De ubesvarte spørsmålene

Hva skjedde egentlig da 18-årige Michael Brown ble skutt og drept av en hvit politimann i Ferguson?

ENGASJERT AV FAMILIEN: Den anerkjente rettsmedisineren Michael Baden er engasjert av drepte Michael Browns familie, som ikke stoler på politiets obduksjon. I går la han fram sin foreløpige rapport. Foto: Jeff Roberson / AP / NTB Scanpix
ENGASJERT AV FAMILIEN: Den anerkjente rettsmedisineren Michael Baden er engasjert av drepte Michael Browns familie, som ikke stoler på politiets obduksjon. I går la han fram sin foreløpige rapport. Foto: Jeff Roberson / AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FERGUSON/OSLO (Dagbladet): I går ble det amerikanske heimevernet innkalt for å gjenopprette ro og orden i Ferguson, forstaden til St. Louis som i ei uke har vært herjet av voldsomme opptøyer i kjølvannet av drapet på 18-årige Michael Brown.

Dagbladet er i natt norsk tid i Ferguson. I dag har politiet besluttet at demonstranter ikke skal få stå stille langs hovedveien, og på aggressivt vis forsøker de å få demonstranter og presse til å bevege seg.

- Åtte demonstranter er arrestert på fredelig vis for ikke å flytte seg, skriver St. Louis-politiet på Twitter ved 00.30-tida norsk tid.

Også en pressefotograf skal være pågrepet, melder CNN.

Afroamerikaneren Michael Brown ble skutt av en hvit politimann forrige helg, under uklare omstendigheter. Den svarte majoritetsbefolkningen er rasende på det de ser på som undertrykking fra de overveidende hvite myndighetene i den etterfølgende prosessen.

Browns familie har bestilt en egen obduksjonsrapport fra den anerkjente rettsmedisineren Michael Baden. Den foreløpige rapporten ble lagt fram i går, men fremdeles gjenstår en rekke spørsmål om hva som faktisk skjedde:

Truffet forfra Dette vet vi:

• Brown og en kamerat ble stoppet av politimannen for rågjengeri. Kort tid etter lå Brown død i gata, ti meter fra politibilen.

• Ifølge den private foreløpige obduksjonsrapporten ble Brown truffet av seks skudd forfra. Fire traff høyrearmen, mens to traff ham i hodet.

• Minst ett skudd ble avfyrt inne fra politibilen.

• Politiet sier Brown ranet en dagligvarebutikk like før skyteepisoden. De bekrefter imidlertid at politimannen som skjøt, ikke koblet ham til ranet da han stoppet 18-åringen.

Ulike versjoner Hvordan Brown kunne ende opp død, er uklart:

• Browns kamerat sier ifølge MSNBC at da politimannen åpnet døra på bilen, slo den inn i de to tenåringene, for så å rikosjettere tilbake på politimannen, som ble provosert og grep tak i Browns hals. Da 18-åringen prøvde å komme seg unna, ble han skutt. Da Brown oppdaget at han var truffet, snudde han seg og løftet hendene i været - for så å bli skutt igjen.

• Politimannen sier Brown gikk til angrep på ham og prøvde å dytte ham tilbake i bilen, samt prøvde å ta våpenet hans. Det var da det første skuddet falt. Politimannen ble skadet i basketaket, forklarer Jon Belmar, politimesteren i St. Louis fylke, ifølge CNN.

• Et kvinnelig vitne sier hun så politimannen prøve å få Brown inn i bilen. Da Brown løp bort med hendene i været, ble han skutt. Vitnet tok mobilbilder av hendelsen.

- Bøyde seg forover Under gårsdagens pressekonferanse uttalte patologene at Brown trolig ble skutt i hodet mens han bøyde seg forover.

- Det kan være fordi han var i ferd med å gi opp, eller i ferd med å gå til angrep, sier Shawn Parcels.

Han og Michael Baden kommer til at Brown tilsynelatende hadde hendene i været da han ble skutt.

- Det kan bety enten at han prøvde å beskytte seg eller prøvde å overgi seg, uttaler legen.

Krever pågripelse Politimannen er suspendert med lønn mens etterforskningen pågår. Browns mor Lesley McSpadden formidlet følgende budskap via advokaten på pressekonferansen:

- Hva mer trenger vi for å arrestere min sønns morder?

St. Louis-politiet etterforsker saken, men også føderale FBI har satt igang en uavhengig etterforskning av saken, og justisminister Eric Holder har bedt ansatte i departementet om å overvåke saken.

Politi-kaos Det stilles også store spørsmål rund politiets framferd under demonstrasjonene i etterkant, og politimester i St. Louis fylke, Jon Belmar, innrømmet før helga overfor Dagbladet at politiet hadde begått feiltrinn. Først møtte politiet demonstrantene på militant vis med maskingevær, pansrede kjøretøy og tåregass. Flere fredelige demonstranter og journalister ble arrestert.

Deretter ble lokalpolitiet fratatt ansvaret for sikkerheten under demonstrasjonene. Den ble torsdag i stedet overført til Missouri State Highway Patrol (utrykningspolitiet) som lot demonstrantene få demonstrere fritt. Det gikk bra en kveld før det kom til nye sammenstøt mellom politi og demonstranter hver kveld gjennom helga.

Samtidig har politiet vært tilbakeholdne med informasjon, noe som har fått mange demonstranter til å tro at de skjuler noe.

Hele håndteringen kritiseres fra mange hold for å være svært ukoordinert og forvirrende. Fredag kastet lokalpolitiet ny bensin på bålet da de gikk ut med bilder fra en overvåkingsvideo av det som antas å være Brown mens han stjeler fra en butikk få minutter før han ble skutt. Sjefen for utrykningspolitiet, Ron Johnson, som da hadde ansvaret for sikkerheten, ble ikke informert i forkant og ga på en pressekonferanse tydelig uttrykk for at han likte det dårlig.

Mandag besluttet guvernør Jay Nixon å kalle inn de amerikanske heimevernet for å bidra i den særdeles spente situasjonen. 

SKUTT OG DREPT: Michael Brown (18) ble skutt og drept av en hvit politimann lørdag 9. august. I utgangspunktet ble han stoppet for rågjerngeri, men situasjonen eskalerte. Hvordan er fremdeles uklart. Foto: Privat / NTB Scanpix
SKUTT OG DREPT: Michael Brown (18) ble skutt og drept av en hvit politimann lørdag 9. august. I utgangspunktet ble han stoppet for rågjerngeri, men situasjonen eskalerte. Hvordan er fremdeles uklart. Foto: Privat / NTB Scanpix Vis mer