De ubesvarte spørsmålene

For åtte dager siden forsvant Benedicte Iversen sporløst. I dag begynner politiet en dør-til-dør-aksjon. Her er spørsmålene de prøver å få svar på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskerne ved voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt aner fremdeles ikke om Benedicte har forsvunnet av fri vilje eller om det er skjedd noe kriminelt. De står fremdeles uten noen spor etter den 28 år gamle sivilarkitekten.

- Først og fremst har vi avhørt familie og venner for å danne oss et bilde av jenta. Så langt har vi ikke kommet nærmere en løsning, sier etterforskningsleder Finn Abrahamsen til Dagbladet.no.

Han sier at politiet har satt inn store ressurser i jakten på Benedicte.

- Vi bruker blant annet vanlige etterforskere, analytikere, teknikere og spanere, sier han.

Politiet har en rekke spørsmål de nå jobber på spreng for å få svar på.

  • Kan Benedicte ha forsvunnet av fri vilje?

Dette vurderes som mindre og mindre sannsynlig. Benedicte hadde aldri stukket av på denne måten før, og i motsetning til mange andre som forsvinner, skal ikke Benedicte ha hatt noen psykiske problemer. Rent hypotetisk kan hun ha trengt en liten pustepause, men folk som forsvinner fordi de trenger litt hvile, kommer som regel til rette under én uke etter at de er forsvunnet.

  • Hvis Benedicte forsvant frivillig, hvor får hun penger fra?

Den siste sikre observasjon som er gjort av henne, var på 7-Eleven i Hegdehaugsveien. Der kjøpte hun røyk, brus og batterier. I tillegg tok hun ut penger, men det dreier seg bare om hundre kroner. Kontoen hennes har ikke vært i bruk etter at hun forsvant. Det er en viktig årsak til at politiet frykter det er skjedd noe kriminelt. I teorien kan noen andre ha stått for den økonomiske hjelpen den siste uka, men både familie og venner mener det er helt utelukket at hun bare har stukket av.

  • Hvorfor har ingen sett henne?

På videobildene fra 7-Eleven går det tydelig fram at hun tar til høyre da hun forlater butikken. Hun går nedover Hegdehaugsveien. Området er svært trafikkert, og det er merkelig om ingen har lagt merke til henne i området der hun har bodd i flere år. Politiet har ikke mottatt tips fra noen som har sett henne etter at hun forlot 7-Eleven. Dermed er det stor sannsynlighet for at hun ikke har beveget seg langt i området.

  • Kan Benedicte ha blitt tvunget inn i en bil?

Det er alltid mange folk i Hegdehaugsveien og Parkveien, og på høylys dag skal det være nesten umulig å trekke noen inn i en bil med tvang uten at vitner skjønner at noe er galt. Det skal ikke ha kommet tips om verken mistenkelige biler eller skriking i området ved 12-tida mandag formiddag. En hvit BMW som stoppet utenfor 7-Eleven er sjekket ut av saken.

  • Kan Benedicte ha tatt en drosje?

Det er lett å skaffe seg en drosje i Hegdehaugsveien, men drosjeholdeplassen ligger til venstre når man kommer ut fra 7-Eleven. Benedicte gikk til høyre. I tillegg er det svært begrenset hvor langt man kommer for hundre kroner. Drosjesjåføren ville etter all sannsynlighet ha fått med seg den massive medieomtalen, og kontaktet politiet etter at forsvinningen ble kjent.

  • Kan Benedicte ha sittet på med noen hun kjente?

Politiet tviler på at Benedicte fortalte sannheten da hun sa til samboeren at hun skulle på trening, innom jobben og på kafé. Hun hadde lagt igjen treningssko, nøkkelkortet til jobben og mobiltelefonen. Det kan hende Benedicte hadde gjort en avtale om å sitte på med noen i nærheten av Hegdehaugsveien eller Parkveien. Men teorien reiser flere spørsmål enn svar.

  • Kan Benedicte ha vært på vei hjem igjen?

Det er bare noen hundre meter fra Benedictes hjem i Grønnegata til 7-Eleven i Hegdehaugsveien. Hvis det stemmer at hun skulle trene og innom jobben, kan hun ha gått inn Grønnegata igjen for å hente nøkkelkortet, aerobicskoene og mobiltelefonen hun hadde glemt. Grønnegata er langt mindre trafikkert enn Hegdehaugsveien og Parkveien, men det bor flere hundre mennesker langs den korte strekningen.

Politiet begynner i dag en rundspørring i området rundt 7-Eleven og Benedictes hjem. Politifolkene vil snakke med flere hundre mennesker, for å prøve å få svar på alle de ubesvarte spørsmålene. Samtidig fortsetter avhørene, og forklaringen skal sjekkes opp mot hverandre.

Benedicte Iversen gikk inn på 7-Eleven og handlet brus, sigaretter og batterier.
Dette er siste gang noen så henne. Nå skal politiet foreta en rundspørring i nærområdet.