Krigen i Ukraina:

De ukjente kampene: - Presser Russland

Den siste tida har det pågått harde kamper mellom Ukraina og Russland i Svartehavet. - Ukrainerne svarer med samme mynt, sier norsk ekspert.

Flere og flere angrep i Svartehavet - her barker russere og ukrainere sammen like ved en oljeplattform: - Har militær verdi, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen. Reporter: Edward Stenlund. Video: Ukrainsk etterretning / Russiske forsvarsmyndigheter Vis mer
Publisert

Ukraina har den siste tida gått til flere angrep mot russisk-kontrollerte oljeplattformer i Svartehavet mellom Krim-halvøya og Odesa, melder den britiske militære etterretningen.

Kampene har fått langt mindre oppmerksomhet enn den ukrainske motoffensiven sør og øst i Ukraina, men har bare økt i omfang og antall siden i sommer.

Britisk etterretning melder at både russiske og ukrainske styrker periodevis skal ha okkupert de aktuelle plattformene i ulike perioder.

- Dette kan knyttes til den ukrainske motoffensiven, og Ukrainas ønske om å presse Krim-halvøya og Russland, sier Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole (FHS).

Satelittbilder avslører hvordan Russland setter opp barrikader rundt den viktige Kertsj-brua: - Viktig for russerne å beholde brua, sier etterretningsekspert Tom Røseth. Reporter: Edward Stenlund. Video: Dagbladet TV / X / Youtube Vis mer

- Svarer med samme mynt

Russland tok kontroll over de aktuelle oljeplattformene mellom Krim-halvøya og Odesa etter okkupasjonen og annekteringen av den ukrainske halvøya i 2014.

Røseth, som også leder Ukraina-programmet ved FHS, mener Ukrainas angrep er en del av en bredere strategi.

- Ukraina svarer Russland med samme mynt, som over lengre tid har angrepet ukrainske økonomiske interesser, sier Røseth.

Da Russland trakk seg fra den såkalte kornavtalen, begynte Vladimir Putins krigsmaskin umiddelbart å slå til mot ukrainske havneanlegg og kornlagre.

Noen av disse angrepene har funnet sted bare noen hundre meter fra Nato-landet Romania, som grenser til Ukraina.

- Det er viktig for Ukraina både å utfordre russiske posisjoner, men også økonomiske interesser. Dette er en utmattelseskrig, som involverer samfunnet på begge sider. Å slå til mot den andres økonomi, påvirker indirekte deres evne til å føre krig, sier etterretningslærer Røseth.

FRAMGANG: Ukraina har frigjort landsbyen Robotyne - her vil Ukraina muligens slå til mot nå. Video: Dagbladet TV. Programleder: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

- Zelenskyjs strategi

Etter at de trakk seg fra kornavtalen, begynte Russland også å true handelsskip som skulle anløpe Ukraina. De har bordet minst et lasteskip i internasjonalt farvann, og har uttalt at de forbeholder seg retten til å angripe skip som bryter blokaden.

- Ukraina og Zelenskyj har svart på samme måte. De har uttalt at skip som anløper russiske havner og frakter varer for Russland, som kan brukes militært, kan være gjenstand for ukrainske angrep, sier Røseth.

I august ble en russisk oljetanker ved Krim angrepet av ukrainske sjødroner.

- Dette er en del av Zelenskyjs strategi om å bringe krigen nærmere Russland, og samtidig hevde sin rett i Svartehavet, sier etterretningslæreren.

Ukraina skal ha ødelagt et russisk radarsystem til over to milliarder kroner. Video: Ukrainas forsvarsdepartement / Telegram @ButusovPlus. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV Vis mer

- Viktig for Ukraina

De ukrainske angrepene har også militær verdi, påpeker både Røseth og oberstløytnant Geir Hågen Karlsen.

- Å ha kontroll på slike plattformer, gir en direkte militær verdi. Man kan utplassere missiler, radarer, overvåkningsutstyr, droner, helikoptre og så videre. Det kan igjen brukes til å gjennomføre angrep mange andre steder, sier Karlsen, hovedlærer ved Stabsskolen ved FHS, til Dagbladet TV.

I praksis kan oljeplattformene fungere som hangarskip, påpeker etterretningslærer Røseth.

- Det blir derfor viktig for Ukraina å slå ut disse militariserte oljeplattformene, når de har ambisjoner om å true Krim-halvøya, sier han.

For Russland har det likeledes vært viktig å beholde kontrollen over oljeplattformene.

- Dette har vært defensivt for russiske styrker. Disse plattformene har økt Russlands kontroll over større deler av Svartehavet, sier Røseth.

Talspersonen for de ukrainske styrkene fra Tavriisk-regionen, Oleksandr Shtupun, sier at de rykker fram i retning Novoprokopivka, sør i Ukraina. Video: Telegram / Twitter. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV Vis mer

- Trukket langt unna

Russland har en langt større marine enn Ukraina, men ved hjelp av særlig droner og missiler, har det ukrainske forsvaret likevel klart å legge press på Putins krigsmaskin i Svartehavet.

- Ukraina har få vanlige marinefartøy, men har en del mindre fartøy og maritime droner. Disse har de blant annet brukt i langtrekkende angrep mot russiske marinefartøy, sier oberstløytnant Karlsen.

Det var sjødroner Ukraina brukte for å angripe brua til Krim tidligere i sommer.

- Faren for droneangrep har gjort at den russiske marinen har trukket sine fartøy ganske langt unna. Det er for eksempel ikke lenger noen fare for en landgangsoperasjon på den ukrainske kysten, som man innledningsvis var bekymret for, sier oberstløytnanten.

Dette har også påvirket den russiske marinens evner til å angripe det ukrainske fastlandet.

- De har riktignok langtrekkende missiler de kan avfyre fra større avstander, men de kan ikke lenger stå utenfor kysten å skyte inn mot Ukraina, sier Karlsen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer