«Hilsen fra Frode Berg»:

De ukjente meldingene fra skrekk-fengselet

Da hun fikk den første meldinga fra fengselet, lette hun etter et skjult budskap. Det hun fikk, var en beklagelse fra Frode Berg.

FENGSLET: Frode Bergs nære venn Trine Hamran forteller i en ny bok om de hittil ukjente meldingene hun har fått fra Berg mens han har sittet i det beryktede Lefortovo-fengselet i Moskva. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FENGSLET: Frode Bergs nære venn Trine Hamran forteller i en ny bok om de hittil ukjente meldingene hun har fått fra Berg mens han har sittet i det beryktede Lefortovo-fengselet i Moskva. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Hilsen fra Frode Berg», sto det i emnefeltet til e-posten journalist og dokumentarist Trine Hamran mottok 27. desember 2017.

Hårene på armene hennes reiste seg. Trine Hamran leste den tre setninger lange meldingen flere ganger, men det var ingen skjult beskjed der. Ingen instruksjon om å gå ut i pressen med det Frode Berg hadde fortalt henne den sommeren:

At Berg - den pensjonerte grenseinspektøren som nå arbeidet for grenseoverskridende forståelse - hadde tatt på seg oppdrag for E-tjenesten.

At Berg - lederen i menighetsrådet i Kirkenes - hadde forsøkt å slutte, men skal ha blitt presset til å gjøre et siste oppdrag.

At Berg - Hamrans nære venn - sa at oppdraget han skulle på, ikke var farlig.

Da Hamran fikk meldingen, satt Frode Berg (63) fengslet i Moskva. Han var siktet av FSB - den russiske sikkerhetstjenesten - for spionasje, og risikerer en 20 år lang fengselsstraff.

Lykkeønskningen

Det er lenge siden Josef Stalins politiske terrorvelde delvis utspilte seg i kjelleren til det som nå er Lefortovo-fengselet, men fortsatt sies det at eldre russere korser seg foran den gamle murkolossen når de passerer den.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer