Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De uovervinnelige

Vaksiner barna deres, eller gå i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To par foreldre i Belgia er dømt til fengsel i fem måneder og en bot på om lag 40.000 kroner fordi de nekter å la sine barn bli vaksinert mot poliomyelitt. I Belgia sier loven at barn skal vaksineres imot denne sykdommen.

Europa ble erklært fri for polio i 2002. Men skal sykdommen hindres i å komme tilbake, så må vaksinasjonsprogrammet opprettholdes. Og polio, når den kommer, rammer oftest små barn. Verdens helsemyndigheter har i 20 år forsøkt å utradere polioviruset fra verdens overflate, men har ennå ikke klart det. I dag er det fire land som er særlig rammet av polio, og det er Nigeria, India, Afghanistan og Pakistan.

KAMPEN MOT infeksjonssykdommene kan aldri vinnes en gang for alle, verken ved hjelp av vaksiner eller antibiotika. Fortsatt skyldes over 25 prosent av alle dødsfall i verden hvert år en infeksjonssykdom. Og verst av dem alle er tuberkulosen. En tredjedel av hele verdens befolkning er smittet av tuberkulose. Om lag to millioner dør av tuberkulose hvert år. Nå er basillen er i ferd med å øke sin kraft og dødelighet, den blir stadig mer motstandsdyktig mot antibiotika.

I EN RAPPORT som nylig ble lagt fram av Verdens helseorganisasjon (WHO) slås det fast at tuberkulosen har satt en ny rekord. Aldri tidligere er det registrert så mange tilfeller av tuberkulose som er resistent mot flere ulike typer antibiotika. Og den aller verste typen av sykdommen, som er motstandsdyktig mot så å si alle kjente antibiotika, den er nå registrert i hele 45 ulike land.

WHO sier i rapporten at om lag en halv million mennesker vil bli smittet hvert år framover av tuberkulose som er resistent mot antibiotika. Tallet kan virke lite i forhold til de ni millioner som smittes hvert år av den vanligste formen for tuberkulose, men det øker raskt. Og mest utsatt er land som Aserbajdsjan, Moldova, Usbekistan, Russland og Kina. Men rapporten er ufullstendig.

TUBERKULOSE er mest utbredte i Afrika. Og mange land der har ikke ressurser og utstyr til å avsløre resistent tuberkulose, slår WHO fast. Rapportens konklusjon er klar: Om vi ikke går til motangrep mot tuberkulosen nå, så kan slaget allerede være tapt. Da kan sykdommen komme helt ut av kontroll.

Kampen mot tuberkulosen er et godt eksempel på at krigen mot mikroorganismene bare kan ses i et eneste perspektiv, og det er evighetens. Organismer som virus og bakterier har en helt eventyrlig evne til å endre seg selv og sine egenskaper. Det gjør at det ikke bare dukker opp helt nye sykdommer, som AIDS og Ebola, men også at de sykdommer vi kjenner stadig blir farligere.

OG DET SKJER ved at for eksempel en bakterie utvikler en stamme som er resistente mot de legemidlene som finnes. Utvikling av resistens er faktisk helt uunngåelig. En bakterie har kort levetid, men endringene er svært mange. Og det vil, helt tilfeldig, alltid dukke opp en stamme som har motstandskraft mot hvilket som helst legemiddel.

Inntil det er funnet opp et nytt legemiddel som kan ta knekken på den. Med andre er det hele tida bare snakk om å holde infeksjonssykdommene i sjakk.

Foreldrene i Belgia kan unngå fengsel om de lar barna bli vaksinerte. Det bør de. Krigen det er snakk om her gjelder alle.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media