Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hilsen fra Frode Berg»:

De ukjente meldingene fra skrekk-fengselet

Da hun fikk den første meldinga fra fengselet, lette hun etter et skjult budskap. Det hun fikk, var en beklagelse fra Frode Berg.

FENGSLET: Frode Bergs nære venn Trine Hamran forteller i en ny bok om de hittil ukjente meldingene hun har fått fra Berg mens han har sittet i det beryktede Lefortovo-fengselet i Moskva. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FENGSLET: Frode Bergs nære venn Trine Hamran forteller i en ny bok om de hittil ukjente meldingene hun har fått fra Berg mens han har sittet i det beryktede Lefortovo-fengselet i Moskva. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hilsen fra Frode Berg», sto det i emnefeltet til e-posten journalist og dokumentarist Trine Hamran mottok 27. desember 2017.

Hårene på armene hennes reiste seg. Trine Hamran leste den tre setninger lange meldingen flere ganger, men det var ingen skjult beskjed der. Ingen instruksjon om å gå ut i pressen med det Frode Berg hadde fortalt henne den sommeren:

GRENSA: Det var som grenseinspektør Trine Hamran ble kjent med Frode Berg. Foto: Privat
GRENSA: Det var som grenseinspektør Trine Hamran ble kjent med Frode Berg. Foto: Privat Vis mer

At Berg - den pensjonerte grenseinspektøren som nå arbeidet for grenseoverskridende forståelse - hadde tatt på seg oppdrag for E-tjenesten.

At Berg - lederen i menighetsrådet i Kirkenes - hadde forsøkt å slutte, men skal ha blitt presset til å gjøre et siste oppdrag.

At Berg - Hamrans nære venn - sa at oppdraget han skulle på, ikke var farlig.

Da Hamran fikk meldingen, satt Frode Berg (63) fengslet i Moskva. Han var siktet av FSB - den russiske sikkerhetstjenesten - for spionasje, og risikerer en 20 år lang fengselsstraff.

Lykkeønskningen

Det er lenge siden Josef Stalins politiske terrorvelde delvis utspilte seg i kjelleren til det som nå er Lefortovo-fengselet, men fortsatt sies det at eldre russere korser seg foran den gamle murkolossen når de passerer den.

Bak disse murene hadde Berg sendt Hamran meldingen via den norske ambassaden i Moskva. Nå kom lykkeønskningene Hamran hadde savnet 6. desember, dagen hun avla sin avsluttende muntlige eksamen til mastergraden i journalistikk.

Fraværet av kontakt med Berg denne dagen, gjorde henne urolig. Seinere ble Hamrans frykt til virkelighet: Berg hadde blitt pågrepet for spionasje dagen før.

I meldingen til Hamran, beklaget han seg.

«Beklager den oppståtte situasjonen. Håper eksamen gikk bra. En hilsen fra meg».

Det kommer fram i Hamrans bok «En god nordmann», som lanseres fredag.

Ukjente opplysninger

I boka skriver hun for første gang om meldingene Berg har sendt henne fra innsiden av fengselet i Moskva. Hamran skriver også om andre hittil ukjente opplysninger i saken.

Hun forteller om hvordan hun ble spurt om å vitne i den kommende rettssaken i Moskva, om hvordan hun bar og håndterte Frode Bergs spion-hemmelighet og om hvordan E-tjenesten opererer.

Og hun skriver om sitt nære vennskap med mannen hun mener ble presset til å ta på seg et siste oppdrag for E-tjenesten. Et oppdrag som har kostet Frode Berg friheten.

- Han hjalp alle. Dessverre også E-tjenesten, sier Hamran.

Det første møtet

Hamran og Berg traff hverandre for første gang i 2008. Hamran arbeidet som journalist, og Berg var ansatt som grenseinspektør. Det ble etter hvert flere møter, og etter hvert utviklet bekjentskapet seg til et nært vennskap.

De delte kontor sammen etter at Berg ble pensjonert. Hamran hjalp Berg med å skrive en bok om Armenia og Berg hjalp Hamran med å bearbeide sorgen etter tapet av sin mann.

«Til Trine. Takk for meldinga. Tenkte på deg 11/2. God klem fra Frode», het det i en annen melding fra innsiden av Lefortovo. Det var denne dagen Hamrans mann døde av kreft to år tidligere.

- Det vitner om en helt ekstrem empati. Og integritet. At han ser utover seg selv, og tenker på venner. Det sier noe om hvor snill Frode er, og det var sterkt, sier Hamran om meldinga.

RUSSLAND: Frode Berg (62) fengslet i tre nye måneder. Video: Henning Lillegård Vis mer

«God nordmann»

Å gi uttrykk for hvordan Frode er som person, var en av grunnene til at Hamran valgte å skrive bok om saken. Å sette spørsmålstegn ved hvordan E-tjenesten rekrutterte Berg og hvordan de opererer, var en annen.

- Jeg har aldri akseptert premisset om at Frode var naiv, sier Hamran.

I april i fjor gikk hun til slutt ut i Dagbladet med det hun hadde blitt fortalt av Berg: Han hadde gjort oppdrag for E-tjenesten, og han hadde følt seg presset til å ta på seg det siste oppdraget.

- Han stolte på dem da se at de visste hva de gjorde og at det ikke var farlig.

Hamran mener E-tjenesten må ha brukt store krefter på å overtale Berg, særlig etter at han skal ha gitt uttrykk for at han ikke ønsket å gjøre flere oppdrag for E-tjenesten. Det var da E-tjenesten skal ha spurt Berg om han ikke ville være «en god nordmann».

- Å spille på pliktfølelsen hos en nordmann som tjenestegjorde i militæret ved grensa under den kalde krigen ... Da han sluttet, burde E-tjenesten ha respektert avgjørelsen. I stedet presset de ham. De har brutt sine egne etiske retningslinjer. Og ødelagt Frodes liv.

PÅ TUR: Trine Hamran og Frode Berg reiste på flere turer sammen, i forbindelse med dokumentarprosjekter. Her fra et besøk til Slovakia. Foto: Privat
PÅ TUR: Trine Hamran og Frode Berg reiste på flere turer sammen, i forbindelse med dokumentarprosjekter. Her fra et besøk til Slovakia. Foto: Privat Vis mer

«Kynisk»

Det er ikke det eneste Hamran har å utsette på E-tjenesten. I boka siterer hun en anonym kilde i E-tjenesten på at det er vanskelig å unngå å rekruttere hjelpere fra Kirkenes eller omkringliggende områder. Nettopp fordi mange personer i området har tilknytning til, eller kontakter i, Russland gjennom folk-til-folk-samarbeidet.

Hamran mener dette undergraver Barentssamarbeidet, vedtatt norsk politikk.

- En ting som er blitt veldig tydelig i arbeidet med boka, er hvor kyniske E-tjenesten er. Det gir meg faktisk frysninger bare å si det nå, sier Hamran.

Hun retter også kritikk mot utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H), tidligere forsvarsminister, og nevner spesifikt én hendelse: Talen hun holdt under kulturfestivalen Barents Spektakel vinteren 2018.

- Eriksen Søreide åpnet showet med å si at folk-til-folk-samarbeidet er viktig. Det framstår som hult, fordi Berg ble rekruttert til E-tjenesten da hun var forsvarsminister, sier Hamran.

Hun retter også en salve mot Norges beslutning om å utvise en russisk diplomat i kjølvannet Sergej Skripal-saken, den russiske eks-spionen som hoppet av til Storbritannia og ble forgiftet.

- Jeg tenker det er oppsiktsvekkende at vi som nasjon oppfører oss som om vi ikke har en norsk spion i fangenskap i Russland. Russerne har grunn til å være sinte, og vi burde opptrådt annerledes.

ALLEREDE DØMT: Hvis ikke norske myndigheter starter forhandlinger med Russland kommer Frode Berg til å dømmes til fengsel. Det mener hans advokat Ilja Novikov som forteller at tilstanden til Berg blir verre og verre. Video: Henning Lillegård Vis mer

Bedt om å vitne

Etter at Berg ble pågrepet, har ikke Hamran vært i Russland. Det har vært en kontrast for journalisten som i en årrekke hadde base i Kirkenes, og jevnlig besøkte Russland i jobben.

- Jeg kjenner et visst ubehag ved det å reise til Russland, i og med at jeg visste om Bergs oppdrag. Jeg har vært i Ukraina, Russland og Armenia med ham. I ytterste konsekvens, på en dårlig dag, kan jeg bli beskyldt for noe. Jeg ønsker ikke å ta den risikoen, selv om den er liten, sier Hamran.

Derfor var hun også skeptisk til tanken om å vitne i den kommende rettssaken mot Berg, slik hans russiske forsvarer Ilja Novikov spurte om hun kunne gjøre under et møte i Oslo, skriver hun i boka.

Novikov forklarte at hun med status som innkalt vitne ville bli gitt immunitet.

«Jeg sa at i så fall var jeg villig til å reise til Moskva for å vitne, hvis det kunne hjelpe Frode», skriver Hamran.

Etter hvert ble det imidlertid klart at Bergs advokater, norske Brynjulf Risnes og russiske Novikov, ikke ville føre vitner, for å få en fortgang i saken.

DESPERAT: Kona til den spionsiktede Frode Berg sitter igjen i Kirkenes, full av spørsmål. Ordføreren i Sør-Varanger kommune mener e-tjenesten ikke tar ansvar og Øystein Hansen, leder for støttegruppa, kaller myndighetenes håndtering av saken for skammelig. Dagen etter avsløringene om at Frode Berg var kurér for norske e-tjenester preges det lille l... Vis mer

Under møtet med Novikov, fortalte også Hamran den russiske advokaten det hun visste om saken. Denne forklaringen blir trolig lagt fram for den russiske retten, ifølge Hamran, og vil da vise to ting:

  1. At Frode Berg ikke skal ha visst hele innholdet i oppdraget han utførte.
  2. At Frode Berg skal ha blitt presset av E-tjenesten.

Veien videre

Hamran mener, i likhet med Bergs advokater, at det mest sannsynlige utfallet i saken er at Berg blir dømt. Hans frihet må derfor sikres gjennom politiske forhandlinger, mener hun.

- Jeg forventer at norske myndigheter har en plan klar for når Berg blir dømt, at de har forberedt seg og at de gir russerne noe de vil ha, sier Hamran.

Hun kritiserer myndighetene for å ikke ha gjort nok i tida umiddelbart etter at Berg ble pågrepet. UD varslet Bergs familie 12. desember om at han var siktet for spionasje, men det skulle gå enda mer tid før Berg fikk en uavhengig russisk advokat. Det ble skaffet gjennom Brynjulf Risnes, som først ble engasjert av Bergs familie.

GIR UT BOK: Boka til Trine Hamran, En god nordmann, kommer ut fredag. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet
GIR UT BOK: Boka til Trine Hamran, En god nordmann, kommer ut fredag. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet Vis mer

- Det er et stort svik, og det blir veldig tydelig gjennom sammenfatningen jeg har gjort i boka. De skaffet ham aldri en uavhengig russisk advokat. Det var det advokat Risnes som gjorde. Frode satt alene i ukevis med FSB og forklarte seg om ting som kan bli brukt mot ham i retten. Norske myndigheter visste hvordan situasjonen var, og burde ha gjort mer for å ha hjulpet ham.

Slik svarer de

E-tjenesten har ikke besvart Dagbladets henvendelser om kommentar. Tidligere har de bare henvist til UD, og beskrevet saken som en konsulær sak.

Forsvarsdepartementet henviser til UD i saken.

UD skriver i et svar til Dagbladet at de har fulgt opp Frode Berg-saken i henhold til gjeldende retningslinjer for konsulær bistand. De skriver videre at når en norsk borger blir arrestert i utlandet, arbeider UD for at «vedkommendes rettssikkerhet blir ivaretatt ved at den fengslede får rettslig bistand».

De poengterer også at Frode Berg har fått innvilget fri rettshjelp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!