merke elder mennesker med demens bør utvides. Likevel har regelverket satt begrensinger for bruken i Norge i lengre tid:

Bare personer som gir samtykke til å bære en GPS-sender kan merkes, dersom personen er under offentlig demensomsorg.

Poenget er å ha oversikt over eldre med demens til enhver tid, slik at pårørende kan finne personer som har gått seg bort eller har vært utsatt for en ulykke.

- Men problemet er at det er svært få som planlegger dette før det er nødvendig. Det er åpenbart et svært vanskelig tema å snakke med et familiemedlem om, før vedkommende begynner å miste grepet, sier Kari Kjos (Frp) til Dagbladet.

Hun sitter i Stortingets helse- og omsorgskomite og er frustrert over at mulighetene for bruk av GPS-sender ikke er større i Norge. Partiet fremmet nylig et forslag om merkingen til Stortinget.

- Skjer ingenting Debatten om GPS-merkingen av eldre med demens har pågått lenge. Det har vært flere tilfeller der eldre med demens har kommet bort fra sine hjem, uten å ha GPS-sender på seg de siste åra. Seinest i dag kom nyheten om at en eldre dame fra Bærum omkom etter at hun forsvant fra bo- og behandlignssenteret hun holdt til på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer