De unge i partiet krever hoderulling

BERLIN (Dagbladet): I dag starter trolig hoderullingen når presidiet i det tyske kristelig-demokratiske partiet har krisemøte i Berlin. CDU-formann Wolfgang Schäuble (57) kjemper for sitt politiske liv - grepet i løgn om partiets gigantiske pengesvindel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bak kulissene raser en uforsonlig maktkamp mellom partifraksjonene som støtter henholdsvis Schäuble og den fortsatt mektige forgjengeren Helmut Kohl. En tredje gruppe utgjøres av unge partiledere som fortvilt forsøker å rydde opp i korrupsjonsskandalen som i går førte til enda en politisak. Skandalen ryster tyskerne og har ført CDU til kanten av avgrunnen.

Politisk hvitvask

Den første av de skandalerammede politikerne som trakk seg var Manfred Kanther (60), tidligere innenriksminister, og lov- og ordenpolitiker. Kanther trakk seg i går fra sitt verv i Forbundsdagen. Han hadde tilnavnet «Den svarte sheriffen», og satt i regjeringen de siste årene under Helmut Kohls 16 år lange regjeringstid. Som regjeringsmedlem krevde Kanther at politiet tok i bruk romavlytting og alle andre nødvendige metoder for å komme hvitvasking av svarte penger til livs.

Nå er Kanther avslørt som en av de største pengevaskerne av alle. Som tidligere CDU-formann i delstaten Hessen var han medansvarlig for å ha smuglet 14,5 millioner mark (vel 60 millioner kroner) til Tyskland fra hemmelige partikonti i Sveits og Lichtenstein.

- Jeg orker ikke mer, var hans korte kommentar til pressen da det ble klart at han trakk seg i går kveld. Han hadde da vært under et vanvittig press i flere dager.

Mange CDU-medlemmer hadde lenge krevd at Kanther måtte ekskluderes fra partiet.

Statsadvokaten i Wiesbaden, som er hovedstad i Hessen, beordret i går politietterforskning av to av de hovedimpliserte i pengetriksingen. Det gjelder delstatspartiets tidligere kasserer, prins Cazimir til Sayn-Wittgenstein, og Kohls tidligere skatterådgiver Horst Weyrauch. Han organiserte Kohls sinnrike system av svarte konti.

- De to er mistenkt for bedrageri og økonomisk utroskap, sier statsadvokat Dieter Arlet.

Fra før er det innledet politietterforskning mot Kohl selv. Han har innrømmet at han i 1990-årene tok imot over åtte millioner kroner i svarte pengegaver til partiet.

Politisk ruin

Mens politisk og økonomisk ruin truer partiet, tier eks-kansler Kohl hardnakket. Partifeller hevder at Kohl bak kulissene organiserer en kampanje mot etterfølgeren Schäuble, som i tre måneder fortiet at han hadde mottatt en gave på 100000 mark fra våpenhandleren Karlheinz Schreiber, som gjemmer seg for tysk politi i Canada.

Kohl hadde via sin daværende partikasserer i 1991 mottatt en million mark fra samme Schreiber.

Forbundsdagens sosialdemokratiske president Wolfgang Thierse beordret i går full etterforskning av CDUs inntekter helt tilbake til 1989.