De uløste drapsgåtene

Hvem drepte egentlig Birgitte Tengs og Tina Jørgensen? Og hvem avfyrte skuddene på Orderud gård. Les hvordan det går med sju uløste drapssaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Senja skulle avslutte etterforskningen, men fikk nytt håp da oslopolitiet pågrep en tamil 8. juli. Da hadde Sjøvegan-etterforskerne jaktet på 20-åringen i nesten tre år.

Mannen oppholdt seg på asylmottaket i Salangen i tiden før Marie-Louise Bendiktsen ble drept, og politiet mistenkte at tamilen hadde med drapet å gjøre siden han forsvant. Mannen ble DNA-testet, men resultatene som kom fredag, ga ikke politiet gjennombruddet de håpet på.

- DNA-resultatene knytter ikke mannen til drapet. Vi har sjekket ham ut av saken, sier politimester Odd Jørgensen ved Senja politidistrikt.

Siste Sjøvegan-kapittel

Jørgensen opplyser at tamilen har vært på flukt fordi han ikke har oppholdstillatelse.

15. juli 1998 brant boligen til Marie-Louise Bendiktsen (59) i Sjøvegan. Rutinemessige undersøkelser viste at hun var drept, og at brannen trolig var påsatt for å skjule udåden. Flere hundre personer ble avhørt og rundt 2000 menn ble DNA-testet.

- Vi kommer til å holde saken åpen fram til september. Hvis det ikke har kommet fram noe nytt til da, avslutter vi, sier Jørgensen til Dagbladet.no.

Saken vil bli tatt fram på nytt dersom det dukker opp nye momenter i ettertid, lover politiet.

Håper på nye hår-analyser

Birgitte-saken havner også i skuffen igjen, dersom nye DNA-prøver ikke fører fram. Hårstrå som ble funnet på og ved den avdøde Birgitte Tengs skal analyseres med nye, moderne metoder. Dersom politiet finner gjerningsmannens DNA-profil, vil den sjekkes mot de 525 blodprøvene politiet tok av menn som var i Kopervik drapskvelden.

- Vi venter DNA-svaret i august, opplyser konstituert politimester Odd Magne Haaversen i Haugesund politidistrikt.

Erstatning begge veier

Birgitte Tengs ble funnet voldtatt og drept 6. mai 1995. Fetteren hennes ble dømt for drapet i 1997, men frifunnet i lagmannsretten året etter. Han ble likevel dømt likevel til å betale 100 000 kroner i oppreisning til Birgittes foreldre.

I april 2000 ble fetteren tilkjent 475 000 kroner i erstatning og oppreisning blant annet på grunn av de nesten 17 månedene har tilbrakte i varetekt. Staten har anket erstatningen til fetteren, og det samme har fetteren.

I mai 2001 besluttet politimesteren å gjenåpne etterforskninga for å kaste nytt lys på Birgitte-saken. Foreløpig gjelder det kun hårstrå-analysene.

- Vi har ingen andre mistenkte i saken. DNA-resultatene avgjør hva vi gjør videre, sier Haaversen til Dagbladet.no.

Politiet tror det var sjalusi-drap

Riksadvokaten skal avgjøre om Gamal Hosein skal tiltales for drapet på Gry Hosein.

- Vi har mottatt tiltaleinnstillingen fra statsadvokaten. En eventuell tiltale vil tidligst komme i starten av august, sier statsadvokat Ingunn Fossgard ved Riksadvokaten.

Ifølge TV2 mener Skiens-politiet at Hosein er skyldig i forsettlig drap på sin kone. De sendte fra seg saken i slutten av juni, men har ennå ikke avsluttet etterforskningen.

- Vi har ikke lagt den helt til side, selv om vi har trappet ned intensiteten, sier politiadjutant Knut Kolloen ved Skien politidistrikt.

Han vil ikke gå nærmere innpå hva slags etterforskning de driver med. Torsdag vil de framstille Hosein for åtte nye uker med varetekt.

Gry Hosein forsvant fra familiens gatekjøkken Faresgrillen 13. januar, og ble meldt savnet av sin mor dagen etter. 6. mars ble liket hennes funnet i Skienselva. Gamal Hosein har sittet i varetekt siden 22. januar, siktet for drapet på sin kone. Motivet skal være sjalusi.

Slutten på Espås-saken

Det går mot slutten for den enorme etterforskninga som ble satt igang etter drapet på Trude Espås i Geiranger 8. august 1996.

- Vi har ikke lagt saken helt til side, men det er ikke stor aktivitet for tiden, sier lensmann Jens-Arne Hessegjerde i Stranda og Norddal lensmannsdistrikt.

Etterforskningen har kostet rundt 13 millioner kroner så langt. Blant annet er 14 500 bilder digitalisert, 550 menn har avlagt hårprøver og rundt 3000 vitner i 37 land er avhørt - uten at politiet har noen konkrete mistenkte.

- Det kommer tips i ny og ne som vi følger opp. Vi håper fortsatt på en oppklaring, men ser ingen løsning med det første, sier Hessegjerde til Dagbladet.no.

Mistenker romani-miljø

20. juli 1999 ble språkforsker Knut Kristiansen (71) funnet drept på Sandaker i Oslo. På en sigarettsneip fant politiet drapsmannens DNA-profil, men likevel står de uten spor i den mystiske drapssaken.

- Vi har ikke ressurser til å holde full etterforskning når vi ikke ser at det leder noen vei. Når vi ikke lenger har noe å gå på, må vi slippe saken til det dukker opp noe nytt, sier fungerende politiavdelingsleder Inger Sæter til Aftenposten.

Kristiansen forsket på øst-europeiske språk og kom gjennom dette arbeidet uvanlig tett innpå harde kriminelle miljøer. Politiet tror gjerningsmannen kan ha tilknytning til dette miljøet.

100 personer uten Tina-alibi

I Stavanger venter politiet på DNA-analysen av barnålene de har funnet i flere mistenkte biler. Dersom de stemmer med barnålene de fant på åstedet og i sekken liket ble fraktet i, kan det bety et endelig gjennombrudd i Tina-saken.

- DNA-resultatet kommer tidligst i august, sier etterforskningsleder Odd Tveit Jørgensen.

Han understreker at de ikke bare sitter og venter på DNA-svarene.

- Her pågår etterforskningen for fullt. Vi avhører personer, sjekker og dobbeltsjekker opplysninger og driver omfattende alibisjekk, sier Jørgensen til Dagbladet.no.

De har over 100 potensielle mistenkte som foreløpig ikke har bekreftet alibi natta Tina Jørgensen ble drept. Etterforskeren understreker at de ikke har noen navn på blokka som de har konkrete mistanker mot.

- Jeg er en nøktern optimist når det gjelder barnål-prøvene og saken forøvrig. Det strømmer inn nye tips hele tiden, sier Jørgensen.

Ukjente Orderud-mordere

Kristin Kirkemo Haukeland og ekteparet Orderud sitter i varetekt og venter på at Orderud-saken skal komme opp for lagmannsretten på nyåret. Selv om politiet fortsatt ikke vet hvem som avfyrte skuddene, er etterforskningen avsluttet på lensmannskontoret i Sørum.

- Vi ble pålagt noe etterforskning under behandlingen i herredsretten, men siden da har vi latt saken ligge. Vi kommer ikke til å foreta oss noe med mindre Statsadvokaten pålegger oss det, sier lensmann Olav Røttingsnes til Dagbladet.no.

Politiet i Romerike som har etterforskningsansvaret, har ingen konkrete planer om å etterforskere videre.

- Vi har forsøkt i over to år å finne ut hvem som avfyrte skuddene. Det er umulig å si om det blir gjort mer fra vår side før rettssaken, sier politiadvokat Bjørn Arne Tronier til Dagbladet.no.

DREPT: Trude Espås ble drept i Geiranger i august 1996. Etterforskningen som har kostet 13 millioner kroner, er i ferd med å avsluttes.
ÅSTEDET: I mai 1999 ble Marie (84) og Kristian (81) Orderud og deres datter Anne Orderud Paust (47) funnet drept i kårboligen på Orderud gård i Sørum. Fire personer er dømt for medvirkning til drapene, men politiet vet ikke hvem som avfyrte skuddene.
DREPT: Tina Jørgensen ble drept i september 2000. Etterforskningen fortsetter for fullt mens politiet venter på barnål-DNA.
DREPT: Marie-Louise Bendiktsen (59) ble drept i Sjøvegan i juli 1998. Politiet er i ferd med å gi opp jakten på drapsmannen.
DREPT: Birgitte Tengs ble funnet voldtatt og drept i mai 1995. Politiet håper nye DNA-analyser kan løse saken.
DREPT: Gry Hosein ble drept i januar i år. Ektemannen er siktet for drapet.