SEIERHERRER: Både Donald Trump og Bernie Sanders stakk av med klare seire i New Hampshire. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SEIERHERRER: Både Donald Trump og Bernie Sanders stakk av med klare seire i New Hampshire. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

De usannsynlige kandidatene: Trump og Sanders vinner i New Hampshire

Begge to med overbevisende seire.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE (Dagbladet):  Allerede minutter før de siste valglokalene i New Hampshire stenge klokka 02.00 i natt, erklærte flere Bernie Sanders og Donald Trump som vinnerne av nominasjonsvalgene i delstaten.

Med omkring 70 prosent av stemmene talt opp, har Bernie Sanders 60 prosent av de demokratiske stemmene, mens Hillary Clinton får 39 prosent. Det er en svært overbevisende seier for den selverklærte demokratiske sosialisten fra Vermont.

Også Donald Trump har gjort det enda bedre enn forventet. Så langt har han 34 prosent oppslutning med overraskelsesmannen John Kasich på andreplass med 16 prosents oppslutning.

I månedsvis har eksperter og journalister avvist kandidaturene til den selverklærte demokratiske sosialisten Bernie Sanders og eiendomsmogulen og realitystjerna Donald Trump. 

I kveld har de to usannsynlige kandidatene motbevist alle.

På valgvaken til Donald Trump er kapasiteten spreng. Folk køer fortsatt utenfor, selv om vaktene har annonsert at ingen kommer inn med mindre noen går ut.

Ingen ville forlate bankettsalen før Trump gikk på scenen og erklærte seier.

- Jeg er fornøyd. Jeg visste det kom til å skje. Hele etablissementet i Det republikanske partiet irriterer meg, og Trump gjorde dem mest forbanna, sier John Reuter, som stemte på Trump i New Hampshire i dag til Dagbladet.

Trump selv ga en tale der han takket alle motstanderne, og kalte dem alle veldig talentfullle.
 
- Nå er han med - I sommer sa jeg Trumps kandidatur var interessant, men at han aldri kunne vinne. Vinner han her i kveld, er han med på ordentlig, sier professor ved Institute of politics ved Saint Anselm College, Chris Galdieri til Dagbladet.

Eiendomsmogulen har ledet i 75 meningsmålinger på rad i New Hampshire. På flere nylige meningsmålinger har han ledet med opptil 20 prosentpoeng. Et av spenningsmomentene har vært om han han klarte å omsette det voldsomme engasjementet til stemmer i valget. 

Det klarte han bare delvis i nominasjonsmøtene i Iowa, der Ted Cruz stakk av med seieren. Nå har han imidlertid slått tilbake og beviser at han er den vinneren han utgir seg for å være-

- Nå kommer det nye delstater der Trump kan gjøre det enda bedre. Alle kjenner ham, og en seier i New Hampshire gir ham momentum til å drive videre, sier Galdieri. 

Samtidig var det stor spenning om hvem som kunne ta de neste plassene blant de republikanske kandidatene. På meningsmålingene har både Marco Rubio, John Kasich, Jeb Bush og Ted Cruz vaket rundt ti prosents oppslutning.

Spørsmålet er nå om noen av de Republikanske kandidatene som gjorde det dårlig kommer til å hoppe av.  En av disse er Chris Christie, som endte med skuffende åtte prosent i New Hampshire.

- De beste for Trump er om det havner fire-fem nær andreplass, slik at de fortsetter videre, sier Galdieri. 

For John Kasich blir det om å gjøre å videreføre en god kampanje fra New Hampshire. Ohio-guvernøren har lagt mye ressurser i New Hampshire, men har ikke prioritert andre delstater. Samtidig kommer angrepene til å hagle fra de andre mer etablerte, moderate kandidatene.

Bernie-seier
En annen lenge forutsett seier, går til Bernie Sanders blant Demokratene i New Hampshire. 

På meningsmålingene har han ledet med tosifrede prosent på Hillary Clinton i lang tid, men Clinton har tatt innpå de siste meningsmålingene. Når resultatene kom, var det overveldende for Sanders. Det som ligger an til å bli en seier på mer enn 20 prosentpoeng og 40 000 stemmer er en sterk prestasjon fra Sanders.

Det var en svært glad Sanders som gikk på scenen på Concord High School i New Hampshire rundt 03.30 i natt.

- Republikanerne vinner når folk er demoraliserte og velgeroppslutningen er lav. Demokratene vinner når oppslutningen er høy. Vi må komme sammen og vinne mot dem i nobvember, sa Sanders i talen.

Selv om meningsmålingene lenge har favorisert Bernie Sanders, vil denne seieren være en stor triumf for Vermont-senatoren som verken hadde penger, kjendisstatus eller partistøtte da han annonserte sitt kandidatur i fjor sommer. 

Skuffet Hillary
Da Sanders uttalte at han skulle vinne New Hampshire i juni i fjor, lå han 40 prosentpoeng bak Clinton på målingene. Så seint som i november, lå de to helt likt på meningsmålingene. Selv om ingen hadde forventet Clinton-seier i kveld, innrømmer hun at hun er skuffet.

- Jeg skulle ønske kveldne hadde gått annerledes, men jeg vet hvordan det er å bli slått, og jeg har lært etter lang erfaring at det ikke handler om at du bli slått. Det handler om å komme seg opp igjen, skriver Clinton i en e-post til støttespillere.

Både han og Trump har startet politisk bevegelser som nå også har båret frukter.

Det går mot rekordhøy deltakelse i årets primærvalg i New Hampshire siden det ble innført for hundre år siden i 1916. Forventet valgdeltakelse var 62 prosent og 550 000 stemmer avlagt. Det er rundt 20 000 flere enn i 2008.

Valgkampen fortsetter videre i Nevada og Sør-Carolina for Demokratene og i motsatt rekkefølge for Republikanerne.