Brann

De ukjente brannfellene: - Bare tre av ti har oversikt over farene

Pass på komfyren - og aldri forlat et rom med levende lys. 

UTEN VANNING: I denne videoen ser man hvor fort flammene får tak i et uvannet juletre. På 20 sekunder dominerer flammer og røyk rommet. Video: Consumer Product Safety Commission (CPSC) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det er 1. desember og Røkvarslerens dag. Jula nærmer seg med stormskritt. Det samme gjør høytiden for brann.

Norsk brannvernforening oppfordrer alle til å sjekke at røykvarsleren fungerer, og til å bytte batterier. På hjemmesidene sine skriver de at alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg.

«Nytt av året er at du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.»

De opplyser også om at det i Norge oppstår ni branner hver eneste dag.

- Svært få tar det alvorlig

Codan forsikring gjennomførte nylig en undersøkelse som viser at flere nordmenn vet for lite om hva som kan forårsake brann i hjemmet.

«Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap mener slurv med det elektriske anlegget utgjør en stadig større fare og er bekymret for at svært få tar dette alvorlig. Feil i det elektriske anlegget eller feil bruk er en av hovedårsakene til brann i norske hjem. Til tross for dette viser undersøkelsen til Codan Forsikring at det er kun tre av ti nordmenn som har en oversikt over brannfarene, og hva man selv kan gjøre for å forebygge husbrann», skriver forsikringsselskapet i en pressemelding.

1004 personer over 18 år ble spurt om brannfarer i undersøkelsen.

Over 50 prosent av de spurte svarer at de tror levende lys skaper flest branner i norske hus. Bare 25 prosent svarer feil i det elektiske anlegget/sikringsskap.

- Elektrisk årsak utgjør over 40 prosent

Ifølge direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), utgjør brann i bygning den største andelen av branner.

Selv om ikke alle lager smultringer til jul, er ikke smultbrann en myte. Oslo brannetat viser deg hvordan du skal unngå katastrofen Vis mer

Vis mer

«Komfyr og kokeplater er det elektriske utstyret som oftest er involvert i brannstart. Totalt for alle brannårsaker i bolig der elektrisk utstyr er involvert i brannen utgjør denne kategorien over 30 prosent for årene 2011-2015. De aller fleste er knyttet til feil bruk», skriver de på hjemmesidene sine.

Sturle Hagen, informasjonssjef i Norsk brannvernforening forteller at branner med elektrisk årsak dominerer brannstatistikken.

- Av alle boligbranner utgjør branner med elektrisk årsak i overkant av 40 prosent. Disse brannene kan igjen deles opp i to: Feil bruk av elektisk utstyr og feil på el-anlegget. De vekter omtrent halvparten hver.

Men også levende lys og matlaging er ofte årsaker til brann. Mens elektrisk årsak fører til brann hele året, er blant annet matlaging en dominerende årsak i juletida.

Det er fort gjort å glemme at levende lys og julepynt ikke alltid er en god kombinasjon. I alle fall ikke når du går fra det. Oslo brannetat demonstrerer farene - og hvordan du skal reagere når skaden er skjedd. Vis mer Vis mer

Vis mer

- Branner som tilberedes på komfyren i forbindelse med matlaging er den tradisjonelt mest framtredende brannårsaken i jula og i ukene før jul. Blant annet er det mange som i denne perioden kommer seint hjem og begynner å lage seg mat. Enten blir de distrahert eller så sovner de fra det. Det handler også om stress, folk glemmer at de har noe gående, det oppstår tørrkoking som i verste fall antenner og går i kjøkkenvifta, sier Hagen.

Redde-varsle-slokke

Rådene fra Norsk brannvernforening lyder som følger:

Pass på komfyren når du lager mat. Ikke forlat rom med levende lys.

- Det er også viktig å ha lys i lysestaker, slik at de står stødig. Og for all del, ikke ha lys i lysestaker med dekorasjoner rundt som er brennbare. Levende lys bør aldri plasseres nær dekorasjoner eller brennbare ting.

- Hva tenker du om at de fleste som blir spurt i undersøkelsen oppgir levende lys som en større brannårsak enn feil i det elektriske anlegget?

- Folk tenker at levende lys er veldig farlig, fordi folk flest ikke er elektrikere. Jeg synes ikke det er så rart at de tror åpen ild er den største brannårsaken, men de av oss som kan litt om brannårsaker vet at branner med elektrisk årsak forekommer ofte. Spesielt på vinteren, når det er veldig kaldt kan det være lurt å få en autorisert installatør til å sjekke anlegget. I alle fall om du bor i en bolig med gammelt el-anlegg. Vi har ingen klar anbefaling på hvor ofte det bør sjekket, men det er ikke vits å sjekke hvert år.

Men hva gjør du om det først har begynt å brenne. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opererer med tre nøkkelord: Redde, varsle, slukke. Rekkefølgen må du selv avgjøre i hver enkelt situasjon.

Redde: Si fra til de andre som befunner seg i boligen. Hjelp hverandre ut i sikkerhet.

Varsle: Ring brannvesenet på 110. Følg instrukser og hold linja helt til du får beskjed om at det er greit å legge på.

Slukke: Ved mindre brann kan du forsøke å slokke med husbrannslange eller brannslokkeapparat. Dersom brannen utvikler seg raskt - overlat jobben til brannvesenet.

Brannverntips fra Codan forsikring:

 • Sjekk at komfyr, vaskemaskin og tørketrommel er slått av før du legger deg
 • Slå av tv med av-knappen på apparatet før du legger deg, ikke bare med fjernkontrollen
 • Ikke la mobiltelefon, nettbrett eller liknende ligge og lade over natten
 • Sjekk at levende lys er slokket før du forlater rommet
 • Sjekk at ingen varmeovner er tildekket
 • Rengjør kjøkkenvifte for brannfarlig fett minst en gang i kvartalet
 • Undersøk om det er svimerker eller sterk varmgang i sikringsskap
 • Se etter svimerker i ledninger, støpsler, kontakter og lamper
 • Sjekk batteriet i røykvarsleren minst en gang i året
 • Sjekk at nålen i brannslokningsapparatet peker på det grønne feltet
 • Vend pulverapparatet opp ned et par ganger hvert kvartal slik at pulveret ikke klumper seg

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer