Tallene fra Valutaregisteret avslører:

De ukjente Midtøsten-milliardene

Her er dokumentene som viser den skjulte pengestrømmen fra diktaturer i Midtøsten til private bankkontoer i Norge. Milliardbeløp er overført fra land som Saudi-Arabia, Iran og Qatar.

REGNSKAPENE AVSLØRER: Dagbladet har funnet flere ukjente overføringer fra aktører i land uten trosfrihet i Midtøsten. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: Langsem/Vedlog/Helseth. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hundrevis av millioner fosser inn på kontoene til norske privatpersoner, fra avsendere i autoritære stater som Saudi-Arabia og Qatar.

Det viser dokumenter fra Valutaregisteret, som Dagbladet har fått innsyn i. Valutaregisteret administreres av Skatteetaten, og inneholder opplysninger om alle transaksjoner som går inn og ut av Norge.

Dette er første gang journalister har fått innsyn i så omfattende materiale fra Valutaregisteret.

En av Norges ledende eksperter på korrupsjon og hvitvasking mener tallene Dagbladet presenterer kan være et viktig redskap i å overvåke forbindelsene mellom norske trossamfunn og autoritære stater i Midtøsten. Dagbladet har i en rekke artikler avslørt store pengeoverføringer fra givere i Saudi-Arabia, Qatar og Iran til norske trossamfunn – og at myndighetene ikke har ført noen form for kontroll med pengestrømmen.

At registeret er relevant for overvåkingen av trosloven kom også fram i samtale med en religiøs leder som selv bekreftet at han hadde vært involvert i å formidle store beløp fra givere i Midtøsten. Pengene hadde ikke framgått av årsrapporter eller årsregnskap. Likevel sa han:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer