De unge vender ryggen til kongehuset

En ny oppsiktsvekkende meningsmåling viser at ungdommens støtte til monarkiet faller sterkt. Bare 49 prosent av de unge støtter monarkiet og hele 27 prosent vil bytte styreform tilrepublikk. Ungdomspolitikerne ønsker nå debatt om styreformen i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 - Haakon som president!

 Uenige om hvorfor

I en fersk meningsmåling som er uført av MMI på oppdrag fra Dagbladet, viser at ungdom mellom 17- 24 år er i ferd med å bli mer skeptisk til kongedømmet.

- Kongehuset har mindre relevans for ungdommen. Monarkiet har ikke den symbolske betydningen som det har for de eldre, sier Kristin Taraldsrud Hoff i MMI.

Nei til konge

Hoff mener målingen viser at ungdommen har blitt mer republikanske. Oppslutningen for denne styreformen har i løpet av tre måneder økt med 18 prosentpoeng. I januar var det bare 9 prosent som støttet innføringen av republikk og vet ikke-gruppa var på hele 40 prosent.

Dette mener ungdommen

De spurte er i aldersgruppen 17- 24 år:

April 2001:
49 % for monarki
27 % for republikk
23 % vet ikke

Januar 2001:
51 % for monarki
9 % for republikk
40 % vet ikke

September 2000:
58 % for monarki
10 % republikk
32 % vet ikke

Kilde: MMI

- Det viser at ungdommen nå begynner å ta standpunkt mot kongedømmet, sier Hoff til Dagbladet.

Meningsmålingen Dagbladet kan presentere i dag, er utført etter at det nære forholdet mellom prinsesse Märtha Louise og Ari Behn ble kjent gjennom Dagbladet. Den er også foretatt etter at media fokuserte på Ari Behns dopflørt på TV. 1004 personer i et representativt utvalg av folket er spurt.

- Positivt engasjement

Politikerne på Stortinget er skeptiske til å sette monarkidebatten på dagsordenen, men Unge Høyre tar gjerne en diskusjon om kongedømmet.

- Tallene er ikke overraskende. Mange av dem som nå tar stilling, er påvirket av kjærlighetsforholdene til kongebarna. Det er positivt at ungdommen engasjerer seg i debatten. Skulle man satt seg ned og skrevet en ny grunnlov i dag, så hadde det vært naturlig og sette større spørsmålstegn ved styreformen, sier Unge Høyre-leder Ine Marie Eriksen.

Ungdomspolitikerne i Arbeiderpartiet er motstandere av kongedømmet og etterlyser en debatt om styreform i partiet.

- Debatten tvinger fram et standpunkt. Jeg håper at ungdommen tar et prinsipielt standpunkt og ikke er påvirket av forholdene til kongebarna. Vi er for å avvikle monarkiet, og moderpartiet må nå ta en debatt om styreformen internt i partiet, sier AUF-leder Eva Kristin Hansen til Dagbladet.

Historisk lavmål

Samlet er monarkiets oppslutning på et historisk lavmål. Dagbladet kunne onsdag presentere en meningsmåling som viste at bare 59 prosent støtter kongedømmet. 23 prosent vil ha republikk. I januar ønsket bare 13 prosent det samme.

Ingen av landets sentrale politikere ønsker å debattere monarkiet.

HAR IKKE DRAGET: Kongefamilien scorer et historisk lavmål blant ungdom i en ny meningsmåling.
REPUBLIKANERE: - Monarkiet virker ikke lenger samlende, mener (f.v.) Ida Ida Dokk Smith (17), Heidi Bjerke (17), Heidi Bale Amundsen (17) og Vibeke Sommerschild (18) fra Bærum.